Apu

Jukka Lindströmin Sivuhistoria on anarkistinen tv-satiiri Studio Julmahuvin hengessä – Sanna Marinista tehdään selkokielisiä uutisia lukeva portsari

Jukka Lindströmin Sivuhistoria on anarkistinen tv-satiiri Studio Julmahuvin hengessä – Sanna Marinista tehdään selkokielisiä uutisia lukeva portsari
Sketsisarjassa Jukka Lindströmin Sivuhistoria nyky-Suomea katsotaan 20 vuoden päästä. Näky ei ole kaunis mutta naurettava se on.
Julkaistu: 3.5.2022

Koomikko Jukka Lindström oli vuosina vuosina 2014–2017 esitetyn ajankohtaissatiirin Noin viikon uutisten keulakuva. Vaikka kahdeksanosainen Jukka Lindströmin Sivuhistoria kantaa miehen nimeä, häntä itseään nähdään ruudussa varsin vähän.

Suomea vuoden 2042 ja Ylen historiikkien näkökulmasta tarkasteleva sketsisarja kuvattiin viime vuonna, joten esimerkiksi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan siinä ei käsitellä. Ohjelman historiankirjoituksen mukaan Liike Nyt tosin myytiin Venäjälle.

Jukka Lindströmin Sivuhistoriaa on käsikirjoittanut seitsemän henkilöä, ja panostus tuottaa hedelmää jaksosta toiseen. Sarjaa on usein verrattu Studio Julmahuviin (1998). Näitä Ylen sarjoja yhdistää hersyvän ja tarkan kirjoittamisen ohella aiheiden laaja-alaisuus ja terveen anarkistinen ote. Sivuhistoriassa tosin punchlineja on runsaammin.

Sivuhistoriassa on lisäksi marssitettu valtava joukko ihmisiä kameran eteen. Vakionäyttelijöiden lisäksi monet julkisuuden henkilöt esiintyvät omana itsenään, ja pienetkin osat on roolitettu.

Pilkkaa puoluekannasta riippumatta

Sivuhistorian keskiössä on kotimainen politiikka, ja ilmiöitä ja puolueita pilkataan tasavertaisesti. Esimerkiksi vihreät ”oli samalla tavalla ympäristöihmisiä kuin Nalle Puh on karhu. Puolen hehtaarin metsö riittää molemmille.” Täysromahduksen kokenut keskusta sai vaaleissa vain 13 ääntä, ”nekin samasta lestadiolaisesta perheestä”.

Niin ikään kannatustaan menettäneet kristillisdemokraatit yritti vuonna 2027 uutta nousua rahoittamallaan sarjalla Vain Jeesuksen elämää, jossa päähenkilön suuhun ujutettiin puolueen oppeja: ”Autuaita ovat ne, jotka armahtavat, paitsi homoja.”

Kokoomus (jonka maahanmuuttovastainen siipi tunnetaan nimellä Rolex-persut) ratkoo ongelmiaan väkivallalla. Vasemmistolaisuutta puolue kitkee hoidoilla: ”Joskus on onnistuttu niin hyvin, että tästä hoitopöydältä on lähdetty muina rotareina Audia ostamaan.”

Sanna Marinia kuvaillaan sanoin ”suomalaiset rakastivat pääministeriä, joka oli kuin selkokielisiä uutisia lukeva portsari”. Marinin kannattajat taas muuttuivat uskonnolliseksi lahkoksi, sannansanalaisiksi. Ehtoollista jaettaessa lausutaan: ”Niin kuin Sannan apostoli Krista on meille sanonut: tämä on se pihvi, jonka edessä me olemme polvillamme.”

Katso sarja Yle Areenassa

Jukka Lindströmin Sivuhistoria lauantaisin TV1 klo 21.00. Kaikki kahdeksan jaksoa Yle Areenassa.

3 kommenttia