Tällä autolla parkkipaikalla muihin osuminen on tehty mahdollisimman vaikeaksi
Autot ja liikenne
Tällä autolla parkkipaikalla muihin osuminen on tehty mahdollisimman vaikeaksi
Uusi Volvo XC90 sisältää joukon innovatiivisia ominaisuuksia, jotka tekevät hankalista pysäköintitilanteista ja ahtaissa paikoissa kääntymisestä helppoa.
Julkaistu 23.7.2014
Tuulilasi

IntelliSafe-tukitekniikat sisältävät laajennetun pysäköintiavustimen, joka tarjoaa nyt myös automaattisen peruutustoiminnon pysäköintiruutuun sekä taskupysäköintitoiminnon. XC90 voi näyttää myös digitaalisesti luodun lintuperspektiivin auton ympärillä olevasta alueesta suurella keskinäytöllä.

– Useat tutkimusinstituuttien tutkimukset osoittavat, että kaksi kolmasosaa haastatelluista autoilijoista tuntee olonsa epämukavaksi ahtaissa pysäköintitilanteissa. Ominaisuudet, kuten laajennettu pysäköintiavustin ja lintuperspektiivi, muuttavat nämä potentiaalisesti stressaavat tilanteet mukavaksi, tarkaksi ja turvalliseksi tapahtumaksi, kertoo Volvon tutkimus- ja kehitystyön johtaja Peter Mertens.

Edelleen kehitetty pysäköintiavustin helpottaa sekä taskupysäköintiä että pysäköintiruutuun peruuttamista. Se käyttää ohjauspyörää automaattisesti, kun kuljettaja käsittelee vaihteistoa ja säätää auton nopeutta.

Ultraäänianturit tunnistavat pysäköintipaikan

Pysäköintitoiminnot perustuvat kahdentoista ultraäänianturin tiedoille. Kun kuljettaja kytkee pysäköintiavustimen taskupysäköintitilanteessa, anturit alkavat tutkia auton sivuilla olevaa aluetta tyhjien pysäköintipaikkojen varalta.

Kun järjestelmä havaitsee pysäköintipaikan, joka on pituudeltaan vähintään 1,2 kertaa auton pituinen, kuljettajalle ilmoitetaan siitä äänimerkillä ja viestillä mittaristossa. Pysäköintiruutua etsittäessä ruudun on oltavan auton ja yhden lisämetrin levyinen.

Näyttö opastaa sitten kuljettajaa vaihe vaiheelta tekstien ja animaatioiden avulla, kunnes auto on pysäköity.

Lintuperspektiivi auton yläpuolelta

Täysin uusi XC90 sisältää myös 360° näkymän, joka tarjoaa kuljettajalle lintuperspektiivin ympäröivästä alueesta. Tämä näkymä perustuu neljään kätkettyyn kameraan, joista yksi on integroitu eteen, yksi kumpaankin sivupeiliin ja yksi takarekisterikilven ylle.

360° näkymä tarjoaa kuljettajalle myös mukavan tavan nähdä ympäröivän alueen eri vyöhykkeitä, kuten etu-, taka- ja sivunäkymän.

– 360° näkymä on erinomaisen käytännöllinen tilanteissa, joissa kuljettajan suora näkyvyys on rajallinen, kuten poistuttaessa ahtaalta väylältä, jonka sivuilla on esteitä, tai peruutettaessa perävaunua tai matkailuvaunua kohti. Se tarjoaa myös hyvää tukea pysäköinnin aikana esimerkiksi silloin, kun haluat varmistaa, että auton kaikki osat ovat pysäköintiruudun viivojen sisällä, Peter Mertens sanoo.

Risteävän liikenteen varoitin

Täysin uuden XC90-mallin loistaviin IntelliSafe-ratkaisuihin kuuluu myös risteävän liikenteen varoitin, joka varmistaa kuljettajan selän peruutettaessa ulos pysäköintiruudusta. Se varoittaa lähestyvästä liikenteestä 30 metrin säteellä kummallakin puolella ja antaa tarvittaessa äänimerkin ja varoituksen keskinäytöllä.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Kommentoi »