Suomen uusi hallitus – Ovatko nämä ministerit tehneet ikinä muuta työtä kuin politiikkaa?
Puheenaiheet
Suomen uusi hallitus – Ovatko nämä ministerit tehneet ikinä muuta työtä kuin politiikkaa?
Antti Rinteen hallituksen ministerit ovat kokeneita poliitikkoja. Mutta kuka heistä on tohtori ja kuka ammattikoululainen? Ovatko he ikinä tehneet tavallista työtä?
Julkaistu 6.6.2019
Apu

Uusi hallitus on tässä ja Suomen ministerit aakkosjärjestyksessä.

Li Andersson

Li Andersson on opetusministeri (vas)

Li Sigrid Andersson, 32, on valtiotieteiden kandidaatti ja Vasemmistoliiton puheenjohtaja. Opetusministeri on hänen ensimmäinen pestinsä ministerinä. Turkulainen Andersson työskentelee kansanedustajana toista kauttaan.

Hän on toiminut eduskunnassa aiemmin muun muassa sivistysvaliokunnan, kunta- ja terveysjaoston ja ulkoasiainvaliokunnan jäsenenä.

Andersson on ammattipoliitikko, joka aloitti alle 20-vuotiaana Finlands Svenska skolungdomsförbundissa pääsihteerinä. Hän on Turun kaupunginvaltuuston jäsen ja Turun kaupunginteatterin hallituksessa.

Thomas Blomqvist

Thomas Blomqvist on pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri (rkp)

Thomas Jörn Ingmar Blomqvist, 54, on maanviljelijä, joka nousi eduskuntaan vuonna 2007 Uudenmaan vaalipiiristä. Hän on toiminut eduskuntaryhmänsä puheenjohtajana.

Hän on Raaseporin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, joka on aiemmin kuulunut Tammisaaren valtuustoon. Hän on puheenjohtajana Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbundin valtuustossa ja Suomenruotsalaisilla kansankäräjillä. Hän on ollut VR:n hallintoneuvoston jäsen.

Blomqvist omistaa maatilan, jolla on 56 hehtaaria peltoa ja 58 hehtaaria kasvuisaa metsämaata. Vuonna 2017 hän sai omalta tilaltaan tuloa 13 242 euroa.

Pekka Haavisto

Pekka Haavisto on ulkoministeri (vihr)

Pekka Olavi Haavisto, 61, on helsinkiläinen kansanedustaja ja Vihreiden puheenjohtaja 15.6.2019 saakka.

Hänet valittiin kansanedustajaksi ensi kertaa vuonna 2007, ja hän on jatkanut eduskunnassa siitä lähtien.

Haavistolla on jo runsaasti ministerikokemusta. Hän oli ympäristöministerinä ja ministerinä ulkoasianministeriössä Paavo Lipposen hallituksessa 1990-luvulla. Hän toimi kehitysministerinä Jyrki Kataisen hallituksessa ja myös Alexander Stubbin hallituksessa.

Hän on koulutukseltaan ylioppilas. Hänellä on ollut useita merkittäviä tehtäviä kansainvälisissä ympäristö- ja ihmisoikeustehtävissä sekä rauhanprosessien parissa. Hän on esimerkiksi toiminut ulkoministerin erityisedustajana Afrikan kriiseissä useita vuosia. Hän on 2010-luvulla muun muassa kuulunut Kirkon ulkomaanavun hallitukseen.

Pekka Haavisto on kirjoittanut kahdeksan kirjaa ja saanut muun muassa Sotaveteraaniliiton ansiomitalin.

Timo Harakka

Timo Harakka on työministeri (sd)

Timo Olavi Harakka, 56, vantaalainen toisen kauden kansanedustaja, joka on eduskunnassa kuulunut useisiin toimielimiin. Ennen ministerin tehtäväänsä hän kuului muun muassa suuren valiokunnan työjaostoon, kansainvälisten asiain foorumiin, sosiaali- ja terveysvaliokuntaan sekä työ- ja elinkeinojaostoon.

Tämä teatteritaiteen maisteri työskenteli Ylen toimittaja-tuottajana useita vuosia, ja tuli tunnetuksi kärjekkäästä, rohkeasta tyylistään. Hän on kirjoittanut viisi kirjaa.

Kansanedustajana hän on ilmoittanut saavansa tuloa muun muassa kahdesta vuokralla olevasta asunnosta. Hän omistaa jonkin verran suomalaisia osakkeita ja osan Äänekosken Kaupunkisanomia. Hän kuuluu Kuurojen palvelusäätiön hallintoneuvostoon, josta ei saa palkkiota.

