Skoda Kamiq ja Toyota Yaris Cross – Tavisten kaksintaistelu
Vertailu
Skoda Kamiq ja Toyota Yaris Cross – Tavisten kaksintaistelu
Helmoihin vähän muovilevikettä, istuma-asento korkeammaksi ja maavaraa hieman lisää. Näin pikkuautosta tuunataan pykälää isomman oloinen crossover.
5.3.2023
 |
Tuulilasi

Crossover-villitys alkoi muutama vuosi takaperin Golf-kokoluokasta, mutta sittemmin suureen suosioon ovat nousseet myös B-segmentin pienemmät crossoverit. Parivertailumme autot ovat tästä hyviä esimerkkejä: Skoda Kamiq on perinyt DNA:nsa Scalasta ja Toyota Yaris Crossin tapauksessa nimikin jo kertoo, miltä pohjalta uutta automallia on lähdetty tehtaalla suunnittelemaan.

Maasturimaisesta olemuksesta huolimatta crossover-malleissa ei yleensä ole maasto-ominaisuuksia nimeksikään. Kyse on mielikuvista ja markkinoinnista. Toisaalta korkeampi istuma-asento sekä mökkitien kuoppiin ja katujen reunakivetyksiin nähden juuri sopivasti korotettu maavara riittävät useimmille 50+ -ikäisille autonostajille perusteluksi siihen, että crossoverin hankintaan päädytään.

Crossover-versiot tapaavat olla myös hieman väljempiä tiloiltaan verrattuna alkuperäisversioihin. Siksi niiden luokittelu B- tai C-segmentteihin alkaa olla vanhanaikaista. Ylipäätään automallien asemointi eri kategorioihin on tänä päivänä haastavaa ja oikeastaan turhaakin; uusia konsepteja ja erilaisia ristikkäissiitoksia on niin paljon. Käyttötarpeen ja hinnan pohjalta mallivertailuja voi toki edelleen suorittaa.

Kamiqin etupenkit ovat mukavat ja tukevat vartaloa neutraalilla tavalla yleispätevästi. Ratti säätyy anteliaasti, joten ajoasennosta saa mainion.
Yaris Crossin etupenkki on istuinosaltaan lyhyehkö, joten reisitukea ei ole liiaksi tarjolla. Myös ohjauspyörän säätövaroissa on nuukailtu turhaan.
4,2-metrisen auton takapenkki on viiteryhmässään väljimmistä päästä. Kaksi keskimittaista matkustaa täällä varsin mukavasti.
Polvi- ja varvastilat käyvät keskimittaisella vähiin, jos edessä istuu saman kaliiberin henkilö. Muuten tilaa on kivasti, keskipaikka pois lukien.

SKoda kamiq tuli ryminällä markkinoille juuri ennen koronapandemian alkua. Suomessa se valittiin autotoimittajien äänestyksessä vuosikymmenen vaihteessa peräti Vuoden Autoksi 2020. Kaikki tuntui olevan kohdallaan: laatuvaikutelma, ajettavuus, tilankäyttö, hinta. Kompakteissa kuorissa oli tarjolla harvinaisen paljon vastinetta rahalle.

Kamiqin myynti ei ole kuitenkaan koskaan lähtenyt Suomessa varsinaisesti lentoon, vaikka vuosittaiset ensirekisteröinnit ovatkin pyörineet hieman tuhannen kappaleen paremmalla puolella. Tämä on toki hyvä tulos – vaan ei loistava.

Korona-ajan yleinen lamaannus ja automarkkinoiden komponenttipula ovat Kamiqin osalta vaikuttaneet sekä kysyntään että tarjontaan. Kaiken lisäksi maailma ympärillä on muuttunut. Sähköistyminen on nyt päivän sana, mutta Kamiqia ei vielä tänä päivänäkään ole tarjolla minkään sortin sähköistettynä versiona.

Peruseväät ovat joka tapauksessa yhtä lailla kohdallaan kuin mallivuonna 2020, jolloin Skodalla juhlittiin Vuoden Auto-titteliä. Vakiona mainio ajettavuus, asialliset tilat ja kohtuullinen kulutus. Moottorivaihtoehtoina 1.0 -tai 1.5 -litraiset bensakoneet joko automaattina tai käsipelillä. Varustelunkin puolesta Kamiq on yhä ajan tasalla.

