Tuulilasi

Teslan tuleva Gigafactory Suomeen? – Vaasan kaupunki tutkii mahdollisuuttaTeslan tuleva Gigafactory Suomeen? – Vaasan kaupunki tutkii mahdollisuutta

Vaasan kaupunki aikoo hakea tulevaa Eurooppaan rakennettavaa Teslan Gigafactorya Suomeen. Perusteluna ovat Vaasan energiakeskittymä sekä Kaustisten litium-esiintymä.
Teksti Max Lange
Kuvat Energy Vaasa

Teslan ensimmäinen litiumioniakkuja valmistava Gigafactory avattiin Yhdysvalloissa Nevadassa heinäkuussa 2016, myöhemmin tehdas alkaa valmistaa myös sähköautoja. Kolme viikkoa sitten Tesla kertoi rakentavansa vastaavanlaisen tehtaan myös Eurooppaan.

Vaasan valtteina tehtaan sijaintipaikaksi ovat Pohjoismaiden merkittävin energiateknologian keskittymä sekä lähellä, Kaustisella oleva Euroopan suurin litium-esiintymä. Litiumista jalostettavaa litiumkarbonaattia käytetään juuri litiumioniakuissa.

Tämä energiateknologian osaamisen ja akkutuotannossa tarvittavien raaka-aineiden yhdistelmä on maailmassa ainutlaatuinen.

Vaasan energiaklusteri on jo nyt maailmanluokkaa; seudun yli 140 yrityksestä usea on alansa globaali markkinajohtaja ja yhteenlaskettu liikevaihto on 4,4 miljardia euroa. Klusteri tuo lähes kolmanneksen Suomen koko energiateknologiaviennistä.

Tehdashankkeen edistämiseksi Vaasa kokoaa laajan koalition, johon kuuluu niin hankkeen kannalta keskeisten teknologioiden, tutkimuksen, logistiikan, talousvaikutusten, projektijohdon kuin kansainvälisen viestinnän asiantuntijoita.

Hankkeen ensimmäinen vaikuttavuusarviointi ja tarkempi prosessikuvaus valmistuvat vuoden 2017 ensimmäisen neljänneksen aikana.

Teslan ensimmäinen Gigafactory on maailman suurimpia rakennuksia, valmistuessaan sen laajuus on lähes miljoona neliömetriä. Tehtaan akkutuotannon vuotuinen kapasiteetti on 35 gigawattituntia (GWh) – yksi GWh on miljoona kWh:a. Tehtaan rakennuskustannukset ovat viisi miljardia dollaria, ja sen Nevadan osavaltiolle tuomaksi hyödyksi on laskettu 100 miljardia dollaria. Vastaavanlaisia tehtaita on suunnitteilla myös muilla autovalmistajilla.

Vaasa ei toki ole ainoa kaupunki, joka hakee Gigafactorya Euroopassa. Alustavissa arvioissa eteläinen Eurooppa on vahvimmilla, sillä Gigafactoryn valtavat katolla sijaitsevat aurinkopaneelit tarvitsevat paljon aurinkoenergiaa toimiakseen tehokkaasti.

Elon Muskin mukaan Tesla saattaa tulevaisuudessa rakentaa myös useampia tehtaita Eurooppaan. Kaikki näistä ei välttämättä ole akkuja valmistavia Gigafactoryja. Eurooppaan rakennettavan tehtaan aikataulu on myös auki.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 5.12.2016