
Slurp! Slurrrpp! Kulhonsa ylle kumartunut mies ryystää nuudeliannostaan antaumuksella. Häntä säestävät pienillä tuoleilla istuvat syöjät eri puolilla pientä ravintolasalia. Äänet todistavat, että ruoka on maistuvaa.
Nuudelien lisäksi alkujaan vuonna 1878 perustetussa De Xing Guan -ravintolassa ovat suosittuja possulla täytetyt, höyrytetyt dumpling-nyytit eli xiăolóngbāo. Hinnat ovat mutkattomassa ravintolassa edulliset, ja annoksia voi ostaa mukaan palvelutiskiltä.
Suomen kiinalaisissa ravintoloissa ei juuri tehdä eroa Kiinan eri seutujen ruokakulttuurien välillä, ja siksi maahan matkustavan voi olla vaikea hahmottaa miten suurenmoisen runsas kiinalainen ruokakulttuuri on. Monimuotoisuudesta ja eksoottisuudesta mainio esimerkki on Lost Heaven -ravintola, jota ei Shanghain-matkalla kannata jättää väliin.
Paikka keskittyy ruuassaan Etelä-Kiinassa sijaitsevan Yunnanin alueen maineikkaaseen keittiöön. Sisustukseen on otettu vaikutteita yunnanilaisten vähemmistökansojen värikkäästä kulttuurista. Eksoottisen, hämärästi valaistun ravintolan tunnelman täydentävät yunnanilaisten asukkaiden kuvat seinillä.
Pääasia Lost Heavenissa on tietysti ruoka, joka on taivaallisen hyvää. Annoksia kannattaa tilata useita ja jakaa ne seurueen kesken, kuten kiinalaiseen tapaan kuuluu. Lista on täynnä herkkuja, mutta kokeilemisen arvoisia ovat etenkin burmalainen teenlehtisalaatti ja wokattu porsas yunnanilaisten villisienten ja ruohosipulinkukkien kanssa. Molemmat annokset maksavat noin yhdeksän euroa.
Pöytävaraus kannattaa ehdottomasti tehdä, sillä ravintola on täynnä ilta illan jälkeen.
De Xing Guan, 471 Guangdong Lu
Lost Heaven, ravintolalla on Shanghaissa kaksi paikkaa, 17 Yan’an Dong Lu ja 38 Gaoyou Lu