Sijoittajilla radikaali ehdotus Fiatille - Euroopan toiminnot myyntiin, nimen muutos JeepRAM:iksi
Autot ja liikenne
Sijoittajilla radikaali ehdotus Fiatille - Euroopan toiminnot myyntiin, nimen muutos JeepRAM:iksi
Pieni joukko sijoittajia on kannustanut Fiat Chrysler Automobilesin johtokuntaa harkitsemaan Euroopan toimintojensa myymistä sekä Maseratin ja Alfa Romeon eriyttämistä kokonaan omiksi yksiköikseen pystyäkseen paremmin keskittymään voitollisiin yhdysvaltalaisbrändeihin.
2Kommenttia
Julkaistu 12.11.2018
Tuulilasi

Pitkäaikainen FCA:n osakkeenomistaja ADW Capital Management kertoi asiasta johtokunnalle kirjeessä. Se ei kuitenkaan ole FCA:n 100:n suurimman osakkeenomistajan joukossa.

Fiatin riippuvuus Yhdysvaltain markkinoista kävi hyvin ilmi kolmannen vuosineljänneksen tuloksesta. Erinomaisesti myyvät mallit kuten Ram 1500 ja Jeep Wrangler aiheuttivat sen, että Pohjois-Amerikan toiminnot vastasivat peräti 97 % yhtiön voitosta.

”Fiatilla on premiumbrändejä, jotka kasvavat ja niillä on Yhdysvalloissa kaikkein suurin kasvupotentiaali. Hinnat ovat selkeästi alhaisemmat kuin pahimmilla kilpailijoillamme GM:llä ja Fordilla”, ADW:n perustaja Adam Wyden kirjoitti Bloomberg Newsin näkemässä kirjeessä.

Wyden haluaisi, että yhtiön nimi muutettaisiin JeepRAM:iksi, jotta saataisiin luotua vahva mielikuva sen eniten myyvistä malleista. Lisäksi Fiatin brändi tulisi Euroopassa yhdistää esimerkiksi PSA Groupiin, joka operoi maanosassa jo valmiiksi vahvasti. Tällä tavalla fokus saataisiin enemmän eniten voittoa tuottavaan Amerikan markkina-alueeseen, mikä mahdollistaa globaalin kasvun paremmin.

ADW ehdottaa myös Maseratin ja Alfa Romeon erottamista omiksi yksiköikseen tai jopa myymistä. Kustannusten karsimiseksi se ehdottaa myös mahdollista radikaalia yhdistymistä Pohjois-Amerikassa esimerkiksi kovan kilpailijansa GM:n kanssa.

Fiat ei halunnut kommentoida uutista tuoreeltaan. Aiemmin se on kertonut yhtiön pysyvän itsenäisenä ainakin vuoteen 2022 asti, kun nykyinen 5-vuotissuunnitelma täyttyy.

2 kommenttia