Tuulilasi

Sähköauton valmistaminen tuottaa jopa 70 % enemmän päästöjä kuin polttomoottoriauton

Sähköauton valmistaminen tuottaa jopa 70 % enemmän päästöjä kuin polttomoottoriauton
Sähköautojen valmistamisen vihreydestä on keskusteltu paljon. Sähköautovalmistajaksi profiloituneen Volvon mukaan sähköauton valmistaminen tuottaa selkeästi enemmän päästöjä kuin polttomoottoriauton.
Julkaistu: 22.11.2021

Volvo vertasi XC40-polttomoottoriauton ja täyssähköisen C40-auton valmistamisen aikana syntyviä päästöjä. Autot ovat pääosin hyvin samanlaisia voimalinjaa lukuun ottamatta. Sähköauton valmistusprosessi tuottaa Volvon mukaan 70 % enemmän päästöjä. Ero on kohtuullisen suuri, varsinkin kun ne valmistetaan samalla Ghentin tehtaalla Belgiassa. Tuotantolinjakin on sama ja autojen komponentit pitkälti identtisiä.

Volvo laski kaikki mahdolliset päästövaikutukset ja johtopäätös oli, että akun valmistaminen tuottaa ylivoimaisesti eniten päästöjä. Etenkin akkujen raakamateriaalien louhiminen ja prosessointi. Tästä näkökulmasta ajatellen sähköauton valmistus on kaikkea muuta kuin ”vihreää” autonvalmistajille.

Osa autonvalmistajista käyttää pienempiä akkuja juuri siksi, että päästöjä syntyy vähemmän. Näin valmistetaan mm. Mazdan ja Hondan sähköautoja.

27 kommenttia