Tuulilasi

Spiegel: Saksan liikenneministeriön tutkimuksissa 56/58-autossa poikkeamia typpioksidipäästöissä


Spiegel on kaivanut lisätietoja Saksan liikenneministeriön eli KBA:n päästömittauksien tuloksista, joita ei ole vielä virallisesti julkistettu.
Teksti Max Lange
Kuvat Frank M. Rauch / CC BY-SA 3.0

KBA:n mittaukset osoittavat, että lähes kaikissa mittauksiin osallistuneissa dieselautoissa on poikkeamia typpioksidipäästöissä. 58 mitatusta autosta vain kahdessa ei ollut poikkeamia ilmoitettuihin arvoihin. Näistä kahdesta Spiegelin tietojen mukaan toinen on BMW.

Aiemmin KBA:n mittaustuloksista on kuitenkin tullut ilmi, että huijausohjelmisto on löytynyt vain VW:n dieselmoottoreista. Silti suuret poikkeamat aiheuttavat ihmetystä.

Spiegelin mukaan mittauksissa on selvinnyt, että suurimmassa osassa dieselautoja typpioksidien puhdistusjärjestelmä kytkeytyy pois päältä automaattisesti, jos lämpötila laskee tarpeeksi alhaiseksi.

Monissa mitatuissa autoissa 10 plusastetta on raja, jolloin typpioksidin puhdistusjärjestelmät kytkeytyvät pois päältä. Tämä on huolestuttavaa Suomessa, jossa vuoden lämpötila pysyy kymmenen asteen alapuolella ison osan vuodesta.

Spiegel kertoo, että eräässä Opelin mallissa vastaava lämpötilaraja on peräti 17 astetta. Puhdistusjärjestelmän lämpötilaikkuna on kehitetty valmistajien mukaan suojelemaan moottoria, eikä ole siksi laiton.

Päivitys 19.4. klo 19.25: Tekstistä poistettiin asiavirhe.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 19.4.2016