Anna-Maja Henriksson

Anna-Maja Henriksson on oikeusministeri (rkp)

Anna-Maja Kristina Henriksson, 55, on oikeustieteen kandidaatti ja varatuomari, joka on työskennellyt pankkilakimiehen ammatissa. Vaasalainen on ollut eduskunnassa 12 vuotta ja toiminut aiemminkin oikeusministerinä Jyrki Kataisen ja Alexander Stubbin hallituksissa.

Hänellä on ollut eduskunnassa useita erilaisia tehtäviä ja rooleja, kuten puhemiesneuvoston, sosiaali- ja terveysvaliokunnan ja kansainvälisten asiain foorumin jäsenyydet. Hän on toiminut tulevaisuusvaliokunnan puheenjohtajana.

Pietarsaarelainen on toiminut kotikaupunkinsa valtuustossa. Lukuisia luottamustehtäviä hoitanut Henriksson kuuluu Alkon hallintoneuvostoon ja Svenska Litteratursällskapetin raha-asiain johtokuntaan. Viime vuonna hän sai muun muassa Svenska Bildningsförbundetilta 19 000 euroa tuloa.

Antti Kaikkonen

Antti Kaikkonen on puolustusministeri (kesk)

Antti Samuli Kaikkonen, 45, on valtiotieteiden kandidaatti, joka on nuorena tehnyt opettajan sijaisuuksia kouluissa ja toiminut Nuoren Keskustan Liiton puheenjohtajana. Hän kuuluu Tuusulan kunnanvaltuustoon.

Eduskuntaan hän tuli vuonna 2003.

Kaikkosella on ollut suuri määrä jäsenyyksiä ja eduskuntatehtäviä, joista mainittakoon viimeaikaiset puolustuslaki-, sivistys- ja ulkoasiainvaliokunnan jäsenyydet. Hän on ehtinyt kuulua Ylen hallintoneuvostoon.

Kaikkonen on saanut vuonna 2013 viiden kuukauden ehdollisen rikostuomion luottamusaseman väärinkäytöstä Nuorisosäätiön vaalirahajutussa. Hän on sovittanut rikoksensa.

Luottamustehtäviä hänellä on muun muassa Suomen 4H-liiton valtuuskunnassa ja HOK-Elannon edustajistossa. Samoin Sitran hallintoneuvostossa ja Suomen Pankin palkkivaltuustossa, josta hän ilmoittaa saaneensa 5 500 euroa vuonna 2018.

Harrastaa jalkapalloa, sählyä ja kulttuuria.

Krista Kiuru

Krista Kiuru on perhe- ja peruspalveluministeri (sd)

Krista Katriina Kiuru, 44, on valtiotieteiden maisteri Porista. Hän on opettanut filosofiaa, ilmaisutaitoa ja uskontoa ja toiminut opinto-ohjaajana.

Kiurulla on ollut eduskunnassa suuri määrä jäsenyyksiä ja tehtäviä. Viimeisimpänä hän on kuulunut puhemiesneuvostoon, liikenne- ja viestintävaliokuntaan sekä kunta- ja terveysjaostoon. Hän on ollut huhtikuuhun 2019 saakka ETYJ:n parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnassa.

Hän aloitti Porin kaupunginvaltuuston jäsenenä vuonna 2001. Hän on toiminut puolueensa varapuheenjohtajana ja Punaisen ristin valtuustossa.

Sidonnaisuuksistaan hän ilmoitti vuonna 2018 muun muassa Finnveran hallintoneuvoston varapuhejohtajuuden ja Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n edustajiston jäsenyyden.

Krista Kiuru harrastaa vieraiden kielten opiskelua. Hän myös satunnaisesti keräilee kenkiä ja vanhoja esineitä.

Hanna Kosonen

Hanna Kosonen on tiede- ja kulttuuriministeri, sijainen (kesk)

Hanna Kosonen, 43, tulee toimimaan äitiysvapaalle jäävän Annika Saarikon sijaisena tiede- ja kulttuuriministerinä.

Hän on toisen kauden kansanedustaja, joka on toiminut jäsenenä puhemiesneuvostossa, hallintovaliokunnassa sekä puheenjohtajana sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Hän kuuluu Yleisradion hallintoneuvostoon.

Kosonen on filosofian maisteri ja yrittäjä Savonlinnasta. Hänellä on toiminimi nimeltä Tmi Töpinä. Hän on työskennellyt muun muassa kulttuurituottajana.

