Tuulilasi

Shanghai 2017: Sähköisiä katumaastureita, tuleva Mercedes A-sarja ja Citroënin taikamattoa


Shanghain autonäyttely on tuonut mukanaan yllättävänkin paljon jopa meille Eurooppaan saapuvia uutuuksia. Seuraavassa on kooste Kiinan uutuuksista.
Teksti Max Lange
Kuvat Skoda, Daimler, Citroën, VW, Lynk & Co

Mercedes-Benz Concept A Sedan

Mercedes julkisti jopa hieman yllättäen lähes tuotantovalmiin näköisen konseptiauton, joka näyttää, minkälainen on seuraavan sukupolven A-sarjan sedan tai CLA. Konseptin muodot ovat yllättävän linjakkaat, ja nykyisen CLA:n hieman pullamaisia mittasuhteita on yritetty selkeästi konseptissa korjata.

Kiinan markkinoilla sedanit myyvät, joten on loogista, että Shanghaissa autosta paljastettiin nimenomaan konttiperäversio. Voisi kuitenkin kuvitella, että konseptista julkistetaan esimerkiksi syksyllä Frankfurtissa viistoperä. A-sedan kilpailee BMW:n 1-sarjan sedanin ja Audi A3 Sedanin kanssa kompaktien premium-sedanien markkinoilla.

Volkswagen ID Crozz -konsepti

VW yrittää hypätä vauhdilla sähköautojen kelkkaan, ja saksalaismerkki julkisti kolmannen ID-sähköautokonseptinsa nyt Shanghaissa. Kyse on kookkaasta katumaasturista, joka tulee tuotantoon joskus vuoden 2020 jälkeen. Muotoilullisesti se jakaa selkeästi samoja teemoja aiempien ID-mallien kanssa. Merkin sähköautoille yritetään selkeästi luoda omaa brändi-ilmettä.

Katumaasturi Crozz perustuu myös samalle sähköautoille tarkoitetulle pohjarakenteelle kuin aiemmat sähköautokonseptit. ID Crozzin lattian alle on mahdutettu 83 kWh vetävä akusto, jonka kerrotaan tarjoavan reilu 500 kilometriä toimintamatkaa. 0−100 km/h kiihdytyksen pitäisi sujua alle kuudessa sekunnissa.

VW:n Herbert Diessin mukaan tämä konsepti antaa kaikista parhaimman kuvan siitä, miltä VW:n tulevaisuus tulee näyttämään. Vastaava auto nähtäneen siis tuotannossa hyvin suurella todennäköisyydellä.

Skoda Vision E -konsepti

Jos VW on siirtymässä kovaa vauhtia kohti sähköautoja, niin samaa ovat myös tekemässä konsernin muut merkit. Skoda on julkistanut oman visionsa tulevaisuuden sähköautostaan Vision E:n muodossa. Myös Skodan sähkökatumaasturin julkistus tapahtuu tämän hetkisten tietojen mukaan vuonna 2020. Teknisesti se jakaa paljon yhtäläisyyksiä yllä olevan VW ID Crozzin kanssa.

Mielenkiintoista on, että Skoda on valottanut myös tulevaisuuden mallistotarjontaa sähköautoilleen. Esimerkiksi Vision E:n tuotantomallista aiotaan tarjota sekä 50 kWh mallia että 80 kWh mallia. Nämä hinnoitellaan samaan tapaan kuin nykyään eri moottorivaihtoehdot. Tarjolla on myös joko takavetoinen tai nelivetoinen malli.

Citroën C5 Aircross

Citroënilta on odotettu jo jonkin aikaa seuraavaa isoa mallia. Nyt Shanghaissa julkistettiin uusi katumaasturi C5 Aircross, joka kilpailee mm. Nissan Qashqain ja Seat Atecan kanssa. Tällainen kompakti katumaasturi on kriittinen nykypäivänä jokaiselle merkille, koska luokassa on selkeästi eniten kasvua ympäri maailman.

C5 Aircross jakaa perustekniikkansa konsernisisar Peugeot 3008:n kanssa. Citroënista on luvassa myös lataushybridimalli vuonna 2019.

Citoën ei tarjoa katumaasturiinsa enää kustannussyistä perinteistä kaasunestejousitusta, mutta sen tilalle on luvassa uutta tekniikkaa, jonka luvataan tarjoavan samantasoista matkustusmukavuutta. Uutta jousitusta kutsutaan nimellä Progressive Hydraulic Cushions, jossa perinteiset rajoitinkumit on korvattu hydraulisilla rajoittimilla. Tämän luvataan tarjoavan uudelle katumaasturille ”taikamattomaista kyytiä”.

C5 Aircrossin myynti aloitetaan jo tänä vuonna Kiinassa, mutta Eurooppaan se ehtii vasta vuoden 2018 syksyksi.

Lynk & Co 03 Concept

Lynk & Co on uusi kiinalais-ruotsalainen automerkki, jonka takana on kiinalainen Geely ja Volvo. Lynkin mallit on kehitetty samalle perustekniikalle kuin Volvon tulevat kompaktiluokan autot V40 ja XC40. Lynkin autoja ovat myös olleet suunnittelemassa Volvon entiset tai nykyiset insinöörit.

Lynkin idea on olla moderni 2010-luvun automerkki, joka aikoo valmistaa autoja nykypäivän ihmisen tarpeita varten. Esimerkiksi he panostavat siihen, että autossa on mukana kattavat datayhteydet ja että auton takuu kestää koko sen käyttöiän.

Uusi 03 Concept on merkin toinen konseptiauto viime syksynä esitellyn 01-katumaasturin jälkeen. Muotoilukieleltään nyt Shanghaissa esitelty sedan muistuttaa hyvin paljon myös 01:stä. 03 Concept on tarkoitettu ensisijaisesti Kiinan markkinoille, missä myös Lynk & Co lanseerataan jo tänä vuonna ensimmäisenä. Euroopassa joudumme odottamaan Lynkin ensimmäisiä malleja vielä vuoden tai kaksi.

Mercedes-Benz S-sarjan facelift

Mercedeksen lippulaiva S-sarja on saanut kasvojenkohotuksen Shanghaissa. Ulkoisesti auto ei ole uudistunut paljoakaan, mutta tärkeintä Ässälle onkin, että se pitää merkin sisällä teknologisen kruunun. S-sarjan kykyä ajaa itse on lisätty ja se kykenee mm. vaihtamaan kaistaa itsenäisesti moottoritiellä.

S-sarja on saanut uusia kuusisylinterisiä rivimoottoreita. Bensiinimalliin on lisätty 48-volttinen järjestelmä, joka mahdollista sähköisen kompressorin käyttämisen moottorissa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että auton turboviive on saatu eliminoitua kokonaan. Myös dieselmoottorinen suora kuutonen on uusi vaihtoehto, jota Ässään tarjotaan.

Ässän ohjaamo on pysynyt pääosin entisellään, mutta ohjauspyörä on uusittu uuteen. Siihen on lisätty E-sarjasta tuttu kosketukseen ja hipaisuihin perustuva käyttölogiikka. Suuret 12,3-tuumaiset diginäytöt ovat entisellään, mutta niihin on tietenkin lisätty uusia toimintoja.

Uudistetun S-sarjan lanseeraus Euroopassa alkaa heinäkuussa.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90. 

Julkaistu: 18.4.2017