Tuulilasi

Teslan myynti romahtanut Euroopassa – Tesla kiistää datan


Teslan sähköautojen myynti on laskenut rajusti Euroopan isoilla automarkkinoilla vuoden 2018 ensimmäisellä puoliskolla. Esimerkiksi Saksassa Teslan myynti on IHS Markitin datan mukaan romahtanut peräti 30 %.
Kuvat Tesla

Tesla on dominoinut sähköautomarkkinoita pitkään, mutta nyt uusia haastajia on alkanut pulpahdella pinnalle yhä kiihtyvällä tahdilla, kun perinteiset autonvalmistajat ovat alkaneet tuoda myyntiin täyssähköautojaan. Pudotus on ollut rajuinta maissa, missä sähköautojen ostajille ei tarjota isoja tukiaisia. Sveitsissä lasku on ollut liki 40 %, Ranskassa kymmenisen prosenttia.

Esimerkiksi Norjassa ja Hollannissa Teslan myynti on jatkanut kasvuaan. Tosin Norjassa monella Teslan omistajalla on alkanut päre palaa puutteelliseen huoltoverkostoon ja varaosien kehnoon saatavuuteen.

Tesla ei itse julkaise Euroopan myyntilukujaan, IHS:n arvio perustuu valtioiden ylläpitämään autojen maahantuonti- ja ensirekisteröintitilastoihin.

”Teslan kasvu Norjassa ja Hollannissa jatkuu sähköautotukiaisten vetämänä, mutta esimerkiksi Saksassa ja Iso-Britanniassa sähköautoihin jo hyvissä ajoin hurahtaneet ovat nyt katselemassa jo muitakin uusia vaihtoehtoja, joita on alkanut tulla tarjolle yhä enemmän”, sanoo IHS Markitin analyytikko Tim Urquhart.

Tesla kyseenalaistaa valtioiden sekä IHS:n datan paikkaansapitävyyden ja kertoo autojensa myynnin kasvaneen Euroopassa. Se ei silti halua julkistaa lukujaan.

”IHS:n ja ja eri maiden pitämät tilastot eivät heijasta meidän todellisia myyntilukujamme. Autojen ensirekisteröintitilastot eivät kerro todellisesta automyynnistä”, Teslan edustaja kertoi Bloombergille.

Julkaistu: 14.8.2018