Tuulilasi

SEAT käynnisti tuotantonsa uudelleen - testaa kaikki työntekijänsä koronaviruksen varalta

SEAT käynnisti tuotantonsa uudelleen - testaa kaikki työntekijänsä koronaviruksen varalta
SEAT tekee kaikille 15 000 työntekijälleen PCR-testin, jotta heidän terveytensä ja turvallisuutensa voidaan taata ja välttää koronaviruksen leviäminen. Maanantaista 27.4.2020 alkaen Martorellin tehtaan tuotanto on käynnistetty uudelleen ja tuotantovauhtia nostetaan asteittain.

Osana terveys- ja turvallisuustoimenpiteitä kaikille työntekijöille tehdään PCR-testi ennen töihin palaamista. PCR-testi on yksi luotettavimmista testeistä, kun yritetään selvittää, onko henkilö sairastunut koronavirukseen.

SEAT on ensimmäinen yritys Espanjassa, joka tekee tällaista testausta. SEATin Martorellin ja Barcelonan tehtailla sekä SEATin komponenttitehtaalla ja varaosakeskuksessa sekä muille kuin tuotannossa työskenteleville työntekijöille tullaan tekemään viikoittain yli 3 000 testiä. Testaukset laajenevat myös Volkswagen-konsernin muihin yrityksiin Espanjassa. Testaukset on jo aloitettu SEATin Martorellin ja Barcelonan tehtailla sekä komponenttitehtaalla.

Testit käsittelee erillinen laboratorio, jonka ovat hyväksyneet terveysministeriö ja Katalonian itsehallintoalueen hallitus. Testien analysointi ei vaikuta yleisiin terveydenhuollon toimenpiteisiin ja testien koordinointivastuu on SEATin terveyspalvelukeskuksella. Testit ovat osa laajempaa toimenpideohjelmaa, jolla pyritään takaamaan työntekijöiden terveys ja turvallisuus.

”Nyt kun koronaviruksen vaikein osa alkaa olla jo takanapäin, edessämme on ensimmäinen vaihe kohti normaalimpaan elämää, ottaen huomioon ettemme tee sitä hallitsemattomasti. On edelleen erittäin tärkeää noudattaa tiukkoja terveys- ja turvallisuustoimenpiteitä, jotta töihin palaaminen voidaan tehdä turvallisesti. SEATin päätös investoida PCR-testiohjelmaan auttaa myös terveysviranomaisia ymmärtämään pandemian laajuutta paremmin”, vakuutti SEATin toimitusjohtaja Carsten Isensee.

”Työntekijöiden testaus on helpoin tapa vähentää koronaviruksen leviämistä. Lisäksi epidemiologisesta näkökulmasta katsottuna se on erinomainen mahdollisuus lisätä tutkijoiden ymmärrystä koronaviruksesta, sillä SEATin työntekijät ovat tarpeeksi suuri ja kattava esimerkki yhteiskunnassamme. Testien tulokset, jotka ovat anonyymejä ja luottamuksellisia, ovat tieteellisen tutkimuksen perusta”, korostaa tohtori Bonaventura Clotet.

Uudet terveys- ja turvallisuustoimenpiteet

Työntekijöiden paluu työpaikoille tehdään erityisten terveys- ja turvallisuusohjeiden mukaisesti. SEAT on tehnyt toimintaohjeet, jonka mukaan töihin voidaan palata asteittain. Ohjeiden päätarkoituksena on turvata työntekijöiden terveys koronaviruspandemian aikana. Toimintaohjeet sisältävät mm. tietoa uudelleenorganisoinneista ja ennakoivista terveystoimenpiteistä. Ohjeissa on myös hyvin yksityiskohtaista tietoa työntekijöille, jotka ovat erityisen riskialttiita, ja joidenka ei ole syytä palata töihin tässä alkuvaiheessa.

SEAT on kehittänyt erityisiä terveyden edistämiseen kohdistuvia toimenpiteitä tehtaillaan yhdessä Volkswagen-konsernin muiden yritysten että ammattiyhdistysten edustajien kanssa Espanjassa. PCR-testien lisäksi mm. tuotantolinjoja on muutettu siten, että kahden metrin etäisyys voidaan säilyttää, ja mikäli se ei ole mahdollista, on tehty muita toimenpiteitä, jotta työntekijöiden terveys ja turvallisuus voidaan taata. Lisäksi kaikki työntekijät käyttävät kasvosuojaimia ja käsidesinfiointiaineet ovat käytössä joka työpisteessä. Tuotantolinjat myös puhdistetaan aina ennen ja jälkeen vuoronvaihdon.

Niin kauan kuin nämä työntekijöiden terveyttä suojelevat toimenpiteet ovat käytössä, normaalia tuotantomääriä ei voida saavuttaa. Sen vuoksi SEAT on käynnistänyt neuvottelut tuotannossa työskentelevien työntekijöiden osittaisesta lomauttamisesta. Lomautukset kestäisivät pisimmillään kahdeksan viikkoa, kunnes tuotanto on taas palannut normaalille tasolle.

Muut kuin tuotantoalueella työskentelevät työntekijät eivät kuulu neuvottelujen piiriin. Siihen saakka kunnes toiminnot palaavat normaalille tasolle suositaan etätyötä, varsinkin henkilöillä, joilla on alle 14 vuotiaita lapsia. Ensimmäiset työntekijät, jotka eivät työskentele tuotannon puolella ovat palanneet töihin asteittain huhtikuun puolesta välistä alkaen ja tulevina viikkoina kaikki nämä työntekijät voivat palata työpisteisiinsä.

SEAT, sitoutunut valmistamaan tarvikkeita terveydenhuollon tarpeisiin

Viimeisinä viikkoina kun tuotanto oli pysähdyksissä SEAT aloitti hankkeita, joilla voitiin helpottaa koronaviruspandemian vaikutuksia. SEAT muutti osan Leonin tuotantolinjasta ja ryhtyi valmistamaan automatisoituja hengityskoneita, joilla voitiin avustaa Espanjan terveydenhuollon tarpeita. SEAT valmisti yli 600 hengityskonetta viikossa. Hengityskoneiden tuotanto loppui viime viikon perjantaina, kun hengityskoneiden määrän tarve väheni tehohoidossa.

Tämän lisäksi SEAT ja muut hankkeessa avustavat yritykset valmistivat kasvosuojaimia, jotka tehtiin Martorellin tehtaan maalaamon tiloissa käytettävistä suodattimista. Tähän mennessä niitä on valmistunut tuhansia kappaleita ja niitä on jaettu sairaaloille, turvallisuusjoukoille ja muille organisaatioille. Espanjan lääke- ja terveydenhuollon tuotteista vastaava virasto on hyväksynyt näiden kasvosuojainten käytön väliaikaisesti koronaviruspandemian ajaksi.

Julkaistu: 1.5.2020
Kommentoi »