Apu

Tehokasta kerrosviljelyä Suomesta – uusi innovaatio säästää huimasti energiaa, vettä ja pinta-alaa

Tehokasta kerrosviljelyä Suomesta – uusi innovaatio säästää huimasti energiaa, vettä ja pinta-alaa
Aalto-yliopistossa kehitetty puukasvihuone voi mullistaa viljelyn erilaisissa olosuhteissa.
Julkaistu: 17.7.2021

Aalto-yliopiston tohtorikoulutettava Pasi Herranen on kehittänyt umpinaisen puukasvihuoneen, joka on tarkoitettu vertikaali- eli kerrosviljelyyn. Perinteiseen lasikasvihuoneeseen verrattuna puukasvihuone käyttää Suomen oloissa ja ympärivuotisessa viljelyssä puolet vähemmän energiaa ja 95 prosenttia vähemmän vettä.

Innovaation salaisuus on täysin tiiviissä, koivuvanerista tehdyissä, seinä- ja kattoelementeissä. Puuhun sitoutunut ylimääräinen kosteus poistetaan tyhjiökuivauksen avulla.

Luonnonvalon sijaan puukasvihuoneessa käytetään ledivaloa. Elementit on pinnoitettu ohuella alumiinikalvolla, joka heijastaa ledien valon kasveille.

Tulevaisuudessa vertikaaliviljelyä voidaan kasvattaa reippaasti ylöspäin, jolloin lämpöä syntyy entistä enemmän ja kasvihuoneista tulee lämmöntuottajia.

Keväällä Piikkiöön valmistui koekasvihuone, jossa Luonnonvarakeskus teki viljelykokeita ruukkusalaateilla.

– Tulokset ovat lupaavia. Puurakenteet ovat terveet ja eristävyys niin hyvä, ettei erillistä lämmitystä tarvita, vaan kaikki lämpö saadaan salaatteja valaisevista ledeistä, Herranen kertoo.

Tulevaisuudessa vertikaaliviljelyä voidaan kasvattaa reippaasti ylöspäin, jolloin lämpöä syntyy entistä enemmän.

–Tällöin jopa 90 prosenttia valaistukseen käytetystä energiasta voitaisiin johtaa lämpöenergiana kaukolämpöverkkoon eli kasvihuoneista tulisi lämmöntuottajia.

Säästää maapinta-alaa

Vertikaaliviljely vie maapinta-alaa paljon vähemmän kuin perinteinen kasvihuoneviljely, jolloin se mahdollistaa puhtaan lähiruoan tuotannon suurkaupungeissa. Myös satomäärät kasvavat, kun olosuhteet voidaan pitää optimaalisina.

Vertikaaliviljely on kovassa nosteessa maailmalla, sillä sen avulla voidaan viljellä ruokaa myös paikoissa, joissa on liian kuuma perinteisille kasvihuoneille.

Aalto-yliopisto on hakenut innovaatiolle patenttisuojaa monissa maissa. Seuraavaksi Espoon Otaniemeen pystytetään iso kasvihuone.

Kommentoi »