Tuulilasi

Suzuki Vitara – suosikkiluokka saa uuden kilpailijan


Lissabon, Portugali – Suzukin tuorein Vitara esiteltiin Pariisin autonäyttelyssä viime syksynä. Pääsimme kokeilemaan uutuutta nyt Portugalin rantaraiteilla.
Kuvat Suzuki

Neljännen sukupolven Vitara on pienentynyt edeltäjäänsä Grand Vitaraan nähden tuntuvasti, ja se sijoittuukin nyt aiempaa pienempään kokoluokkaan. Käytännössä kilpailijoita ovat mm. Opel Mokka ja Renault Captur.

Vitara perustuu SX4 S-Cross -mallin alustalle, mutta on sitä 125 mm lyhyempi (4 175 mm). Myös akseliväli on 100 mm pienempi. Raideleveys on sama kuin S-Crossissa, mutta korkeutta on 205 mm enemmän (1 775 mm). Tästä 15 mm on mennyt kasvaneeseen maavaraan.  Voimalinja on niin ikään peruja S-Crossista. Alennusvaihteistolle on siis heitetty hyvästit, ja nelivedosta vastaa Suzukin AllGrip-järjestelmä, joka rakentuu monilevykytkimen varaan.

Käytännössä uusi Vitara näyttää ja tuntuu kokoistaan suuremmalta. Sisällä on hyvin pääntilaa, eikä sivusuunnassakaan ahdista. Takapenkillekin mahtuu kaksi aikuista, ja matkatavaroille on 375 VDA-litran suuruinen tavaratila. Kuljettajan paikallakaan ei mikään varsinaisesti ärsytä.

Suomen tuontiohjelma käsittää Vitaran tapauksessa ainoastaan yhden voimalinjan. Se koostuu 120-hevosvoimaisesta 1,6-litraisesta bensiinimoottorista, viisivaihteisesta manuaalista ja nelivedosta. Varustetasot ovata GL+ ja GLX. Jälkimmäisessä on käytännössä "kaikki", pitäen sisällään mm. mokkanahkaverhoilun, navigointilaitteen, led-lähivalot ja peruutustutkan edessä sekä takana. Hinnat alkaen -malliinkin kuuluu vakiona mm. automaatti-ilmastointi, peruutuskameralla varustettu seitsentuumainen kosketusnäyttö, ajotietokone ja etäisyystutkan sisältävä vakionopeudensäädin.

Suomessa Vitara lanseerataan maaliskuun lopulla. Hintaa pyydetään alkaen noin 22 500 euroa (malliversio GL+) ja GLX-painoksesta noin 3 000 euroa enemmän.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin. 

Julkaistu: 9.3.2015