Eeva

Tämän takia arkea kannattaa helpottaa tehtävälistoilla

Tämän takia arkea kannattaa helpottaa tehtävälistoilla
Jäsennätkö arkeasi ranskalaisilla viivoilla? Onneksi olkoon! Olet todennäköisesti rennompi ja tehokkaampi työntekijä.
  1. Nukahdat nopeasti. Kiivaan elämänmenon aiheuttama stressi saa asiat pyörimään mielessä, ja ainakin osittain se johtuu tekemättömistä asioista. Tuoreessa tutkimuksessa ihmiset, jotka yöpuulle valmistautuessaan kirjasivat ylös tehdyt tehtävät, nukahtivat yhdeksän minuuttia nopeammin kuin muut. Mitä yksityiskohtaisempia listat olivat, sitä nopeammin uni otti heidät valtaansa.
  2. Vähennät ahdistusta. Tekemättömät asiat vievät ajatukset helposti toisaalle, ja pelkästään niiden kirjaaminen saattaa vähentää ahdistusta. Listaaminen auttaa luomaan järjestystä kaaokseen. Samalla listat ovat todisteita siitä, mitä olemme saaneet aikaan. Taakasta tulee näin helpommin hallittava. Joskus kirjaaminen on tärkeämpää kuin mainittujen tehtävien suorittaminen.
  3. Lisäät tehokkuutta. Muutama vuosi sitten havaittiin, että ihmiset suoriutuvat tehtävästään selvästi aiempaa paremmin, jos he saivat laatia listoja valmistautuessaan ennakkotehtäviin. Kannattaakin siis panna paperille, mitä on tehtävä ja missä järjestyksessä, ja sitten yliviivata kohtia sitä mukaa kuin niitä suorittaa. Asioiden kirjaaminen auttaa myös asioiden muistamisessa, koska tällöin olemme yleensä tavallista tehokkaampia ja tuotteliaampia. Tehokkuus puolestaan on hyväksi itsetunnolle.
  4. Saavutat unelmasi. Meillä on tapana haaveilla erilaisista asioista, mutta unelmien toteuttaminen onkin sitten jo aivan toinen juttu. Itse asiassa jatkuva sinnikäs unelmointi saattaa jopa sysätä h-hetken tavoittamattomiin kaikista yrityksistä huolimatta. Haaveista ei tarvitse luopua, mutta pähkäilyn lisäksi tavoitteet on syytä listata. Ylös kirjoittaminen auttaa haaveiden saavuttamisessa, koska näin niistä tulee konkreettisia.

Lue lisää: 52 listaa onnellisuuteen ja 52 listan projekti (WSOY).

Lähteet: Journal of Personality and Social Psychology, Journal of Experimental Psychology ja Palgrave Communications.

Julkaistu: 15.8.2018
Kommentoi »