Tuulilasi

Siirsikö Volkswagenin ex-pääjohtaja miljoonia turvaan ennen dieselskandaalin tutkintaa?


Syyttäjät tutkivat parhaillaan, siirsikö VW Groupin entinen pääjohtaja Martin Winterkorn henkilökohtaisia varojaan pois Saksasta, kun hänen osuuttaan dieselskandaalissa alettiin tutkia.
Kuvat All Over Press

Winterkorn oli VW Groupin johtaja syyskuussa 2015, kun Yhdysvaltain viranomaiset paljastivat dieselhuijauksen. Winterkorn erosi kaksi päivää sen jälkeen, kun skandaali tuli julki. Niin Saksan kuin Yhdysvaltain viranomaisetkin ovat tutkineet, tiesivätkö Volkswagenin johtajat huijauksista ja olisivatko he voineet estää ne.

”Mahdolliset rahansiirrot saattavat näytellä isoa roolia juuri siinä kysymyksessä, tiesikö Winterkorn dieselmanipulaatioista, ja toimiko hän tällä tavalla juuri siksi”, tiedotti VW:n kotiosavaltiossa sijaitsevan Brunswickin syyttäjänvirasto.

Winterkornia edustava asianajaja Felix Dörr ei vastannut kommenttipyyntöihin.

Aiemmin Winterkorn on kiistänyt tienneensä huijauksista sekä myös sen, ettei olisi tiedottanut asioista sijoittajille ajoissa.

Bild am Sonntag kirjoitti sunnuntaina, että 31.1.2017 Nürnburgilaisesta pankista olisi tehty seitsemän miljoonan euron siirto erään tilintarkastajan toimiston tilille Münchenissa. Niistä rahoista puolestaan 3,4 miljoonaa olisi lehden mukaan siirretty sveitsiläiseen Bank Vontobeliin.

Syyttäjät ovat kertoneet, että Winterkornia ei ole tutkittu veropetoksesta, mutta se on nyt lähettänyt osan keräämästään tutkinta-aineistosta veroviranomaisille.

Sveitsissä pankkisalaisuus on erittäin tiukka. Bank Vontobel kertoi maanantaina toimivansa kaikkien lakien ja sääntöjen mukaan, eikä se kommentoi yksityisten asiakkaidensa rahaliikennettä millään tavalla. Myös Sveitsin rahoitusmarkkinoiden valvontaviranomaiset kieltäytyivät kommentoimasta asiaa.

Bild am Sonntagin mukaan Winterkorn olisi siirtänyt rahat turvaan ennen mahdollista tutkintaansa.

Julkaistu: 31.7.2018