Tuulilasi

Teslan katumaasturi Model X julkistettu – haukkaovia ja ilmanpuhdistusta

Teslan katumaasturi Model X julkistettu – haukkaovia ja ilmanpuhdistusta
Teslan pitkään odotettu katumaasturi Model X on nyt julkistettu virallisesti. Jotkin auton uusista ominaisuuksista ovat jo hieman yllättäviä.
Julkaistu: 30.9.2015
Teslan kärkilausekkeena Model X:lle on turvallisuus. Elon Musk kehui auton olevan maailman turvallisin katumaasturi koskaan. Muskilla oli esittää lehdistötilaisuudessa erilaisia statistiikoita uutuuden turvallisuudesta.
Esimerkiksi Model X:n keulassa ei ole polttomoottoria, joka vaatisi erillisiä turvarakenteita. Tämän takia kaikki rakenteet ovat nimenomaan matkustajaturvallisuutta varten suunniteltu. Akkujen sijaitessa matalalla myös auton kaatuminen on erittäin epätodennäköistä, sillä Model X:n painopiste on todella alhaalla.
Elon Musk ei voinut olla kehumatta Model X:n ympäristöominaisuuksia VW-skandaalin ollessa vielä monien mielissä. Lisäksi auton sisäilman kehutaan olevan puhtaampaa kuin missään muussa autossa, sillä Teslaan on asennettu kaksi HEPA-ilmansuodatinta. Nämä suodattavat jopa 700-kertaisesti epäpuhtauksia ilmasta tavallisiin autoihin verrattuna.
Onpa Model X:ssä myös todellinen erikoisuus, sillä autoon on asennettu biologisia aseita estävä toiminto, joka kytkee kaikki ilmansuodatustoiminnot hetkellisesti päälle.
Haukkaovet
Model X:n tunnuspiirteenä on sen takana olevat ylöspäin avautuvat ovet, joita Tesla kutsuu nimellä ”Falcon doors”. Ovien rakenne on erittäin monimutkainen, sillä ne taittuvat kahdesta osaa. Rakenteen ansiosta ovet eivät avaudu ulospäin yhtä paljon kuin esimerkiksi perinteiset lokinsiipiiovet.
Haukkaovissa on jopa anturit, jotka mittaavat etäisyyttä viereen pyskäköityihin autoihin ja esimerkiksi autotallin kattoon. Näiden pitäisi estää ovien ylimääräinen kolhiintuminen automaattisesti.
Ovien hyötynä tyylinäkökohtien lisäksi on esteetön kulku auton toiselle ja kolmannelle istuinriville. Tosin monimutkaisen ja kalliin oviratkaisun kestävyyden voi kyseenalaistaa. Toimiiko monimutkainen rakenne kylmissä olosuhteissa tai vielä kymmenen vuoden kuluttua.
Tekniikkaa
Myös teknisesti Model X on erittäin hämmästyttävä. Mallin julkaisun yhteydessä tarjolla ovat vain kaikista kalleimmat versiot 90D ja P90D. Model S:n tavoin P90D-malli sisältää Ludicrous-moodin, joka mahdollistaa 0–100 km/h kiihdytyksen tapahtuvan 3,2 sekunnissa. Lukema tekee autosta maailman nopeimman katumaasturin.
Hurjasta suorituskyvystä huolimatta Tesla Model X:n toimintamatkaksi luvataan kunnioitettavat 400 km. Mallitunnus 90 kertoo auton akkujen kapasiteetin olevan 90 kWh. Ällistyttävää on myös auton ilmoitettu ilmanvastuskerroin 0,24, joka tekee siitä liukkaimman katumaasturin maailmassa.
Model X esittää paljon superlatiiveja ja autosta tulee varmasti erittäin suosittu. Halpa se ei ole, sillä Yhdysvalloissa auton hinta starttaa 5 000 dollaria Model S:n yläpuolelta. Vaikka ensimmäiset autot on luovutettu jo asiakkaille, on nyt autonsa tilaavien odotusaika noin vuosi.
 Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.
Kommentoi »