Miljardööri Elon Musk ja yli tuhat tutkijaa ja liike-­elämän silmäätekevää vaatii avoimessa kirjeessä tekoälymallien kehittämisen keskeyttämistä
Tekoälyn vaarat
Miljardööri Elon Musk ja yli tuhat tutkijaa ja liike-­elämän silmäätekevää vaatii avoimessa kirjeessä tekoälymallien kehittämisen keskeyttämistä
Kirjeen mukaan tekoälyjärjestelmät voivat aiheuttaa merkittävää vaaraa yhteiskunnalle ja koko ihmis­kunnalle.
Julkaistu 12.4.2023
Apu

Miljardööri Elon Musk ja yli tuhat tutkijaa ja liike-­elämän silmäätekevää vaatii avoimessa kirjeessä tekoälymallien kehittämisen keskeyttämistä, kunnes mallien turvallisuudesta voidaan olla varmoja. Kirjeen mukaan tekoälyjärjestelmät voivat aiheuttaa merkittävää vaaraa yhteiskunnalle ja koko ihmis­kunnalle.

Kirje julkaistiin maaliskuun lopussa kaksi viikkoa sen jälkeen, kun Microsoftin rahoittama OpenAI-yhtiö oli julkistanut uuden GPT-4-tekoälymallinsa. Viime vuoden marraskuussa OpenAI avasi yleisölle ChatGPT-chattibotin, joka tuottaa tekstiä valtavien tekstimassojen pohjalta.

– Edistyneitä tekoälyjärjestelmiä tulisi kehittää vasta sitten, kun voimme olla vakuuttuneita siitä, että niiden vaikutukset ovat myönteisiä ja riskit hallittavissa, allekirjoittajat sanovat kirjeessä, joka on julkaistu Muskin rahoittaman Future of Life Instituten verkkosivuilla.

Musk itse oli OpenAI-yhtiön perustajasijoittaja ja istui vuosia sen hallituksessa. Muskin johtama Tesla-yhtiö kehittää tekoälyteknologiaa itseajaviin autoihinsa.

Kirje pyytää kaikkia tekoälylaboratorioita, jotka kehittävät GPT-4:ää tehokkaampia järjestelmiä, keskeyttämään välittömästi toimintansa ainakin puoleksi vuodeksi. Mikäli niin ei tapahdu, tulisi valtionjohtojen puuttua peliin.

Kuuden kuukauden paussin aikana tulisi kehittää turvallisuusprotokollia ja tekoälyn hallintajärjestelmiä sekä foku-soida tutkimusta tekoälyn täsmällisyyden, turvallisuuden ja läpinäkyvyyden varmistamiseen.

Yksi allekirjoittajista on kanadalainen tekoälypioneeri Yoshua Bengio. Hänen mukaansa yhteiskunta ei ole valmis GPT-4:n kaltaisille mahtityökaluille ja niiden mahdollisille väärinkäytöksille. Bengio peräänkuuluttaa perusteellista kansainvälistä keskustelua tekoälystä j a sen seurauksista, samantapaista, jota on käyty ydinvoimasta ja ydinaseista.

Jo edesmennyt teoreettinen fyysikko Stephen Hawking ehti vuosien ajan varoittaa tekoälyn vaaroista. Hänellä oli huoli siitä, että kehittynyt tekoäly voi ­ylittää älykkyydessään ihmisen ja lopulta korvata tämän.

Kommentoi »