Täydellisyyden tavoittelu voikin olla menestymisen este
Terveys ja hyvinvointi
Täydellisyyden tavoittelu voikin olla menestymisen este
Yhä useampi meistä elää henki hieverissä, koska arjestamme on kadonnut kohtuus. Liiallinen asioiden viilaaminen ei ole kuitenkaan tarpeellista.
Julkaistu 18.4.2017

Millainen yhteiskunta synnyttää asenteen, jossa vallalla on äärimmäinen periksiantamattomuus? Kuinka kohtuuttomuuden ilmapiiri on päässyt livahtamaan jokapäiväiseen elämäämme? Mikä ajaa ihmisen ylenmääräiseen suorittamiseen? Minkälaista hyvyyttä ja paremmuutta sillä tavoitellaan?

Periksiantamattomuus voi olla tiettyyn rajaan asti hyve, piirteenä jopa jalo, mutta ääri-ilmiönä se on tuhoisa taakka. Olemme omaksuneet tavan ajatella, että kiire on muodikasta. Kun vallalla on krooninen kokemus ajan puutteesta, se saa meidät tiivistämään ja pakkaamaan asiat. Tästä seuraa puolestaan se, että laatu ohenee ja pinnallistuu. Mahdammeko ymmärtää, mitä vahinkoa teemme?

Oletko koukussa?

Tiedätkö, mitä tarkoittaa täyttymysteollisuus? Se tarkoittaa alaa, joka tarjoaa tavaroita ja palveluita ihmisille, joiden mielessä kytee tyytymättömyys omaa elämää kohtaan. Tältä listalta löytyvät kuntoilu-, ruokavalio- ja ulkonäköteollisuus.

Totuus tästä koukuttavasta teollisuudesta on, että ne, jotka ostavat alojen palveluita, eivät niitä oikeasti edes tarvitse. Ethän vain ole yksi heistä, joka hoitaa kroonista tyytymättömyyttään pakkomielteisellä elämän kohentamisella?

Huonovointiset huolehtijat

Liiallinen tunnollisuus on huolestuttava piirre. Perfektionismi on ihmiselle tuhoisa ominaisuus, se suorastaan vahingoittaa menestystä. Se on usein polku masennukseen ja ahdistukseen. Liiallinen asioiden viilaaminen ei ole tarpeellista. Laadun tavoittelu on eri asia, kuin kohtuuton perfektionismi, joka lamaannuttaa.

Kultainen keskitie

Kultainen keskitie tarkoittaa ihanteellista puoliväliä kahden ääripään, liiallisuuden ja puutteen välillä. Rohkeus löytyy janan keskeltä. Käytännöllinen järki on aina kohtuullisuuden ymmärtämistä, sen tajuamista, mikä on kokonaisuuden kannalta parasta. Sekin on hyvä muistaa, että meillä on vain yksi elämä. Kannattaa pohtia, miten tuon ajan käyttää.

Lähde: Juha T. Hakala: Kohtuuden kirja (Talentum Pro).

Kuvitus: Anu Ikävalko

Lue myös!

Kommentoi »