Mondo

Tallinna – parhaat lounaat


Mihin kannattaa istahtaa lounaalle Tallinnassa? Miltä kuulostaisi ihana vegaaniravintola tai venäläisherkkuja mummolamiljöössä?
Teksti Katja Nykänen
Kuvat Konsta Leppänen

Kasvisruuan buumi tekee tulojaan Tallinnaan. Mikk Mägi on suunnannäyttäjä, jonka pitämä vegaani­ravintola V on niin suosittu, että ilman pöytävarausta lounaalle pääsee vain tuurilla.

Ravintolan listalta löytyy vegaanisia ruokia seitan­tacoista kaali–linssipiiraaseen. Nuudelit Mägi valmistaa viljan sijaan kesäkurpitsasta, ja niiden kanssa tarjotaan grillattua avokadoa. Tyrnillä ja timjamilla maustetun alko­holittoman aperitiivin seurana sopii maistella snack-lajitelmaa.

V-ravintolan zucchini­rullat kätkevät uumeniinsa cashewtäytteen, ja savulohen ­korvaa ”porkkala” eli savuporkkana. ­Intensiiviset maut saavat lihansyöjänkin ihastumaan: vegaaniruoka on kaikkea muuta kuin tylsää!

Mainio lounaspaikka on myös Kohvik Babulja. Sen ruusukuvioiset lautaset ja koti­tekoinen raparperimehu ovat kuin entisajan mummolasta. Tarjolla on venäläisherkkuja, joissa ei rasvaa ja rakkautta säästellä. Lounaslistalla on lasagnea sekä kanakeittoa, ja kiireinen lounastaja voi napata mukaansa täytetyn pirožki-piiraan. Palvelu saattaa olla hidasta, mutta se unohtuu, kun saa eteensä karitsalla ja savujuustolla kuorrutetun hapanmaito­blinin. Illan hämärtyessä Babulja muuttuu cocktailbaariksi, jossa paistetaan blinejä. Kylmän ­karkottajaksi voi kokeilla talon hunaja–piparjuurisnapsia.

Umami-ravintola sijaitsee viehättävässä puutalossa, josta löytyy 1940–luvun tunnel­maa. Annoksiin käytetään lähituottajien raaka-­aineita, kuten ruoholla ruokittujen ­härkien lihaa Liivimaalta. Talon oma vehnä­olut sopii kaveriksi vaikka nieriäsashimille sekä wakame-levästä ja selleristä tehdylle salaatille. Linnunpesäksi ristitty jälkiruoka on ihana: rapeaa kataifi-taikinaa, suola­karamellia sekä mustikoita.

Vegan Restoran V, Rataskaevu 12, vonkrahl.ee/vegan,  Kohvik Babulja, Pärnu maantee 2, babulja.ee, Umami, Kadaka tee 141, umamiresto.ee

Julkaistu: 25.1.2018