Apu

Sydämen asialla, osa 2. Tarkista ryhti!

Hyvä ryhti luo pohjan lihastasapainolle. Katso ohjeet ja treeniohjelma videolta.

Ryhdin pitäisi olla luotisuora. Suora linja kulkee korvan nipukasta olkapäähän, lonkasta polven kautta nilkan kehräsluuhun asti.

Kun kehomme on hyvässä ryhdissä, nivelten ja lihasten on helppo toimia. Väärät ryhtitottumukset ja huonot työasennot voivat aiheuttaa nivelkulumia ja lihastasapainon järkkymistä. Esimerkiksi jatkuva istuminen huonossa ryhdissä vaikuttaa lihaksistoomme. Olkapäät kääntyvät eteenpäin, rintakehän lihakset kiristyvät, selkää ja hartioita särkee, ryhti ja keuhkot painuvat kasaan. Istuessa myös lantion koukistajalihakset kiristyvät ja aiheuttavat askelten lyhentymistä sekä normaalin kävelyn häiriintymistä.

Siksi istumisen lomassa on tärkeää pitää 1–2 minuutin pikapausseja. Nouse ylös, oikaise ryhti, pyörittele olkapäitä ja hengitä syvään. Jos et hengitä kunnolla syvään päivittäin, käytät vain kolmasosaa keuhkoistasi.

Pidä huolta hartiaseudun lisäksi myös keskivartalon lihaksista. Vahvat lihakset tukevat ryhtiä ja selkä pysyy kunnossa. Lantionseudun ja alaselän lihakset vahvistuvat, kun aloitat kävelyohjelman. Tässä muutama tärkeä venytys, joilla pidät lantionseudun kunnossa.

Julkaistu: 19.1.2012
Kommentoi »