Mitat ja massat Kamiq ja Yaris Cross

Mitat (mm)

  • Pituus 4241 ja 4180
  • Leveys 1793 ja 1765
  • Korkeus 1562 ja 1580
  • Akseliväli 2639 ja 2560
  • Raideleveys edessä 1534 ja 1517
  • Raideleveys takana 1517 ja 1504
  • Maavara 188 ja 170

Massat (kg)

  • Omamassa 1298 ja 1345
  • Kokonaismassa 1746 ja 1775
  • Perävaunu jarruin 1200 ja 750
  • Perävaunu jarruitta 630 ja 550
  • Sallittu kattokuorma 75 ja 75

Vastinpariksi kamiqille otettiin luokan tulokas Toyota Yaris Cross. Kevään uutuus on 24 senttiä perus-Yarista pidempi, yhdeksän senttiä korkeampi ja kaksi leveämpi, joten sisällä on hieman väljempää. Akseliväli on tosin pysynyt millilleen samana. Pienin varauksin voidaan jo puhua kunnon perheautosta, mikä näkyy hinnassa: lähtöhintaisesta Yaris Crossista (27 235 euroa) saa pulittaa lähes 9000 euroa enemmän kuin halvimmasta Yariksesta. Kauppa on silti käynyt ja tuhannen myydyn auton rajapyykki on jo ylitetty. Kun loppuvuodesta ynnäillään kokonaismyyntejä, Yaris Cross yltänee helposti Suomen ensirekisteröintien TOP10-listalle.

Yaris crossin vahvuudet ovat niitä samoja, joiden myötä suomalaiset ovat tottuneet luottamaan Toyotaan. Luotettavan auton maine, erinomaiset huoltopalvelut, asiallinen hinta-laatusuhde – sekä viime vuosina myös mainio ajettavuus sekä alhainen polttoaineenkulutus.

Toyotalla kenties herättiin turhan myöhään täyssähköautojen vallankumoukseen, eikä lataushybridipuolellakaan oltu ensimmäisten joukossa, mutta perinteisten, ei-ladattavien hybridien maailmassa Toyotan osaaminen on aivan omaa luokkaansa.

Style-varustetaso nostaa hintaa kolmisen tonnia sinänsä jo ihan asialliseen Ambitioniin verrattuna, mutta saapa rahalle vastinettakin. Adaptiivivakkari tosin puuttuu. Yleisilme on tyylikäs ja moderni.
Digimittaristo ja uudistunut tietoviihdenäyttö tekevät ohjaamoilmeestä aivan erilaisen kuin perus-Yariksessa. Hallintalaitteiden sijoittelu, käytettävyys ja yleinen ergonomia ovat hyvällä tolalla.
400 litran vetoisuus, selkeämuotoinen potero, tavanomainen laajennettavuus ja viimeisen päälle mietityt verkkoviritykset. Kamiqin takakontti on parasta A-ryhmää.
Välipohjan alle on sijoitettu nelivetotekniikkaa, joten AWD-mallissa on jonkin verran vähemmän tavaratilaa kuin etuvetoisessa. Laajennettavuus on mallillaan, suksiluukkukin löytyy.

Kaikki alkoi 25 vuotta sitten – siis jo 1997 – kun Toyota esitteli Priuksen, maailman ensimmäisen sarjavalmisteisen hyb­ridiauton. Priuksen lukuisista mallisukupolvista on kerätty osaamista ja pikku hiljaa hybriditekniikasta on tullut uusi normaali. Kehittyneet hybridivoimalinjat ovat Toyotan laajassa perheautomallistossa nykyisin itsestäänselvyys. Taloudellisuudeltaan ne lyövät laudalta kaikki kilpailijansa. Toyotan kompaktilla hybridiautolla kuka tahansa voi päästä nelosella alkavaan keskikulutukseen sen kummemmin pihistelemättä.

