Tuulilasi

Suzuki-maasturit sukupolvien välisessä vertailussa: Jimny ja LJ80Suzuki-maasturit sukupolvien välisessä vertailussa: Jimny ja LJ80

Suzuki Jimny huutaa maastoon, aivan kuten muinoin sen isoisä LJ80.
Teksti AMS, Jens Dralle
Kuvat AMS, Beate Jeske

Seikkailijoiden silmät kostuvat, kun he näkevät Land Roverin tai Mersun G-mallin, mutta Suzuki ei aiheuta yleensä mitään tunteita – ja se ei ole oikein.

Jo vuonna 1980, kun LJ80 tuli myyntiin osassa Eurooppaa, se sai nopeasti maineen todellisena vuoristokiipeilijänä. Vaikka siinä oli vain pikkuruinen 0,8-litrainen kaasutinmoottori ja se oli ainoastaan 3,17 metriä pitkä, siinä oli päälle kytkettävä neliveto, alennusvaihteisto sekä lukittava takatasauspyörästö.

Suurta seikkailua ei siis estänyt oikeastaan mikään muu kuin auton erittäin pienet tilat.  Kuski ja etumatkustaja sopivat sentään ihan hyvin sisään.

Mieluummin ei kadulle

Pian tulee hyvin selväksi, miksi Suzuki sai tehtyä läpimurtonsa esimerkiksi Saksassa LJ80:n avulla. Jo 50 km/h:n nopeus riittää tuottamaan ilohormoneja, kun monien muiden autojen kohdalla siihen ei riitä kolminkertainenkaan vauhti. Autoa ajaessa tulee tunne, että hallitsee konetta, ja samalla voi nauttia keväisestä luonnosta pienellä bensantuoksulla maustettuna.

Hajukokemusta lukuun ottamatta Jimny ei ole juurikaan erilainen. Sen Espanjassa kootun avomallin tuotanto lopetettiin vuonna 2010, kun kysyntä oli Suzukin mukaan liian pientä. Eli enää ei ole jäljellä kuin umpimalli. Vaikka se on jopa 3,7 metriä pitkä, liikkumavarat sisällä eivät päätä huimaa. Toisaalta näkyvyys ulospäin on erinomainen.

Auton 1,3-litraisessa koneessa on huimat 86 heppaa, ja sillä on kuljetettavanaan vain 1,1 tonnin paino.

Edessä Jimnyssä on jopa levyjarrut, mutta siitä huolimatta ajaminen on hauskaa ennen kaikkea maastossa. Etuvedon voi kytkeä napista päälle, kuten myöskin jakovaihteiston. Sitten autolla pääsee melkein kaikkien esteiden yli, ja korin minimaalisten etu- ja takaylitysten ansiosta se kipuaa huomattavia mäkiä ylös. Jos tämä ei riitä tuottamaan kosteita silmiä, niin mikä sitten?

Julkaistu: 4.10.2013