Apu

Suomi on hyvien ihmisten maa. Nyt kannustetaan auttajia!


Katri Helena, Mikko Kuustonen ja Sanna Kiiski ryhtyvät Avun kanssa etsimään ihmisiä, jotka auttavat lähimmäisiään.
Kuvat Petri Mulari, Satu Nyström

Me täällä Avussa tiedämme, että Suomi  on hyvien ihmisten maa. Uskomme, että ihminen on pohjimmiltaan hyvä ja hänellä on halu auttaa. Mielestämme auttajista pitää tehdä sankareita, ja auttamiseen tulee kannustaa.

Apu perustettiin vuonna 1933 perheellisten työttömien auttamiseksi. Nyt 84 vuotta myöhemmin olemme edelleen pienen ihmisen asialla. Siksi käynnistämme kampanjan, jonka tavoitteena on kannustaa ihmisiä, ryhmiä ja hankkeita, jotka auttavat pyyteettömästi yhteisöjään, tuottavat iloa ja lisäävät hyvinvointia.

Joka kuukausi jaamme raadin valitsemalle hankkeelle Apu-tonnin eli tuhat euroa. Esittelemme parhaat Apu-tonni-hankkeet sekä lehdessä että Avun verkkosivuilla.

Apu-tonneista päättävään Apulaiset-raatiin ovat lupautuneet Katri Helena, Mikko Kuustonen ja Sanna Kiiski – kaikki positiivisia suomalaisia vaikuttajia, jotka ovat itsekin mukana auttamassa lähimmäisiään. 

Unicefin toiminnassa vuosia mukana ollut Katri Helena ei empinyt, kun häntä pyydettiin mukaan Apulaiset-raatiin.

– Tästä ei voinut kieltäytyä. Kun voi olla mukana tekemässä hyvää, tuottaa samalla itselleen hyvää mieltä, hän sanoo.

Ajatusta auttajien kannustamisesta hän tervehtii ilolla.

– Joukossamme on paljon niitä, jotka tietävät, mitä on saada apua ja antaa sitä.

Kampanjan kattoteema ”Suomi on hyvien ihmisten maa” puhuttelee myös Katri Helenaa, joka uskoo, että myönteiset ajatukset ja pienet teot muuttavat elämää.

– Sanotaan, että mihin kiinnität huomiosi, se saa mahdollisuuden toteutua. Näin tuolla kylillä ajellessani ladon seinässä tekstin: ”Sinä olet kaunis”. Se sai hymyn kasvoille, Katri Helena kuvaa tuntemattoman pientä tekoa. 

– Kun hyväksyt itsesi, hyväksyt myös toiset ihmiset ja olet valmis auttamaan.

Mikko Kuustonen on ollut mukana kehitysmaaprojekteissa 20 vuotta. Hän tietää kokemuksesta, että ruohonjuuritason työllä on suuri vaikutus.

– Kehitysyhteistyössä on nerokkaita malleja, kuten pienluototus. 20 euron lainalla nainen ostaa maissimyllyn tai ompelukoneen ja luo samalla itselleen elinkeinon ja perheelleen elannon, Kuustonen sanoo.

– Suomi on hyvien hiljaisten ihmisten maa. Usein ne, jotka tekevät arjessa hyviä tekoja, eivät nouse esille. Sen sijaan äänessä ovat usein he, jotka tuntevat tulleensa kohdelluksi kaltoin. Katkera ihminen ei koskaan voi hyvin.

– Tarvitsemme armollista yhteisöllisyyttä, jossa tulemme nähdyksi ja kuulluksi. Parhaimmillaan kampanjamme auttaa ihmisiä löytämään arkista toivoa, Kuustonen uskoo.  

Sanna Kiiski tietää, että Suomi on täynnä hiljaista hyvän tekemistä.

Yrittäjä Sanna Kiiski tunnetaan naisena, jolle auttaminen on toinen luonto. Hän muun muassa pelastaa koiria ja työllistää vaikeasti työllistyviä Mumin Kaffe -kahviloissaan. Sanna on saanut halun auttamiseen äidinperintönään.

– Äiti sanoi aina, että jos ei pysähdy auttamaan, se on heitteillejättö. Puolet suvun lapsista oli meillä hoidossa ja jotkut sukulaiset myös saattohoidossa.

– Minulle auttaminen on itsestään selvää ja toivon, että malli menee tekojemme kautta myös lapsillemme, Sanna Kiiski sanoo.

Sanna toivoo, että Apulaiset 2017 -kampanja rohkaisee ihmisiä auttamaan toisiaan ruohonjuuritasolla.

– Auttamisessa ei ole kyse rahasta vaan siitä, että antaa osaamistaan, aikaansa tai jotain ylimääräistä. Sellaista, mitä jollakulla toisella ei ole. 

Apulaiset-raati valitsee kerran kuussa hankkeen, jolle lahjoitetaan Apu-tonni.

Teksti Marja Aarnipuro, kuvat Satu Nyström ja Petri Mulari

Julkaistu: 23.2.2017