Skoda Kamiqin ohjaamossa olo tuntuu kotoisalta. Jos VW-konsernin tuotteet ovat tuttuja, tämän auton kommervenkit on helppo omaksua. Hallintalaitteiden sijoittelu ja niiden toiminnallisuudet edustavat saksalaista, loppuun asti mietittyä tyylisuuntaa. Etuistuimet ovat hyvät ja kun ohjauspyörän syvyyssäätö on esimerkillisen antelias, ajoasennosta saa todella hyvän.

Takapenkeille mahtuu pari kolme perheen pienintä ja hätätapauksessa vähän isompaakin, mutta auton lähtökohtainen kokoluokka on hyvä pitää mielessä. 4,2 metrin pituuteen ei millään taikatempulla loihdita viisimetrisen auton tiloja. Oikeasti isot perheenkuljettimet ovat sitten asia erikseen. Tavaratilaa Kamiqissa on 400 litran verran, mutta kontti vaikuttaa jopa litrojaan vetoisammalta. Skodalle tyypillisesti takakontti on varusteltu monipuolisilla ja kätevillä kiinnitysverkoilla ja tukevilla kassikoukuilla. Myös laajennusmahdollisuudet ovat hyvät.

Kamiq ja Yaris Cross mittausten mukaan

Mittarivirhe

Todellinen nopeus 100 km/h

101 ja 102

Melu

80 km/h edessä (dB)

68 ja 70

100 km/h - 0 km/h (m)

38 ja 40

Renkaat

Kamiq: Kumho 205/60 R16 92V

Yaris Cross: Goodyear 215/50 R18 92V

Jarrututestin aikana aurinkoista +21 C, kuiva asfaltti

Toyota Yaris Crossin ohjaamo on jossakin määrin erilainen kuin perus-Yariksen. Mittaristo ja keskikonsolin tietoviihdenäyttö ovat uusia, ja ne tuovat ennemminkin mieleen Corollan tai RAV4:n. Uusi Smart Connect -multimediajärjestelmä toimii paremmin kuin edeltäjänsä ja käyttölogiikan oppii nopeasti.

Penkit ovat asialliset, vaikka istuinosa onkin aavistuksen lyhyt pitkäraajaiselle. Ohjauspyörän pituussäätö jää harmillisesti pari senttiä vajaaksi, mutta ajoasennosta saa kuitenkin luontevan.

Korin leveys ja korkeus tekevät hyvää takapenkin käytettävyydelle. Jalkoja saa hieman asetella, mutta muutoin kahdella keskimittaisella ei ole valittamista. Keskipaikka on ahdas ja huono istua, mikä toki pätee käytännössä kaikkiin tämän kokoluokan autoihin – ja yllättävän moniin isompiinkin.

Vertailumme nelivetoisen AWD-mallin tavaratila (314 l)­ on pienempi kuin etuvetoisessa Yaris Crossissa (397), mutta muodoltaan ja käytettävyydeltään kontti on hyvää normaalitasoa.

Skoda kamiqin seitsenportainen kaksoiskytkinvaihteisto on tuttu monista VW-konsernin malleista. Kuivilla kytkimillä toteutettu vaihteisto viipyilee lähdöissä, mutta kaasua varovastikin polkaistaessa tätä seuraa usein terävä kytkimenpuraisu. Erikoista on, että tästä ryntäilytaipumuksesta ei tunnuta millään pääsevän eroon. Varsinkin ahtaissa katuparkkeerauksissa saa olla oikeasti tarkkana, ettei ryntäily johda turhiin puskurikolhuihin.

Simply Clever, kuten Skodalla tavataan sanoa. Kiinnitysverkot eivät montaa euroa tehtaalle maksa, mutta käyttäjälle niistä on paljon iloa.
Yaris Crossiin on ohjelmoitu kolme erilaista ajotilaa: taloudellinen, normaali ja urheilullinen. Normaaliasetus on niistä luontevin ja paras.

