Tuulilasi

Saudi-Arabian valtionrahasto lähdössä Teslan kilpailijan rahoittajaksi


Saudi-Arabian valtionrahasto harkitsee sijoittamista Teslan sijasta sen kilpailijaan Lucid Motorsiin. Teslan pääjohtaja Elon Musk kommentoi aiemmin, että saudit pystyisivät rahoittamaan Teslan yksityistämisen, ja he olisivat jo neuvotteluyhteydessä.
Teksti Tuulilasin toimitus

Saudien valtionrahasto on kiinnostunut sijoittamaan sähköautoihin, mutta kohde on vielä epäselvä. Reutersin lähteen mukaan valtionrahasto ja Lucid Motors ovat kuitenkin jo tehneet suunnitelman, missä saudiarabialaisten rahoitusosuus olisi miljardi dollaria, millä he saisivat myös yhtiössä päätösvallan. Ensimmäinen rahoitusosuus olisi 500 miljoonaa ja toinen tulisi, kun tietty määrä autoja saadaan tuotettua.

Reutersin lähteen mukaan sopimuksen synty ei ole kuitenkaan vielä varmaa.

Valtionrahasto ja Lucid Motors eivät vastanneet Reutersin tiedusteluihin asiasta.

Lucid Motorsin perusti vuonna 2007 Bernard Tse, joka työskenteli aiemmin Teslan varajohtajana. Yhtiö ei vielä myy autoja, 2016 se julkisti sähköisen konseptiautonsa Lucid Airin, noin 100 000 dollarin arvoisen luksussedanin. Yhtiö ottaa jo autosta varausmaksuja, mutta sen tuotantoaikataulusta ei ole vielä tietoa.

Huhuttu on vuodesta 2019. Auton kalleimman version kaksi sähkömoottoria kehittävät huimat 1000 hevosvoimaa, se kiihtyy nollasta sataan 2,5 sekunnissa ja huippunopeus on 378 km/h.

Auton ajosäde yhdellä latauksella on peräti 644 kilometriä, tämä johtuu yhtiön mukaan sen uniikista litiumioni-akustosta, jota ovat kehittäneet LG Chem ja Samsung SDI.

Julkaistu: 21.8.2018