Mondo

Tässä on vuoden 2020 paras matkakirja! Mondon toimitus valitsi voittajan

Tässä on vuoden 2020 paras matkakirja! Mondon toimitus valitsi voittajan
Vuoden matkakirja 2020 vie Suomen mahtaviin kansallispuistoihin. Lue Mondon raadin perustelut palkinnolle ja vinkit muistakin hienoista kirjoista.
Julkaistu: 4.11.2020

Matkailulehti Mondo on jo 18 vuoden ajan palkinnut Suomessa ilmestyvistä matkakirjoista parhaan. Toimituksen raati valitsee voittajan aina vuoden aikana tietoonsa tulleista, matkailuun liittyvistä kirjoista.

Tämän vuoden voittajateosta, kirjailija-runoilija Tomi Kontion Kansallispuistojen kutsua, lehden toimitus joutui harkitsemaan tavallista tarkemmin. Kontio oli toinen toimittaja jo viime vuoden voittajakirjassa Vaelluksia Italiassa. Hänen tuore teoksensa kansallispuistoista on saanut alkunsa hänen Mondoon tekemistään retkeilyjutuista, jotka innostivat hänet luontoretkille (voit lukea jutut Karhunkierroksesta ja Kolovedeltä.) Kontion uusi kirja on kuitenkin niin erinomainen, että se voitti kilpailun kirkkaasti.

Tässä raadin perustelut Vuoden matkakirja -tunnustukselle sekä muiden kirjojen saamille kunniamaininnoille.

Vuoden matkakirja 2020

Kirjailija Tomi Kontion Kansallispuistojen kutsu (Avain) on hieno kooste luontoretkeilytarinoista. Kontio päätti taannoin poikansa kanssa kiertää maan kaikissa 40 kansallispuistossa, joista kirjassa on mukana kolmisenkymmentä.

Kontio on kaupunkilaismies, josta sukeutui harrastajaretkeilijä. Hän kertoo puistojen reiteistä ja näkymistä, mutta osa teksteistä kuvaa Kontion elämää, sanailua perheen kanssa ja paikallishistoriaa. Joskus nämä osiot ovat arkisia, parhaimmillaan koskettavia ja oivalluksia herättäviä.

Kirjailijan ottamat hyvät kuvat sekä isän ja pojan yhteisyyden tuntu ilahduttavat nekin. Inspiroiva teos.

Kunniamaininta vuonna 2020

Runoilijat Hannimari Heino ja Kristiina Wallin saavat kunniamaininnan teoksestaan Matkakirjeitä (Atena). He ovat viime vuosina kirjoittaneet toisilleen kirjeitä, joissa kuvaavat matkojaan, pohtivat maailman kokemista ja ammentavat kulttuurihistoriasta. Henkevä opus pääsee syvälle matkojen merkityksiin, ja kirjemuoto tuo kirjaan hyvää omakohtaisuutta. Teos sopii kaikille, jotka rakastavat hetkiin ja paikkoihin uppoutumista.

Kunniamaininta vuonna 2020

Kunniamaininnan saa Madventures-tiimin ja toimittaja Esa Salmisen Madventures Suomi – Matkaopas (Johnny Kniga). Rento tietokirja vinkkaa runsaasti asioita eri puolilta maata.

On makuasia, tuntuuko kirjassa pilkahteleva slangi kivalta vai jo kuluneelta. Kotimaanmatkojen intoa ja iloa teos lisää taatusti.

Kommentoi »