Kun liikkeelle päästään, huolet kaikkoavat. Kamiq on vakaan ja luotettavan oloinen kulkija. Ohjaus on kevyt, mutta kuitenkin tunnokas. Palautus käännöistä on suorastaan mallikasta. Pienehköstä, korkeakorisesta autosta näkyy hyvin ulos, ja mukavan jousituksen ansiosta kaupunkiajo on vallan miellyttävää.

Samat sanat pätevät maantieajoon. Kamiq on suuntavakaa ja tasapainoinen auto. Jousitus toimii myös kovemmissa vauhdeissa hienosti. Tunnokas ohjaus tuo iloa etenemiseen mutkaisemmilla teillä.

Suorituskyky on oletusarvojen mukaista. Ohituspaikkoja pitää näillä 1,0 -litraisen koneen tehoilla jo vähän miettiä.

Väistökokeessa ajonvakautus puuttuu peliin heti kättelyssä, mikä saa korin nyökkimään ja pomppimaan, mutta ainakin vauhti hidastuu, eikä Kamiq karkaa hallitsemattomaan sivuluisuun vaikka kuski sitä vähän yrittäisi. Jarrutestissä auto pysähtyy satasen vauhdista 38 metrissä. Hyvä tulos.

Bensankulutus menee kaupungissa yli 7 litran, maantiellä lukema alkaa sopuisasti viitosella.

Tietoviihdenäyttö on monien VW-konsernin autojen isoimpia kompastuskiviä. Tämä näyttö ei ole uusinta mallia, mikä on vain hyvä asia.
Tietoviihdenäyttö toimii nopeasti, ja sen käyttäminen on loogista. Ilmastoinnin säätöjä hallitaan erillisistä, vanhan liiton vääntönupeista.
Moderni digimittaristo on monipuolisesti säädettävissä. Karttanäkymästä voi halutessaan tarkkailla reaaliaikaista liikennetilannetta.
Nopeusmittariin saa erilaisia näkymiä. Niitä yhdistää se, että mikään ei ole erityisen selkeä. Grafiikkaa ja numeroita on liiaksi.

Toyota Yaris Crossin ajettavuudessa on jotakin keinotekoista ja epämääräistä. Yllättävää, sillä perus-Yariksen ajettavuus on aivan toisella tasolla, kuten muuten piskuisen Aygonkin.

Alustarakenteissa ei ole mitään ihmeellistä. Etuvetoisessa mallissa edessä on joustintuet ja takana yhdystukiakseli. Nelivetoversiossa takana on erillisjousitus.

Jos ei anna jousituksen pintakovuuden häiritä, ohjauksesta voi ainakin vähän motkottaa. Suuntavakaus ei ole erityisen hyvä edes sileäpintaisella asfaltilla. Kiihdytyksissä ja urissa ilmenee ajoittain vetelyä.

Soratiellä nämä ongelmat kuitenkin kaikkoavat. Ehkäpä tämä auto on tehtykin juuri sinne, mökkitielle: perus-Yarikseen verrattuna maavaraakin on kolme senttiä enemmän.

Ohjauksen tunnottomuus häiritsee väistökokeessa, mutta Kamiqin tapaan myös Yariksen ajonvakautusjärjestelmä toimii terhakkaasti taustalla, eikä päästä autoa karkaamaan käsistä edes terävimmissä väistöissä. Korin liikkeet ja kallistukset ovat aika voimakkaita, mikä ei ole auton korkeus huomioiden mikään ihme.

Satasen vauhdista Yaris Cross pysähtyy 40 metrissä, mikä on hyväksyttävä, vaikkakaan ei erityisen hyvä tulos. Testiauton renkailla on aina oma vaikutuksensa tulokseen, mutta niillä mennään, mitkä maahantuoja on autoon alle laittanut.

Toyotan 1.5-litrainen hybridimoottori on puhdittoman oloinen. Toisaalta kulutus pysyy sitten 5 litran tasolla niin maantiellä kuin kaupungissakin. Kaikkea ei voi saada.

Vaikka toyota oli neli- ja Kamiq etuvetoinen, puntit voimansiirron suhteen olivat tässä testissä tasan. Toyotan heppoista 5 hv:n nelivetoa ei kesäkelissä edes huomannut.

