Bile-Sanna vai asia-Marin? Näin some ja uutismedia ruokkivat poliittisia kohuja, kertoo viestinnän tutkija Janne Matikainen
Sosiaalinen media
Bile-Sanna vai asia-Marin? Näin some ja uutismedia ruokkivat poliittisia kohuja, kertoo viestinnän tutkija Janne Matikainen
– Yhteiskunnan jakolinjat, usein oikeiston ja vasemmiston välillä, näkyvät somessakin. Some tarjoaa paikan, jossa nämä ideologisesti jakautuneet ryhmät voivat kiistellä, ja siten kohu jatkuu, sanoo viestinnän tutkija Janne Matikainen.
2Kommenttia
Julkaistu 29.8.2022
Apu

Pääministeri Sanna Marinin juhlimiseen liittyvä kohu on hallinnut niin sosiaalista mediaa kuin perinteisiä tiedotusvälineitä. Tutkija Janne Matikaisen mukaan uutismedia tarttuu yhä useammin somesisältöihin, jonka jälkeen keskustelu kiihtyy somessa. Näin käy myös poliittisissa skandaaleissa.

– Some ja perinteinen media ruokkivat toisiaan ja kohu leviää ja pitkittyy.

Matikaisen mukaan poliitikot ovat usein soimanneet mediaa, vaikka sen tarjoama julkisuus on heille elinehto. Nyt poliitikot hyötyvät ja ovat riippuvaisia somesta. Marinilla on Instagram-palvelussa 920 000 seuraajaa, mikä on merkittävä yleisö. Instagramissa tyypillisen rennon viestintätyylin oletetaan vetoavan nuoriin äänestäjiin, mikä on tärkeää sosiaalidemokraateille.

– Kontrasti ministerin työssään asiallisen Marinin ja lennokkaan “Bile-Sannan” välillä voi kuitenkin hämmentää.

Jos Marin ei halunnut videoita ja kuvia julkisuuteen, hän on ollut toimissaan varomaton, Matikainen pohtii.

Pääministerin kaltaiseen vallankäyttäjään liittyvät asiat päätyvät nimittäin lähes aina julkisuuteen.

Matikaisen mukaan kohuun vaikuttaa myös sukupuoli. Alkoholia käyttävä naispoliitikko on paheksuttavampi kuin miespoliitikko. Hän lisää, että pääministeri jakaa aina kansaa iästä, puolueesta ja sukupuolesta riippumatta.

– Yhteiskunnan jakolinjat, usein oikeiston ja vasemmiston välillä, näkyvät somessakin. Toisten luottamus Mariniin on mennyt tai sitä ei koskaan ollutkaan, ja toisten mielestä ongelmaa ei ole, koska juhliminen ei ole vaikuttanut työhön. Some tarjoaa paikan, jossa nämä ideologisesti jakautuneet ryhmät voivat kiistellä, ja siten kohu jatkuu.

Janne Matikainen, 52, on yhteiskuntatieteilijä, viestinnän yliopistonlehtori ja dosentti Helsingin yliopistossa. Hän on tutkinut sosiaalista mediaa viestinnän ja sosiaalipsykologian näkökulmista. Kuva: Hanna Tarkiainen.
2 kommenttia