Tuulilasi

Tämä on odotettu Tesla Model 3 – lanseeraus kuin Applen tilaisuudesta

1

Teslan erittäin odotettu Model 3 julkistettiin viime yönä Suomen aikaa. Tesla piti ainakin toistaiseksi lupauksensa, eli kyseessä on noin 35 000 dollaria maksava sähköauto.
Teksti Max Lange
Kuvat Tesla Motors

Varsinkin Yhdysvalloissa Tesla Model 3:n ympärillä ollut hype on ollut käsittämätön. Jo sähköauton lanseeraustilaisuuden aikana Model 3:sta tehtiin yli 30 000 varausta. Heistä jokainen joutui maksamaan vähintään 1000 dollarin verran varausmaksua.

Mikä tämä Model 3 sitten on? Se on Teslan vastaus edullisesta sähköautosta, jossa on riittävästi toimintamatkaa. Tesla lupailee, että hinnat alkaen Model 3 starttaa Yhdysvalloissa 35 000 dollarista eli noin 30 700 eurosta. Perusmallille luvataan myös noin 350 kilometriä toimintamatkaa.

Tesla kuitenkin korostaa, että perusmallin yläpuolella tulee olemaan tehokkaampia vaihtoehtoja, jotka kulkevat myös pidemmälle yhdellä latauksella. Perusmallin 0–100 km/h kiihdytysaika on alle kuusi sekuntia. Kalliimpiin malleihin on tarjolla myös Dual Motor -neliveto.

Model 3:ssa on tuttuun Teslan tapaan lukuisia erikoisia ominaisuuksia. Autossa on tilankäytöllisesti hyödynnetty seikkaa, että siinä ei ole polttomoottoria. Etumatkustajat istuvat siksi huomattavan edessä autossa. Myös keskikonsoli ja etuhallintalaitteet on viety minimiin tilojen takia. Ohjaamon keskellä on sentään tuttuun tapaan massiivinen kosketusnäyttö.

Saadakseen tilantuntua autoon, Teslan insinöörit ovat asentaneet Model 3:een yhden valtavan lasipinnan, jonka takia ohjaamoon tulvii paljon valoa.  Tämän kerrotaan myös lisäävän pääntilaa autossa. Lisäksi Elon Musk lupailee, että Model 3 erittäin turvallinen jokaisessa kategoriassa.

Teslalla on tähän asti ollut ongelmia kasvattaa tuotantokapasiteettia. Uuden akkuja valmistavan Gigafactoryn ja Kaliforniassa sijaitsevan kokoonpanotehtaan takia Musk lupailee tulevaisuudessa peräti 500 000 auton vuosituotantovauhtia.

Tällä hetkellä Model 3:sta lupaillaan markkinoille vasta vuoden 2017 loppupuolella.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 1.4.2016