
Niin sähköautoilijoita kuin ei-sähköautoilijoitakin on kohta vuosikymmenen rassannut yhteinen ihmettelyn aihe: miksi latausta ei voi maksaa vilauttamalla pankki- tai luottokorttia, vaan maksu pitää hoitaa latausoperaattorin puhelinsovelluksella tai RFID-kortilla?
Aiheesta on pikaisen googlauksen perusteella kirjoitettu kaksinumeroinen määrä lehtijuttuja, ja syyt riippuvat siitä, keneltä kysytään. Tiivistelmänä: sovelluksella saadaan koukutettua asiakkaita ja kerättyä dataa (kuten ruokakauppojen bonuskorteilla), ilkivallan kestävät kortinlukijat ovat kalliita ja jos käyttöä on vähän, maksuoperaattorin kuukausimaksut syövät katteet.
Ihan päteviä syitä – tai siis olivat 2010-luvun alkupuolella. Nykymaailmassa, jossa korttimaksulla voi maksaa kirpputoriostoksen, automaattikahvin tai kaupunkifillarin vuokran, kaikki syyt latauksen maksuun puhelinsovelluksella alkavat kuulostaa yhä enemmän tekosyiltä.
Vertailun vuoksi: kaasuauton tankkauksen on aina saanut maksettua luottokortilla. Muutaman satasen hintainen maksupääte ei heilauta kuusinumeroisen tankkausaseman hintaa minnekään. Tavallisen asiointilatausaseman tukkuhinta taas on 1 000 euron pinnassa.
Juuri talouspuolessa on ongelman ydin – ja ratkaisu. Nykyään luottokorttimaksua tukevia latauspisteitä on alkanut putkahdella sinne tänne. Yksi keskeinen syy on, että sähköautoja rupeaa olemaan jo sen verran liikenteessä, että latausmahdollisuuden tarjoaminen on jo ihan oikeaa liiketoimintaa eikä imagon kiillotusta tai vastaavaa viherpesua. Etenkin suurempien kaupunkien keskustoissa latauspisteet ovat ahkerassa käytössä, samoin pääväylien varrella olevat pikalatausasemat.
Viimeinen niitti sovellus- ja RFID-pelleilylle tulee lainsäädännön kautta. EU:ssa päästiin maaliskuussa alustavaan sopuun vaihtoehtoisten polttoaineiden jakeluinfra-asetuksesta. Näillä näkymin julkisiin latausasemiin tulee vaatimukseksi luottokorttimaksuvaihtoehto. Aikataulu ja tarkat yksityiskohdat, kuten se, mitä vaaditaan jo olemassa olevilta latauspisteiltä, täsmentyvät myöhemmin, mutta tulossa oleva lainsäädäntö ohjaa alaa oikeaan suuntaan.
Kirjoittaja Vesa Linja-aho on sähköautoiluun erikoistunut insinööri.