Apu

Näin Suomi kirittää Ruotsia Natoon: "Saman­aikaisesta Nato-hakemuksesta olisi ­hyötyä kaikille", arvioi kansainvälisen politiikan professori Tuomas Forsberg

Näin Suomi kirittää Ruotsia Natoon: "Saman­aikaisesta Nato-hakemuksesta olisi ­hyötyä kaikille", arvioi kansainvälisen politiikan professori Tuomas Forsberg
Tuomas Forsbergin mukaan Suomen ja Ruotsin kahdenväliset ulko- ja turvallisuuspoliittiset suhteet ovat olleet tiiviit jo pitkään. Maat ovat tehneet yhteistyötä muun muassa merivalvonnassa. Mahdollinen samanaikainen Nato-hanke tiivistäisi yhteistyötä entisestään.
Julkaistu: 9.5.2022

Euroopan turvallisuuden järkkyminen on saanut niin Suomen kuin ­Ruotsin pohtimaan Nato-jäsenyyttä. Ruotsin Nato-keskustelulla on erityispiirteensä, kertoo Tampereen yli­opiston kansainvälisen politiikan ­professori Tuomas Forsberg.

Ruotsilla on pitemmät liittoutumattomuusperinteet kuin Suomella, joten sotilasliitto olisi Ruotsille merkittävä muutos. Geopoliittinen asema on ­toinen: Ruotsilla ei ole suoraa maa­yhteyttä Venäjään.

Ruotsi myös supisti asevoimiaan ja ­luopui yleisestä asevelvollisuudesta ­kylmän sodan jälkeen.

Forsberg kuvitteli ennen Ukrainan sotaa, että Suomi liittyisi Natoon todennäköisimmin Ruotsin perässä. Nyt aloite Nato-harkinnalle onkin tullut Suomesta.

– Ruotsin pitää päättää, seuraako se Suomea. Suomi selvästi kirittää Ruotsia, mutta ruotsalaiseen kulttuuriin kuuluu diskuteerata asiasta.

Tuomas Forsberg sanoo, että Suomessa on panostettu vahvemmin omaan puolustukseen ja Ruotsi taas on ollut aktiivinen kriisinhallintakumppani. Molempien maiden asevoimat ovat Naton kanssa yhteensopivat.

Esteitä Ruotsin ja Suomen liittymiselle Natoon ei ole

Suomessa keskeiset päättäjät ilmoittavat Nato-kannastaan tässä kuussa. Forsberg arvioi, että Ruotsissakin tehdään samoin.

– Jos jäsenyyttä haetaan, saman­aikaisesta Nato-hakemuksesta olisi ­hyötyä kaikille, Forsberg sanoo.

Kahden samankaltaisen maan liittymisprosessi olisi sujuvampi ja jäsen­maiden ratifioinnit voitaisiin tehdä samalla aikataululla.

Forsbergin mukaan Naton puolustussuunnittelun kannalta olisi yksinkertaisempaa, että Pohjolan keskellä sijaitseva Ruotsi liittyisi Natoon. Jos Suomi liittyisi, mutta Ruotsi ei, jälkimmäinen jäisi eräänlaiseen välitilaan.

– Nato-maiden näkökulmasta Ruotsi ja Suomi asettuvat samaan nippuun, esteitä kummankaan liittymiselle ei ole, Forsberg arvioi.

Venäjän raja ei olisi rasite Suomelle eikä puolustusvoimien vahvuus Ruotsille.

– Vaikka Suomessa on panostettu vahvemmin omaan puolustukseen, Ruotsi on ollut aktiivinen kriisinhallintakumppani, ja myös sen asevoimat ovat Naton kanssa yhteensopivat. Lisäksi molemmat ovat vahvoja demokratioita.

Kommentoi »