Apu

Saako viemäriin kaataa kiehuvaa vettä? Entä tonnikalapurkin öljyn? – Asiantuntija vastaa

Saako viemäriin kaataa kiehuvaa vettä? Entä tonnikalapurkin öljyn? – Asiantuntija vastaa
Yksi laskee tiskialtaaseen hanasta kylmää vettä samalla kun kaataa sinne keitinvedet, toinen taas kaataa viemäriin tarkoituksella kiehuvaa vettä siivouksen yhteydessä. Kysyimme asiantuntijalta, kumpi on oikeassa.
Julkaistu: 23.9.2022

Myrkytön siivous on kasvattanut viime vuosina suosiotaan ja yhä useampi on siirtynyt käyttämään etikkaa, ruokasoodaa ja kiehuvaa vettä varsinaisten siivousaineiden sijaan. Yhdistelmän kehutaan tehoavan myös tukkoiseen viemäriputkeen.

Mutta saako viemäriin kaataa kiehuvaa vettä? Moni on törmännyt teoriaan, että hyvin kuuma vesi aiheuttaa ongelmia putkistolle.

Talotekniikka- ja kiinteistöpalveluyritys Aren LVI-yksikön johtaja Sami Kajander kumoaa pelon.

– Yleisesti käytetyt kiinteistöviemärit ja viemäritiivisteiden kumiseos kestävät hyvin sekä kylmää että kuumaa vettä. Kotitalouksissa esimerkiksi kattilasta kaadettavan kiehuvan veden määrä on niin pieni, että sen suoraan viemäriin laskeminen ei tuota ongelmaa, eikä tarvitse laskea kylmää vettä päälle.

"Putkenavaajien tuoteselosteet kannattaa lukea tarkkaan, koska niissä on käytetty syövyttäviä aineita."
LVI-yksikön johtaja Sami Kajander

Kajander lisää, että etikan ja ruokasoodan yhdistelmä on viemäreille ja viemäritiivisteille turvallinen. Sen sijaan nestemäisten putkenavaajien käytössä hän kannustaa varovaisuuteen.

– Putkenavaajien tuoteselosteet kannattaa lukea tarkkaan, koska niissä on käytetty joitakin syövyttäviä aineita. Jos viemäri tukkeutuu usein, sinne pääsee viemäriin sopimatonta ainesta tai viemäreissä on muuta ongelmaa, joka pitää selvittää ammattilaisen toimesta.

Sopimattomia aineksia ovat esimerkiksi ruuantähteet ja isot rasvamäärät.

– Tonnikalapurkin ja muiden vastaavien öljymäärät ovat hyvin pieniä, eli ne eivät aiheuta viemärille ongelmaa. Myös paistinpannun voi huuhtoa normaalisti viemäriin hanan alla. Isompia määriä, kuten esimerkiksi kinkun paistosta jäänyttä rasvaa ei saa kaataa viemäriin, vaan se pitää hävittää jätteenä.

10 kommenttia