Tässäkö kovin uudistus polttomoottoreihin vuosiin? – moottori ilman nokka-akselia
Autot ja liikenne
Tässäkö kovin uudistus polttomoottoreihin vuosiin? – moottori ilman nokka-akselia
Kiinalainen autonvalmistaja Qoros ja ruotsalainen FreeValve julkistivat Pekingin autonäyttelyssä uudenlaisen nokka-akselittoman polttomoottoriprototyypin, joka on tarkoitettu tavallisiin perheautoihin.
Julkaistu 27.4.2016
Tuulilasi

Nokka-akseli on ollut olennainen osa perinteistä polttomoottoria jo sen alkuajoista lähtien. Nokka-akseli avaa ja sulkee polttomoottorin venttiilit oikea-aikaisesti. Ruotsalaisen superautovalmistaja Koenigseggin perustaja Christian von Koenigsegg on ideoinut moottorin, jossa nokka-akselia ei ole lainkaan.

Koenigseggin tytäryhtiö FreeValve on kehittänyt ratkaisun, jossa nokka-akseli ja siihen liittyvät osat on korvattu sähköhydrauliikkaa ja pneumatiikkaa yhdistävillä ohjaimilla (Pneumatic-Hydraulic-Electric-Actuator). Näin moottorinohjausjärjestelmä voi ohjata yksittäisten venttiilien toimintaa tarkasti erikseen, ja moottorista saadaan nykyistä paljon enemmän irti.

Qoros esitteli uutta moottoriteknologiaa Qamfree 3-mallissaan. FreeValven mukaan nokka-akselin poistaminen yksinkertaistaa polttomoottoria selkeästi, ja se on kompaktimpi kuin tavallinen moottori. 1,6-litrainen turboahdettu prototyyppimoottori hyötyy myös muuten uudesta teknologiasta.

Padasta saadaan irti 47 prosenttia tavallista moottoria enemmän vääntöä sekä 45 prosenttia enemmän tehoa. Prototyyppimoottorin teho on 231 hv ja vääntömomentti 330 Nm. Kaikesta huolimatta uusi teknologia vähentää kulutusta ja päästöjä noin 15 prosentilla. Myös kylmäkäynnistysominaisuuksien luvataan paranevan tuntuvasti.

Autobild puolestaan kertoo, että Qoroksella uutuusmoottoria on ollut kehittämässä saksalainen Klaus Schmidt, jolla on 25-vuotinen ura takana BMW:n M-osastolla. Moottorin taustalla on siis todellista osaamista.

Olisiko FreeValvesta polttomoottorien pelastajaksi?

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

2 kommenttia