Tuulilasi

Sähköistymistä hyljeksinyt Fiat lupaa sähköistää jo ensi vuonna 60 % malleistaan - mutta voiko siihen luottaa?

Sähköistymistä hyljeksinyt Fiat lupaa sähköistää jo ensi vuonna 60 % malleistaan - mutta voiko siihen luottaa?
Fiat tunnettiin aiemmin autojen sähköistymisen vastustajana. Yhtiö on kuitenkin kääntänyt kelkkansa. Fiatin Euroopan brändijohtaja Luca Napolitano kertoi Reutersille, että ensi vuoden loppuun mennessä 60 % Fiatin malleista on joko hybridejä, lataushybridejä tai täyssähköautoja. Napolitanon mukaan tämä on enemmän kuin autonvalmistajilla keskimäärin. Mutta asia on hiukan tulkinnanvarainen.
Julkaistu: 3.12.2020

Moni muukin autonvalmistaja on ladellut samanlaisia lupauksia. Paljon on kuitenkin kiinni siitä, miten sähköistäminen käsitetään. Tavallinen hybridi ei paljon sähköä käytä, vaan autot kulkevat lähes täysin polttoaineella. Fiatin tapauksen tekee mielenkiintoiseksi se, että entisen johtajan Sergio Marchionnen aikakaudella sähköistyminen ei tullut kysymykseenkään.

Fiat Chryslerilla on monta eri brändiä, mutta sähköistämislupaus koskee ainoastaan Fiatia. Fiatin mallisto on kapea. Sieltä löytyy suht suosittu 500 hatchback, 124 Spider, joka on kaksipaikkainen avoauto, kaksi pientä kaupunkiautoa Tipo ja Panda sekä kaksi tila-/pakettiautoa, Qubo ja Doblo.

Voimme siis odottaa Fiatilta kuutta sähköistettävää mallia. Electrekin mukaan voidaan olettaa, että lähes kaikki niistä tulevat olemaan hybridejä kuten tulevat 500 hybrid ja Panda hybrid. Ainoa varma täyssähkömalli on uusi 500 electric, joka on uusi versio hyvin myyneestä 500e:stä. Tietyillä markkina-alueilla se kävi hyvin kaupaksi pitkälti suht edullisen hintansa vuoksi; lähtöhinta on noin 33 000 euroa, mikä toki sekin on pikkuautosta melkoisesti.

Nähtäväksi jää, missä mittakaavassa Fiat tulee lataushybridejä tai täyssähköautoja tekemään – vai onko kyse enemmänkin brändin kasvojen viherpesusta?

8 kommenttia