Taksikaaos: Voinko välttää vedättäjiä käyttämällä taksisovellusta ja tilaamalla kyydin etukäteen? – Tee edes tämä
Puheenaiheet
Taksikaaos: Voinko välttää vedättäjiä käyttämällä taksisovellusta ja tilaamalla kyydin etukäteen? – Tee edes tämä
Jos käytössä on älypuhelin, taksisovellukset ovat monesti näppärin ja luotettavin keino kyydin saamiseen.
Julkaistu 20.10.2020
Apu

Edellisen hallituksen taksiuudistuksen ongelmista on kerrottu paljon. Kuvasimme toissa viikolla ilmestyneessä Apu-lehdessä (42/2020), millaiseen kaaokseen Helsingissä on ajauduttu. Nyt ongelmia ollaan paikkaamassa uudella lakiesityksellä.

Taksinkäyttämiseen liittyvän sekasorron ja tinkimisen voi välttää jo nyt tilaamalla taksin. Puhelintilauksiinkin uusi taksisysteemi toi muutoksen, mutta nyt tarjolla on ainakin yksi valtakunnallisesti toimiva numero.

Jos käytössä on älypuhelin, taksisovellukset ovat monesti näppärin ja luotettavin keino kyydin saamiseen.

Suurilla taksinvälitysyhtiöillä, kuten Taksi Helsingillä, Kovasella ja Lähitaksilla on omat appinsa. Myös paikallisempia sovelluksia on tarjolla. Valtakunnallisesti toimii muun muassa 02 Taksi, joka välittää monien taksiyhtiöiden autoja.

Näin se toimii

Yleensä sovellus toimii niin, että siihen syötetään omat perustiedot ja siirrytään tilaamaan valitsemalla lähtöpaikka ja määränpää. Sovellus tarjoaa autovaihtoehtoja ja myös arviot kyytien hinnoista, joissain tapauksissa valmiiksi kiinteän hinnan. Kyydin voi ainakin osassa palveluita maksaa luottokortilla puhelimella.

Myös kansainvälisesti toimivat Uber ja Yandex tarjoavat kyytipalveluita. Näissä palveluissa kyytien hinnat vaihtelevat sen mukaan, kuinka paljon kysyntää niille on. Mitä kiireisempää, sitä kalliimpaa.

Uusin tulokas Suomen taksimarkkinoilla lienee Taksari-sovellus. Se toimii matkan valinnassa kuten muutkin, mutta ei tarjoa heti tiettyä autoa ja hintaa. Sen sijaan Taksari lupaa kilpailuttaa taksit.

Käyttäjä valitsee matkaksi vaikkapa Espoon Keilaniemi–Helsingin rautatieasema. Sitten sovellus lähettää tarjouspyynnön sitä käyttäville kuljettajille. Nämä taas kirjaavat siihen hinnan, millä suostuvat kyseisen matkan ajamaan.

Testikäytön perusteella Taksarissa joutuu odottamaan tarjouksia joitakin minuutteja, eikä niitä välttämättä tule yhtä enempää.

Yksi sovellusten hyvistä puolista on, että niitä on helppo testata puhelimessaan ennen varsinaista käyttöä.

2 kommenttia