Apu

"Sillanpää täyttää eettiset kriteerit" – Seinäjoen tangomarkkinat

"Sillanpää täyttää eettiset kriteerit" – Seinäjoen tangomarkkinat
- Emme ole mikään oikeuslaitos, Tangomarkkinoiden puheenjohtaja puolustaa ehdonalaista kärsivää Jari Sillanpäätä kisan tuomaristossa.
Julkaistu: 7.2.2019

Jari Sillanpää tuomittiin kovien huumeiden levittämisestä ja hallussapidosta elokuussa. Hän sai 10 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistuksen. Ehdollinen jatkuu vielä huhtikuuhun saakka. Tangomarkkinoiden tuomaristossa hänen työnsä alkaa pian.

Tangomarkkinoiden eettisiin periaatteisiin on määritelty tapahtuman tunnelmallisuus, vaikuttavuus ja kestävä kehitys.

Sääntöjen mukaan tangotuomarin on sitouduttava päihteettömyyteen.

– Jokainen tuomari on allekirjoittanut sitoumuksen tuomariston eettisistä periaatteista ja toimintatavoista, Tangomarkkinoiden hallituksen puheenjohtaja, kauppaneuvos Kalle Lähdesmäki sanoo.

– Me suhtaudumme kaikkiin tuomareihin samalla tavalla, ja Jari täyttää kriteerit. Jos pelisäännöistä ilmenee poikkeamia, siihen reagoidaan.

Riippumaton, osaava, kokenut

Tangomarkkinoiden tuomaristo julkistettiin keskiviikkona 6.2. Se oli valittu vuodenvaihteessa, kun tapahtuman taiteellinen johtaja oli tuonut ehdokaslistan hallituksen päätettäväksi. Ehdokkaita ”makusteltiin” parissa kokoontumisessa.

– Keskustelimme toki hallituksessa valinnoista. Tärkeimmät valintaperusteet ovat jäsenten riippumattomuus ja puolueettomuus suhteessa kilpailijoihin, ammattitaito, kokemus, näkemys ja tangon tuntemus, Lähdesmäki kertoo.

"Yleisö ei valittanut Jarista"

– Jari Sillanpää kuuluu tangoperheeseen, ja huippuartistina hän täyttää valintaperusteet. Hän on tässä erittäin hyvä.

Kalle Lähdesmäki kuvailee, että hallitukselle tuomarien valinta on aina haastava.

– Me olemme tapahtumajärjestäjä, emme mikään oikeuslaitos.

Viime kesänä jotkut keikkajärjestäjät peruuttelivat Sillanpään keikkoja.

– Kun hän lauloi Seinäjoella, yleisöstä yksikään ei kysellyt, miksi Jari esiintyy, Lähdesmäki kertoo.

Mikä ehdollinen vankeusrangaistus?

  • Kun tekijä tuomitaan ehdolliseen vankeusrangaistukseen, se tarkoittaa rangaistuksen täytäntöönpanon lykkäämistä koeajaksi.
  • Tuomittu ei joudu vankilaan, vaan koeajalle.
  • Joutuuko tekijä vankilaan vai ei, riippuu tuomitun käytöksestä koeajalla.
  • Tuomitun on käytöksellään osoitettava olevansa sopiva yhteiskunnan jäsen.
  • Vakavuudessaan ehdollinen sijoittuu sakkorangaistuksen ja yhdyskuntapalvelun väliin.

Jaksaako Sillanpää urakan?

Kun Sillanpää viime vuoden aikana sai kaksi tuomiota huumausaineista ja yhden rattijuopumuksesta, hän esiintyi julkisuudessa varsin väsyneen oloisena.

Tangotuomarien työ kestää kuukausia. Finaali Seinäjoella on vain jäävuoden huippu.

– Meillä ei ole mitään syytä epäillä, etteivätkö tuomaristossa kaikki jäsenet jaksaisi tai kykenisi tehtäväänsä. Kyllä me Tangokuninkaalliset tunnetaan kuin omat taskumme, Lähdesmäki sanoo.

Esikarsintavaihe on nyt käynnissä. Tuomareiden Kike Elomaan, Katja Kätkän, Sillanpään, Tarja Närhen ja Martti Haapamäen sekä alkukarsinoissa mukana olevien Arto Nuotion ja Maria Tyysterin on kuunneltava ja katseltava jokaisen ehdokkaan laulunäytteet, joita viime vuosina lähetetty yli 300.

Toukokuussa järjestetään 60 kilpailijan tangomaraton ja karsinta. Sitä seuraa semifinaali kesäkuussa. Tuomarit valmentavat ja valmistelevat kilpailijoita pitkään. Seinäjoella he tekevät 12–14 tunnin työpäiviä.

Tapahtumalla erittäin hyvä näkyvyys

Tangomarkkinat on Suomen suurimpia tapahtumia, jota on televisioitu vuosikaudet.

Alun perin se nähtiin Mtv:llä, sitten Ylellä ja viimeiset pari vuotta pienellä Alfa-tv:n kanavalla. Tangomarkkinat saa lisähuomiota Järviradiossa. Lähdesmäki sanoo, että tv:n, radion ja niiden nettikanavien tavoittavuus on erittäin hyvä.

Lähdesmäki kiistää, että Sillanpään valinta olisi mikään julkisuustemppu tapahtumalle.

3 kommenttia