Kosonen kuuluu Savonlinnan kaupunginvaltuustoon ja on kaupunginhallituksen puheenjohtaja. Hän on Kansallisopperan ja -baletin hallintoneuvoston jäsen ja WWF Suomen hallintoneuvoston jäsen.

Hän kuvailee itseänsä: "Olen myös hiihtosuunnistuksen maailmanmestari, metsänomistaja ja äiti." Hän omistaa 57 hehtaaria metsää.

Katri Kulmuni

Katri Kulmuni on elinkeinoministeri (kesk)

Katri Briitta Ilona Kulmuni, 31, on yhteiskuntatieteiden maisteri ja toisen kauden kansanedustaja Torniosta.

Hän toimi edellisellä kaudella sosiaali- ja terveys-, talous-, laki- ja suuren valiokunnan jäsenenä. Huhtikuulle 2019 saakka hän oli Arktisen alueen parlamentaarikkokonferenssin Suomen valtuuskunnassa.

Ennen kansanedustajuutta hän ehti työskennellä tovin tonttuna Joulupukin pääpostissa, työntekijänä Hesburgerissa ja klarinetistina Kemin kaupunginteatterissa.

Kulmunilla on useita luottamustehtäviä Lapissa ja muualla. Hän kuuluu Suomi-Venäjä-seuran ja Suomen arktisen seuran hallitukseen sekä Venäjän-tutkimukseen erikoistuneen Aleksanteri-instituutin neuvottelunkuntaan.

Katri Kulmuni on sanonut, että hänen elämänsä kivijalka on Lapissa maatilalla, jossa suku on asunut vuosisatojen ajan.

Jari Leppä

Jari Leppä on maa- ja metsätalousministeri (kesk)

Jari Juhani Leppä, 59, on maanviljelysteknikko, maanviljelijä ja kansanedustaja jo 20 vuotta. Leppä asuu Pertunmaalla.

Hän edustaa Kaakkois-Suomen vaalipiiriä ja kuuluu Pertunmaan valtuustoon.

Leppä työskenteli maa- ja metsätalousministerinä myös Sipilän hallituksessa.

Eduskunnassa hänellä on ollut lukuisia tehtäviä, ja hän on kuulunut muun muassa maa- ja metsätalousvaliokuntaan, puhemiesneuvostoon ja kansainvälisten asiain foorumiin.

Hänellä on ollut luottamustoimina esimerkiksi Osuuskauppa Suur-Savon edustajistossa ja paikka Suomen Nuoriso-opiston johtokunnassa.

Leppä omistaa metsää 203 hehtaaria ja peltoa 49 hehtaaria. Vuonna 2017 maatalousyrittäjän maidontuotanto, metsätalous, lomamökkien vuokraus ja koulutuspalveluiden myynti oli liikevaihdoltaan 403 600 euron yritystoimintaa, ja tilikauden tulos oli 9 123 euroa.

Hänellä on vuonna 2018 ollut jonkin verran osakkeita suomalaisissa yrityksissä.

Leppä ilmoittaa olevansa harrastajanäyttelijä.

Mika Lintilä

Mika Lintilä on valtiovarainministeri (kesk)

Mika Tapani Lintilä, 53, on hallintotieteiden kandidaatti Toholammilta. Hän on siviilissä työskennellyt makkaranvalmistaja Poutun talouspäällikkönä, tosin tullut eduskuntaan jo 20 vuotta sitten Vaasan vaalipiiristä.

Lintilä on erittäin kokenut eduskuntatyössä. Hän on ollut muun muassa valtiovarainvaliokunnassa, hallinto- ja turvallisuusjaostossa, verojaostossa ja valtion vakuusrahastossa. Hän on entinen Juha Sipilän hallituksen elinkeinoministeri.

Lintilä kuuluu Toholammin valtuustoon ja Keski-Pohjanmaan liiton maakuntahallitukseen. Hän on Hippos ry:n puheenjohtaja.

Sanna Marin

Sanna Marin on liikenne- ja viestintäministeri (sd)

Sanna Mirella Marin, 33, on hallintotieteiden maisteri Tampereelta. Hän hoiti neljä vuotta Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtajuutta vuosina 2013-17.

Marin työskenteli keväällä 2019 puolueen puheenjohtajana Antti Rinteen sijaisena.

Hän on kuulunut eduskunnassa suureen valiokuntaan, lakivaliokuntaan ja ympäristövaliokuntaan.

Hän harrastaa ulkoilua luonnossa.

