Subaru Solterra – Vihdoinkin sähköllä
Koeajo
Subaru Solterra – Vihdoinkin sähköllä
Subaru Solterra aloittaa tunnetun nelivetomerkin sähköistymisen, mutta alku on hieman tahmea.
1Kommenttia
Julkaistu 26.3.2023
Tuulilasi

Subaru lukeutuu niihin automerkkeihin, joiden sähköistyminen ei ole ottanut kunnolla tuulta alleen ennen kuin vasta nyt. Monilla tärkeillä markkinoilla, kuten esimerkiksi Yhdysvalloissa, asialla ei ole suurtakaan merkitystä, mutta Euroopassa päästöjen vähentäminen on autonvalmistajille käytännössä elinehto. Niin myös Suomessa. Ennen varsin mallikkaasti meilläkin menestynyt Subaru on luisunut vähitellen rekisteröintitilaston marginaaliin, 30 myydyimmän merkin joukossa vasta sijalle 28. Auts!

Etuistuimet ovat tavanomaiset ilman erityisherkkuja tai edes reisituen pituussäätöä. Sähkösäädöt onneksi löytyvät.
Takana on hyvin niin polvi-, hartia- kuin pääntilaakin, mutta istuin on melko latteasti muotoiltu.

Niinpä täyssähköinen Solterra nähdäänkin Subarulla nyt todellisena mahdollisuutena. Toinenkin seikka tukee positiivisia odotuksia, sillä Solterra on käytännössä sama auto kuin autojätti Toyotan bZ4X-sähköauto – nimen puolesta ehkäpä Subarulla on jopa pieni etulyöntiasema... Molemmat ovat myös finaaliehdokkaita Vuoden Autoksi Euroopassa 2023. Ehdokkuus on osoitus siitä, että nyt ollaan vihdoin menossa oikeaan suuntaan. Samalla on kuitenkin todettava, että vuoden kauneimman uutuuden titteliä Solterra – sen paremmin kuin bZ4X:kään – tuskin tavoittelee. Autot ovat päälle päin lähestulkoon identtiset, ilmeeltään perin haastavat.

Teknisesti Solterra eroaa vain hyvin vähän Toyota-sisarestaan. Solterra on kuitenkin aina nelivetoinen, ja siinä on enemmän, eli 21 senttiä maavaraa. Solterra painottaa kevyttä maastohenkisyyttä, jota tukee auton X-Mode -pitoavustin erilaisia ajopintoja varten. Ajotiloja Solterrassa on kolme: eko, normaali ja power. Näiden väliset erot tien päällä ovat melko vähäiset.

Toyota ja Subaru ovat ottaneet mallia Peugeotilta, ja niinpä Solterrassakin mittaristoa katsotaan ohjauspyörän yli.
Tavaratilan koko on vain 410 litraa, mutta välipohjan alta löytyy 31 litran lisäpotero.

Solterran WLTP-toimintamatka on 20-tuumaisilla pyörillä yli 400 kilometriä, mutta käytännössä alkutalven pikkupakkasissa auton kulutus nousi aivan tavanomaisella sekalaisella ajosuoritteella selvästi yli 25 kWh:iin satasella. Tavallisessa matka-ajossa, jossa keskinopeus oli 82 km/h, oli keskikulutus 29,3 kWh sadalla. Kun Solterran akkukapasiteetti on himpun yli 70 kWh, jää kantama täydellä latauksella kylmässä kelissä reilusti alle 300 kilometriin. Ei hyvä. Ongelma ei ole ajoakuston kapasiteetissa, vaan korkeassa kulutuksessa.

Ajoltaan Solterra on ihan mukiinmenevä tuttavuus. Matkustamo pysyy hiljaisena, mutta jousitus on säädetty jämäkämmäksi kuin Toyotassa. Lievä hermostuneisuus tuntuu häiritsevänä tärinänä epätasaisilla ajopinnoilla. Subarun kuljettajaa valvova turvajärjestelmä on säädetty niin herkäksi, että jatkuvat varoitukset tarkkaavaisuuden herpaantumisesta, vaikkapa vain kojelaudan keskinäyttöön vilkaisun yhteydessä, alkavat nopeasti ärsyttää. Toisaalta se on tietenkin vain hyvä asia.

Subaru Solterra Touring

 • Moottori Kaksi sähkömoottoria
 • Teho 160 kW (218 hv)
 • Vääntö 334 Nm
 • Voimansiirto Neliveto, A1
 • 0−100 km/h 6,9 s
 • Huippunopeus 160 km/h
 • Yhd. EU-kulutus 16,1 kWh/100 km
 • WLTP-toimintamatka 414 km
 • Lataus ac/dc 11 kW (3-vaihe), DC 150 kW
 • Mitat Pituus 4690 mm, leveys 1860 mm, korkeus 1650 mm, akseliväli 2850 mm, tavaratila 410 l
 • Omamassa 2020 kg
 • Plussaa Älykäs neliveto, Hyvä tilantarjonta
 • Miinusta Korkea kulutus, Ylihuolehtiva kuljettajan valvontajärjestelmä
 • Hinta Koeajettu auto vakiovarustein: 54 490 €, Mallisto alkaen: Ei tiedossa

Kenelle?

Nelivetoista, maastohenkistä sähköperheautoa tarvitsevalle Solterra on varteenotettava vaihtoehto. Korkeasta kulutuksesta johtuva lyhyehkö toimintamatka kannattaa huomioida.

1 kommentti