
Sokerijuomia juovilla suurempi todennäköisyys sairastua suusyöpään – Taustalla voivat vaikuttaa myös muut elintavat
Tutkimustulosten perusteella sokerijuomilla sekä ruokaviinillä voi olla negatiivisia terveysvaikutuksia.
Sokerijuomissa suun syöpäriski
Runsas sokeroitujen juomien käyttö saattaa lisätä vaaraa sairastua suuontelon syöpään. Sokeripitoisten virvoitusjuomien nauttiminen on yhdistetty aiemmin moniin ruoansulatuselimistön syöpiin, mutta yhteyksiä suuontelon syöpään ei ole juurikaan tutkittu. Tutkimuksessa yhdistettiin kahden seurantatutkimuksen aineistot, jotka koostuivat yhteensä yli 160 000 naisen 30-vuotisista seurantatiedoista. Sokerijuomien kulutusta ja muita elintapoja kartoitettiin useita kertoja seurannan aikana. Tulosten perusteella sokerijuomia päivittäin nauttivat sairastuivat suuontelon syöpään noin viisi kertaa todennäköisemmin kuin naiset, jotka joivat niitä korkeintaan kerran kuukaudessa.
Tupakka ja alkoholi ovat tunnettuja suuontelon syövän riskitekijöitä, mutta sairastumisen ja sokerijuomien yhteys havaittiin riippumatta alkoholinkäytöstä tai tupakoinnista. Käytännössä sairastumisriski ei kuitenkaan ole kovin suuri yksilötasolla. Tutkijat arvioivat, että päivittäisen sokerijuomien käytön vuoksi suuontelon syöpään sairastuu noin kolme naista sadastatuhannesta. Mahdollisia selityksiä ilmiölle on useita, mutta varmaa tutkimusnäyttöä ei ole. Sokerijuomat voivat muun muassa altistaa ientulehduksille ja muille tulehdustiloille, jotka saattavat suurentaa suun alueen syöpien todennäköisyyttä. On myös mahdollista, että riskiin vaikuttavat sokerijuomia suosivien muut elämäntavat.
JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery
Ruokaviini ehkä vaara muistille
Tiedetään, että runsas alkoholin juominen altistaa Alzheimerin taudille. Tutkimuksen perusteella myös kohtuullinen käyttö voi suurentaa Alzheimerin tautiin viittaavien merkkiaineiden pitoisuuksia, sillä myös 1–2 lasillista viiniä päivittäin aterioilla nauttivien selkäydinnestenäytteissä oli selvästi enemmän beeta-amyloideja kuin raittiilla verrokeilla. Toistaiseksi ei tiedetä, lisääkö merkkiainepitoisuuksien suureneminen myös sairastumisriskiä, mutta tätä on syytä selvittää lisätutkimuksissa.
European Journal of Nutrition