
Kasvisruuan buumi tekee tulojaan Tallinnaan. Mikk Mägi on suunnannäyttäjä, jonka pitämä vegaaniravintola V on niin suosittu, että ilman pöytävarausta lounaalle pääsee vain tuurilla.
Ravintolan listalta löytyy vegaanisia ruokia seitantacoista kaali–linssipiiraaseen. Nuudelit Mägi valmistaa viljan sijaan kesäkurpitsasta, ja niiden kanssa tarjotaan grillattua avokadoa. Tyrnillä ja timjamilla maustetun alkoholittoman aperitiivin seurana sopii maistella snack-lajitelmaa.
V-ravintolan zucchinirullat kätkevät uumeniinsa cashewtäytteen, ja savulohen korvaa ”porkkala” eli savuporkkana. Intensiiviset maut saavat lihansyöjänkin ihastumaan: vegaaniruoka on kaikkea muuta kuin tylsää!
Mainio lounaspaikka on myös Kohvik Babulja. Sen ruusukuvioiset lautaset ja kotitekoinen raparperimehu ovat kuin entisajan mummolasta. Tarjolla on venäläisherkkuja, joissa ei rasvaa ja rakkautta säästellä. Lounaslistalla on lasagnea sekä kanakeittoa, ja kiireinen lounastaja voi napata mukaansa täytetyn pirožki-piiraan. Palvelu saattaa olla hidasta, mutta se unohtuu, kun saa eteensä karitsalla ja savujuustolla kuorrutetun hapanmaitoblinin. Illan hämärtyessä Babulja muuttuu cocktailbaariksi, jossa paistetaan blinejä. Kylmän karkottajaksi voi kokeilla talon hunaja–piparjuurisnapsia.
Umami-ravintola sijaitsee viehättävässä puutalossa, josta löytyy 1940–luvun tunnelmaa. Annoksiin käytetään lähituottajien raaka-aineita, kuten ruoholla ruokittujen härkien lihaa Liivimaalta. Talon oma vehnäolut sopii kaveriksi vaikka nieriäsashimille sekä wakame-levästä ja selleristä tehdylle salaatille. Linnunpesäksi ristitty jälkiruoka on ihana: rapeaa kataifi-taikinaa, suolakaramellia sekä mustikoita.
Vegan Restoran V, Rataskaevu 12, vonkrahl.ee/vegan, Kohvik Babulja, Pärnu maantee 2, babulja.ee, Umami, Kadaka tee 141, umamiresto.ee