Tuulilasi

Skoda hehkuttaa uutta Fabiaa: "yksinkertaisesti enemmän autoa"


Uusi Skoda Fabia nähdään loppuviikosta alkavassa Pariisin autonäyttelyssä.
Kuvat Skoda

Mladá Boleslavista tuleva uutuus juhlii ensiesiintymistään maailmalle sekä hatchback- että Combi-mallina.

Kolmannen sukupolven Fabia-mallissa on valmistajan mukaan "innovatiivisia turvallisuus-, ajomukavuus- ja infotainment-järjestelmiä, joihin on yleensä totuttu vain isommissa kokoluokissa".

Malli on ympäristöystävällisempi kuin ennen, ja hatchbackin tavaratilan 330 litraa on Skodan mukaan luokkansa suurin.

Octavian jälkeen Fabia on Skodan myydyin malli. Sitä on myyty yhteensä 3,5 miljoonaa kappaletta sitten vuoden 1999 ensiesittelyn.

"Uusi Skoda Fabia on joka suhteessa yksinkertaisesti enemmän autoa ja tarjoaa sekä innovatiivista tekniikkaa että tunteisiin vetoavaa muotoilua", toteaa Skodan pääjohtaja Winfried Vahland tiedotteessa.

"Hieno auto kaikin puolin, ihanteellinen nykypäivän moderniin, urbaaniin liikkumiseen. Olemme varmoja, että uusi Fabia luo uuden luvun mallin menestystarinaan, hankkii uusia asiakasryhmiä ja kasvustrategiamme tukipilarina vahvistaa entisestään merkkimme menestystä kansainvälisillä markkinoilla."

Terävämpi muotoilu

Skodan suunnittelijat ovat ensimmäistä kertaa tuoneet VisionC-konseptiauton ominaisuuksia sarjatuotantoautoon uuden Fabian myötä. Samalla uudessa mallissa on näkyvissä myös Skodan ralliauton elementtejä.

Hatchback- ja Combi-mallien huomattavasti terävämpi ulkomuoto korostaa selkeitä linjoja sekä äärimmäistä tarkkuutta ja yksityiskohtaisuutta.

Fabia- ja Fabia Combi -mallien mittasuhteet ovat tasapainoiset ja linjakkaammat, lisäksi ne ovat leveämpiä ja 31 mm matalampia kuin edeltäjänsä.

Paljon tekniikkaa

Skodan malleista ensimmäisenä uusi Fabia mahdollistaa älypuhelimien helpon yhdistämisen autoon MirrorLink™-tekniikalla ja uudella SmartGate-toiminnolla.

Uusien moottorien, massan keventämisen – ilman kuljettajaa pienimmillään 980 kg – ja parannetun aerodynamiikan ansiosta Fabian kulutus- ja päästöarvot ovat jopa 17 prosenttia alhaisemmat edeltäjään verrattuna.

Taloudellisin Fabia tulee myyntiin 2015. Fabia GreenLine 1.4 TDI -mallin (55kW / 75hv) yhdistetty kulutus on vain 3,1 l / 100 km ja CO2-päästöt vastaavasti vain 82 g/km.

Uudessa Fabiassa on lisäksi innovatiivisia turvallisuus- ja mukavuusjärjestelmiä, joita on perinteisesti nähty lähinnä suuremman kokoluokan ajoneuvoissa.

Fabiassa on ensimmäistä kertaa saatavilla Front Assistant -hätäjarrutusjärjestelmä sekä monitörmäysjarrutusjärjestelmä.

Front Assistant mittaa jatkuvasti auton etäisyyttä edellä ajavaan liikenteeseen tutkatunnistimella. Kun etäisyys on liian pieni, toiminto aktivoituu tarvittavalla voimakkuudella estääkseen törmäyksen – merkkivaloin ja äänimerkein varoittamisesta jopa automaattiseen hätäpysäytykseen asti.

Monitörmäysjarrutusjärjestelmä pienentää ajoneuvon vaaraa joutua jatko-onnettomuuteen törmäyksen tapahduttua. Järjestelmä kytkee jarrut automaattisesti, jos se havaitsee törmäyksen.

Uudessa Fabiassa on tarjolla myös muita turvallisuusjärjestelmiä: Kuljettajan vireystason tunnistin (väsymyksen tunnistus), nopeusrajoitin, mäkilähtöavustin ja rengaspaineen seurantajärjestelmä. Mukavuutta lisäävät myös KESSY-avaimeton keskuslukitus ja käynnistys, pysäköintitutkat edessä ja takana ja suuri panoraamakattoikkuna.

Lue myös:

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 30.9.2014