Krista Mikkonen

Krista Mikkonen ympäristö- ja ilmastoministeri (vihr)

Krista Johanna Mikkonen, 46, on joensuulainen filosofian maisteri ja biologi. Pitkäaikaisimpia toimia eduskunnan ulkopuolella ovat olleet tehtävä Pohjois-Karjalan Liikunta ry:n seurakehittäjänä ja toimet Joensuun kaupunginvaltuustossa ja -hallituksessa.

Mikkonen on viime vuosina toiminut eduskunnassa puolustus-, sivistys- ja valtiovarainvaliokunnassa. Hän on toiminut vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajana.

Hän on toiminut jäsenenä muun muassa Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän hallituksessa ja Pohjois-Karjalan maakuntaliitossa varapuheenjohtajana.

Mikkosen harrastuksiin kuuluvat muun muassa leipominen, lautapelit ja kulttuuri.

Maria Ohisalo

Maria Ohisalo on sisäministeri (vihr)

Maria Ohisalo, 34, on helsinkiläinen yhteiskuntatieteiden tohtori ja valtiotieteiden maisteri.

Hän on ensimmäisen kauden kansanedustaja. Ministereistä hänellä on vähiten kokemusta eduskunnasta. Ohisalo valittaneen kesäkuussa Vihreiden puheenjohtajaksi, jossa roolissa hän jo pätevöityi sijaisena.

Ohisalo on köyhyystutkija, joka on viimeksi työskennellyt tutkijana vähävaraisille asuntoja järjestävässä Y-säätiössä. Opiskeluaikana hän on työskennyt päivittäistavarakaupan myyjänä.

Ohisalo aloitti Helsingin kaupunginvaltuussa vuonna 2017. Hän on ollut Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin hallituksen ja Helsingin nuorisolautakunnan jäsen.

Sisäministeri on tutkijana tehnyt useita julkaisuja. Väitöskirja oli nimeltään Murusia hyvinvointivaltion pohjalla : leipäjonot, koettu hyvinvointi ja huono-osaisuus.

Ohisalo harrastaa pyöräilyä.

Sirpa Paatero

Sirpa Paatero on kunta- ja omistajaohjausministeri (sd)

Sirpa Hannele Paatero, 54, on kotkalainen toisen kauden kansanedustaja.

Paatero on nuorena opiskellut muun muassa askartelunohjaajaksi ja mallipukineiden valmistajaksi. Hän on suorittanut useita ammatillisten oppilaitosten tutkintoja ja terveyskasvatuksen perusopinnot Jyväskylän yliopistossa ja kasvatustieteen perusopinnot Helsingin yliopistossa.Hän on työskennellyt ehkäisevän päihdetyön ohjaajana.

Sirpa Paaterolla on lukuisia tehtäviä eduskunnassa, kuten puolustus- ja hallintovaliokuntien jäsenyys sekä perustuslakivaliokunnan varajäsenyys. Paatero työskenteli kehitysministerinä Stubbin hallituksessa.

Paaterolla on ollut Kotkan kaupunginvaltuustossa 19 vuotta ja hänellä, on omalla alueella runsaasti luottamustehtäviä. Hän on kuulunut myös Veikkauksen hallintoneuvostoon, Suomen Olympiakomitean valtuuskuntaan ja UKK-instituutin hallitukseen.

Paatero ilmoittaa vuonna 2018 saaneensa Kuntaliiton puheenjohtajuudesta 26 800 euron palkkion.

Aino-Kaisa Pekonen

Aino-Kaisa Pekonen on sosiaali- ja terveysministeri, ensimmäiset kaksi vuotta (vas)

Aino-Kaisa Ilona Pekonen, 40, on ammatiltaan lähihoitaja. Hän on kolmannen kauden kansanedustaja, joka on työskennellyt eduskuntaryhmänsä puheenjohtajana.

Eduskunnassa hän on kuulunut muun muassa sosiaali- ja terveysvaliokuntaan ja varajäsenenä sivistysvaliokuntaan.

Pekosella on työkokemusta hoitoalalta ja rautakaupan kassalta.

Hän on kuulunut VR:n ja Alkon hallintoneuvostoihin.

Pekonen ilmoittaa saaneensa edustajan työn lisäksi tuloa muun muassa Riihimäen kaupunginvaltuuston puheenjohtajana 5 785 euroa ja Alkon hallintoneuvostosta 3 500 euroa.

Pekonen tunnetaan myös näyttelijä Aku Hirviniemen siskona.

Antti Rinne

Antti Rinne on Suomen pääministeri (sd)

Antti Juhani Rinne, 56, on Helsingissä syntynyt mäntsäläläinen oikeustieteiden kandidaatti ja Suomen sosialidemokraattisen puolueen puheenjohtaja.

