Apu

Saiko kevät innostumaan urheilusta ja nyt lihaksia kivistää? Näin hoidat kipuaSaiko kevät innostumaan urheilusta ja nyt lihaksia kivistää? Näin hoidat kipua

Moni aloittaa keväällä esimerkiksi työmatkapyöräilyn tai lenkkeilyn.
Teksti Noora Takamäki
Kuvat Fotolia

Pahimpien loskakelien väistyttyä polkupyörät on kaivettu varastoista ja lenkkitossut nostettu esille kenkäkaapin perimmäisestä nurkasta. Talven jäljiltä keho voi olla vielä lepotilassa tai sulat tiet saattavat innostaa liikkujan pitkälle lenkille. Seurauksena voi olla kolottava lihaskipu.

Lihaskipu syntyy, kun keho ei ole tottunut ahkeraan reippailuun, oli kyse sitten pyörälenkistä tai vaikkapa raskaiden kauppakassien kantamisesta kotiin asti. Lihas joutuu tottumattaan koville, jolloin sen rakenne venyy ja jopa rikkoutuu. Se kuulostaa hurjalta, mutta on täysin normaalia. Turvotus ja pieni tulehdus ovat kovimmillaan 24–48 tuntia liikkumisesta.

Säännöllinen liikkuminen on tehokkain tapa ehkäistä lihaskipua. Vähintään kerta viikossa yleensä riittää, jotta edellisen treenin suojavaikutus kantaa seuraavaan kertaan. Myös sillä, mitä syö treenin jälkeen, on väliä. Keho tarvitsee ruokaa vähintään 1,5 tunnin sisällä treenin päättymistä, silloinkin, jos liikkuu myöhään iltaisin.

Vältä raskasta liikuntaa, jos lihaksia kivistää

Aristaviin lihaksiin auttaa matalatehoinen liikunta. Raskasta liikuntaa pitää ehdottomasti välttää, sillä kipeiden lihasten voima on merkittävästi pienentynyt, mikä voi aiheuttaa ongelmatilanteita treenatessa. Venyttely ja hieronta voivat puolestaan helpottaa kipua, ja hieronnalla voi olla lisäksi sitä ehkäisevä vaikutus. Tulehduskipulääke on nopea, mutta jatkuvassa käytössä huono, ratkaisu.

Lihaskipu ei kerro treenin tehokkuudesta, mutta jos lihaksia ei ahkerankaan treenijakson jälkeen kivistä, kannattaa pohtia, olisiko tehossa koventamisen varaa. Itseään voi rohkeasti haastaa, pienen kivistämisen uhallakin.

Lähteet: Keventäjät.fi, Yliopiston apteekki

Julkaistu: 26.4.2018