Tässä on Suomen kaunein asemarakennus – Keuruun vanhasta rautatieasemasta tuli eläkeläispariskunnan koti
Matkailu
Tässä on Suomen kaunein asemarakennus – Keuruun vanhasta rautatieasemasta tuli eläkeläispariskunnan koti
Avun kesäsarja kuudesta vanhasta asemarakennuksesta huipentui äänestykseen kauneimmasta rakennuksesta. Voiton vei 44 prosentin ääniosuudella Keuruun asema.
3.9.2019
 |
Apu

Talo on kuin satulinna tai karamelli, sininen, soma ja rakastaen pidetty. Tarinoidenkin taloksi keskellä kultturimaisemaa sijaitsevaa Keuruun vanhaa asemaa kutsutaan.

Kansallisromanttinen, upein puuleikkauksin koristeltu talo rakennettiin vuosina 1895–1897 arkkitehti Bruno Granholmin piirustusten mukaan. Samoja suunnitelmia käytettiin myös Petäjäveden ja Kintauksen asemilla.

Tuula ja Veli Koski ostivat Keuruun aseman vuonna 2009. Eläkkeelle siirtynyt pariskunta muutti ison kuorman kanssa Keuruulle kotikaupungistaan Vaasasta ja kotiutui uudelle paikkakunnalle saman tien.

Asema on heidän viihtyisä kotinsa, mutta sieltä löytyy myös Keräilyn kätköistä -niminen näyttely.

Pariskunnan harrastus on vanhan tavaran keräily, ja näyttelystä löytyy Suomen teollisuuden ja muotoilun helmiä, 1950–1980-luvun emaliastioita, eri aikakausien leluja, kahvi- ja maustepurkkeja ja muuta nostalgista tavaraa.

– Avun kesäsarjan ansiosta näyttelymme kävijämäärä kasvoi, ja vieraita tuli eri puolilta Suomea. Juttusarjaa kehuttiin kovasti, ja moni kävijä kertoi lähteensä Keuruulle luettuaan jutun lehdestä, Tuula Koski kertoo ja kiittää samaan hengenvetoon kaikkia Keuruun asemaa äänestäneitä. Sille kertyi 44 prosenttia annetuista äänistä. Toiseksi sijoittunut Turengin asema sai 22 prosenttia.

Rautakello raksuttaa

Keuruun aseman saksalaisvalmisteinen valurautakello näyttää yhä minuutilleen oikeaa aikaa.

– Kello vedetään täältä aseman odotushallin sisäpuolella olevasta kaappikellosta, Veli Koski näyttää.

Kellosta tarkistivat ajankulun varmasti myös Tauno Palo ja Ansa Ikonen, kun Keuruulla kuvattiin vuonna 1944 Vaivaisukon morsian -elokuvaa. Sen ohjasi Toivo Särkkä, ja Ansa Ikonen sai naispääroolistaan Jussi-patsaan.

– Emme ole nähneet täällä näyttelijöiden haamuja emmekä muitakaan kummituksia, vaikka elokuvan tarina uskonnollisen herätyksen saaneesta nuoresta naisesta on hiuksia nostattava, Tuula Koski naurahtaa.

Jos suuntaa matkansa Keuruun vanhaan keskustaan, samalla kannattaa poiketa asemarakennuksen vieressä Antiikkirenki-kauppaan sekä radan toisella puolella Keuruun museoon ja Veteraanipuistoon.

Kauniit puuleikkaukset kehystävät aseman pääovea, ja vanha kello näyttää yhä oikeaa aikaa. Sisältä löytyy Tuula ja Veli Kosken keräämä näyttely.

Avun Kaunein asema -äänestys oli suuri menestys. Kaikkien kilpailussa äänestäneiden kesken arvottiin palkinnoksi upea Dé Longhi -keitin. 

Tulokset

Kommentoi »