Skoda Kamiq Style 1.0 TSI 110 81 kW 7-vaiht. DSG

  • Moottori Rivi-3, bensiini, turbo
  • Iskutilavuus 999 cm3
  • Teho 81 kW (110 hv) / 5500 r/min
  • Vääntö 200 Nm / 2000−3000 r/min
  • Voimansiirto Etuveto, 7-vaihteinen DSG
  • 0−100 km/h 10,1 s
  • Huippunopeus 197 km/h
  • Yhd EU-kulutus 5,9 l/100 km
  • CO2-päästöt 133 g/km
  • Hinta 30 556 € vakiovarustein

Kenelle?

Kamiq ei pidä itsestään suurta meteliä. Se on yksinkertaisesti mainio tavallinen auto. Omistajakaan tuskin haluaa tehdä autostaan isoa numeroa.

Toyota Yaris cross 1.5 Hybrid AWD-i Premium

  • Moottori Rivi-3, bensiinihybridi
  • Iskutilavuus 1490 cm3
  • Teho 85 kW (116 hv) / 5500 r/min
  • Vääntö 120 Nm/ kokonaisvääntöä ei ilm.
  • Voimansiirto Neliveto, portaaton voimans.
  • 0−100 km/h 11,8 s
  • Huippunopeus 170 km/h
  • Yhd EU-kulutus 5,1 l/100 km
  • CO2-päästöt 115 g/km
  • Hinta 37 348 € vakiovarustein

Kenelle?

Jos auton pitää olla ennen kaikkea luotettava ja vähäruokainen, niin tässä ratkaisu. Itselataavan hybridin kanssa ei tarvitse harrastaa töpselihommia.

Vertailun voittaja:

Vajaavetoisella voittoon

Skoda Kamiq Style 1.0 TSI 110 81 kW 7-vaiht. DSG

Sanotaan, että nelivedosta on iloa puolet vuodesta – nyt kesällä emme testijakson aikana tosiaan edes huomanneet sitä, että toinen vertailuautoista (Yaris Cross) oli nelivetoinen. Luonnollisesti tämä johtui osin siitä, että Toy­otan nelivetoratkaisu tähän automalliin on kovin heppoinen: taka-akselilla on oma 5 hv:n sähkömoottorinsa, jonka elektroniikka tarvittaessa kytkee päälle. Jatkuvatoiminen neliveto olisi eri asia; sellainen kun vakauttaa ajamista aina. Ja lisää kulutusta. Kaksi vetävää pyörää riittikin Skoda Kamiqille vertailuvoittoon.

Loppuarvostelu Kamiq ja Yaris Cross

Ajettavuus

  • Maantie 9,3 ja 8,2
  • Mutkatie 9,2 ja 8,5
  • Kaupunki 9,0 ja 8,8
  • Ohjaus 9,2 ja 8,3
  • Jousitus 8,9 ja 8,6
  • Melu 8,4 ja 8,1

Yhteensä

9,0 ja 8,4

Tilat

  • Etutilat 9,2 ja 8,9
  • Takatilat 8,8 ja 8,8
  • Tavaratila 8,7 ja 8,3
  • Varustelu 8,9 ja 9,1

Yhteensä

8,9 ja 8,8

Kulutus

  • Maantiekulutus/mitattu 8,7 ja 9,0
  • Kaupunkikulutus/mitattu 8,4 ja 9,4
  • CO2-päästöt 8,6 ja 8,9

Yhteensä

8,6 ja 9,1

Ilmastokerroin x 1,5

4,3 ja 4,55

Turvallisuus

  • Jarrut 9,0 ja 8,5
  • Ääritilanteet 8,8 ja 8,7
  • Turvavarusteet 8,6 ja 8,8
  • Valot ja näkyvyys 8,1 ja 8,6

Yhteensä

8,6 ja 8,7

Suorituskyky

  • Ohituskiihtyvyys 8,1 ja 7,5
  • Moottorin ominaisuudet 8,5 ja 8,2
  • Kiihtyvyys 7,9 ja 7,3
  • Vaihteisto 8,3 ja 8,7

Yhteensä

8,2 ja 7,9

1 kommentti