Hän on toiminut ministerinä aiemmin valtiovarainministerinä Kataisen hallituksessa ja Stubbin hallituksessa. Rinne on toisen kauden kansanedustaja Uudenmaan vaalipiiristä.

Hänellä on vahva ammattiyhdistystausta. Hän on aiemmin toiminut puheenjohtajana ammattiliitto Prossa, Toimihenkilöunionissa ja Ertossa.

Rinne oli edellisen eduskunnan puhemies. Hän on ollut ulkoasiainvaliokunnan ja eduskunnan pankkivaltuuston jäsen sekä Suomen Pankin tilintarkastajien jäsen.

Hän ilmoittaa saaneensa tänä vuonna palkkiota SDP:ltä 25 612,65 euroa.

Annika Saarikko

Annika Saarikko, kansanedustaja ja tiede- ja kulttuuriministeri (kesk)

Annika Virpi Irene Saarikko, 35, on turkulainen filosofian maisteri, joka on nuorena tehnyt opettajan sijaisuuksia, kesätoimittajuuksia ja töitä tiedottajana. Valtakunnallisiin tehtäviin hän tuli ensiksi ulkoministeriöön lehdistöavustajaksi ja myöhemmin 2010-11 toimi pääministerin erityisavustajana.

Hän toimi Sipilän hallituksessa perhe- ja peruspalveluministerinä.

Eduskunnassa hän on kuulunut muun mussa työelämä- ja tasa-arvovaliokuntaan ja sosiaali- ja terveysvaliokuntaan. Keskustan varapuheenjohtajana hän on ollut vuodesta 2010.

Luottamustehtäviin kuuluu monenlaista, kuten toimiminen HIV-säätiössä, 4H-liiton hallituksessa ja Mielenterveyspoliittisessa neuvottelukunnassa. Hän kuuluu Turun valtuustoon.

Saarikko saa syksyllä vauvan, ja hänen sijaisena on Hanna Kosonen.

Hanna Sarkkinen

Hanna Sarkkinen on sosiaali- ja terveysministeri toiset kaksi vuotta (vas)

Hanna Maria Katariina Sarkkinen, 31, on filosofian maisteri Oulusta. Hänellä on kokemusta järjestösihteerin ja kaupanmyyjän työstä.

Sarkkinen on puolueensa varapuheenjohtaja ja toimii Oulun kaupunginvaltuustossa sekä Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntavaltuustossa.

Hän on toisen kauden kansanedustaja. Sarkkisella on eduskunnassa jäsenyydet suuressa valiokunnassa ja talousvaliokunnassa.

Vapaa-aikana hän mökkeilee, urheilee ja harrastaa kulttuuria.

Ville Skinnari

Ville Skinnari on kehitys- ja ulkomaankauppaministeri (sd)

Ville Tapio Skinnari, 45, on lahtelainen lakimies ja pienyrittäjä. Hän on hankkinut koulutuksensa Lontoossa, Amsterdamissa ja Wolverhamptonissa.

Skinnari on toisen kauden kansanedustaja, joka on toiminut eduskunnassa muun muassa perustuslaki-, laki- ja talousvaliokunnissa.

Luottamustoimet Skinnarilla on Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymän valtuustossa ja Lahden kaupunginvaltuustossa. Jääkiekkoilija kuuluu muun muassa Hockey Unlimited Oy:n hallitukseen, ja hän on Suomen vapaa-ajan kalastajien puheenjohtaja.

Hänellä on oma lakiasiain- ja konsulttitoimisto Miidia International.

Tytti Tuppurainen

Tytti Tuppurainen on eurooppaministeri (sd)

Tytti Johanna Tuppurainen, 43, on filosofian maiseri ja projektisuunnittelija Oulusta.

Hän toimi eduskunnassa muun muassa maa- ja metsätalousvaliokunnassa ja suuren valiokunnan työjaostossa. Kotikaupungissaan hän kuuluu valtuustoon. Hän on kolmatta kautta kansanedustajana.

Hän mainitsee varhaisista työkokemuksistaan lehdenjakajan tehtävän Oulussa. Oulun seudun ammattikorkeakoulussa hän työskenteli koordinaattorina.

Luottamustoimiin kuuluu jäsenyys Euroopan sosialidemokraattisen puolueen puheenjohtajistossa ja Fortumin neuvottelukunnassa. Hän on Suomen YK-liiton ja Sosialidemokraattisen naisten puheenjohtaja.

Tuppurainen harrastaa sauvakävelyä, lukemista, venäjänopiskelua ja saunomista.

5 kommenttia