Tuulilasi

Saksalaisella start upilla mullistava keksintö - yhtiö väittää sen vähentävän polttomoottorien päästöjä 80 %

Saksalaisella start upilla mullistava keksintö - yhtiö väittää sen vähentävän polttomoottorien päästöjä 80 %
Micro Wave Ignition (MWI) nimisen yhtiön mukaan polttomoottoreilla on edelleen tulevaisuudessa paikkansa autoissa. Se on kehittänyt teknologian, joka vähentää paitsi polttoaineen kulutusta myös polttomoottoriautojen päästöjä reippaasti.

Saksalaisen start up -yrityksen nimi kertoo suoraan, millaisen teknologian pioneeriksi se pyrkii. Perinteisen polttoaineen sytytyksen sijaan yrityksen kehittämä järjestelmä käyttää sytytykseen mikroaaltoja. Tämä prosessi polttaa polttoainetta huomattavasti alemmalla lämpötilalla, mikä MWI:n mukaan vähentää polttoaineen kulutusta 30 % ja päästöjä peräti 80 %.

Normaalisti tällaisiin uusiin mullistaviin keksintöihin suhtaudutaan hyvinkin skeptisesti, mutta MWI:llä on takanaan yksi erityisen vakavasti otettava henkilö: entinen Porschen pääjohtaja Wendelin Wiedeking. Hän johti Porschea vuodet 1993-2009 ja toi esimerkiksi Porschen SUVien aikakaudelle. Miestä pidetään yhtenä ”osasyyllisenä” Porschen hyvään taloudelliseen nykytilaan.

”Olen vakuuttunut, että MWI:n teknologialla on huikea markkinapotentiaali”, Wiedeking sanoo Automotive Newsille.

Hän ja muutama muu sijoittaja omistavat yrityksestä 20 prosenttia.

MWI:n kertomat päästövähennyslukemat varmasti ainakin nostattavat useita kulmakarvoja. 80 % päästövähennys herättäisi nimittäin perinteiset polttomottorit ihan uuteen eloon. Jopa automaailman sähköistyminen saattaisi hidastua.

MWI väittää myös, että sen järjestelmä on integroitavissa jo olemassa oleviin moottoreihin, eikä niitä tarvitsisi suunnitella kokonaan puhtaalta pöydältä. Ainakin pintapuolisesti MWI vaikuttaa kiinnostavalta mahdollisuudesta tulevaisuuden bensiini- ja dieselmoottoreille.

Tähän asti lähinnä Mazda on kerännyt kaiken huomion polttomoottorien kehittämisestä Skyactiv-X-moottorillaan, missä käytetään erityisen laihaa polttoaineseosta ja kipinäohjattua puristussytytystä. Sellainen on jo uudessa Mazda 3:ssa.

Nähtäväksi jää, innostuuko joku autonvalmistaja MWI:stä tai alkaako jokin autonvalmistaja kehittämään omaa vastaavaa systeemiään.

Julkaistu: 14.12.2018
6 kommenttia