Apu

Korvaako vakuutus, jos tiskikone aiheuttaa yöllä vesivahingon? Kuluttajaa ajetaan yösähkön käyttäjäksi, mutta vakuutusturva herättää kysymyksiä

Korvaako vakuutus, jos tiskikone aiheuttaa yöllä vesivahingon? Kuluttajaa ajetaan yösähkön käyttäjäksi, mutta vakuutusturva herättää kysymyksiä
Monet asiantuntijat ja vaikuttajat ovat kehottaneet kansalaisia hyödyntämään nyt yösähköä, jotta sähkön pahimpia kulutuspiikkejä saataisiin tasattua. Kysyimme vakuutusyhtiöiltä, korvaako kotivakuutus, jos astianpesukone laskee vedet lattialle, kun asukkaat ovat nukkumassa.
Julkaistu: 2.9.2022

Moni on ladannut Fingridin sovelluksen, jossa voi seurata sähkön tuntihintaa. Se on erityisen tärkeä tieto pörssisähkön käyttäjille, mutta myös muut voivat helpottaa sähkömarkkinoiden ongelmia käyttämällä sähköä silloin kun sen käyttö on vähäisintä ja hinta halvin, eli öisin.

Monelle on kuitenkin iskostunut selkärankaan sääntö, että esimerkiksi astianpesukonetta ei saa jättää päälle valvomatta ja sulkuventtiili pitää sulkea heti ohjelman loputtua. Vakuutusyhtiöiden puhelimet ovat pirisseet viime aikoina, kun moni on yrittänyt selvittää, saako laitteita käyttää öisin, kun asukkaat ovat nukkumassa. Korvaako vakuutus, mikäli kone vaikkapa laskee vedet lattialle?

Pohjola Vakuutuksen omaisuuskorvauspalveluista vastaava johtaja Markus Uimonen kertoo, että heillä korvattavuuteen ei vaikuta, käyttääkö laitteita päivällä vai yöllä.

– Vakuutuksen suojeluohjeissa sanotaan, että laitteiden sulkuventtiilit pitää sulkea pesuohjelman päätyttyä, mutta sitä ei tarvitse tehdä sillä sekunnilla. Riittää, jos sen tekee aamulla.

Yösähkön kasvava suosio ei tuo muutoksia suhtautumiseen.

– Emme nytkään oleta, että kukaan seisoo koneen vieressä. Sillä ei ole vaikutusta, onko vaikka leikkimässä lasten kanssa yläkerrassa tai nukkumassa.

Ainoa vaatimus liittyy kotivakuutuksen laajuuteen. Turvatason pitää kattaa äkillisen rikkoutumisen aiheuttamat vuotovahingot.

Paitsi vuoto- myös paloriski

LähiTapiola vastasi Avun kysymykseen kirjallisesti. Myös siellä yökäyttö sallitaan, joskaan sitä ei suositella.

Lähtökohta on, että astian- tai pyykinpesukonetta voi käyttää mihin vuorokaudenaikaan tahansa, kunhan ollaan kotona. Mahdollisissa vahinkotilanteissa ei siis pääsääntöisesti tehdä korvausvähennyksiä, vaikka konetta olisi käytetty yöaikaan ja vahinko olisi tapahtunut käytön yhteydessä. LähiTapiola ei kuitenkaan suosittele pesukoneiden käyttöä yöllä käyttöön liittyvien riskien vuoksi. Yöaikaan tapahtuneesta vesivuodosta voi aiheutua mittavaa vahinkoa esimerkiksi asunnon rakenteille ja pinnoitteille. Lisäksi käyttöön voi liittyä sekä omaisuuteen että henkeen kohdistuva paloriski. Kaikkien etu on, ettei vahinkoja sattuisi ja siksi vakuutusyhtiön suojeluohjeet ovat olemassa.

Suojeluohjeen laiminlyönnin vaikutus korvaukseen arvioidaan tapauskohtaisesti

Keskinäisen Vakuutusyhtiö Turvan palvelupäällikkö Matti Hämäläinen on huolissaan siitä, miten ihmiset reagoivat sähkön hinnan voimakkaaseen nousuun.

– On vaarana, että sähköä ryhdytään säästämään keinoilla, jotka nostavat merkittävästi vahinkoriskiä. Kodinkoneiden käyttö yöllä on yksi sellainen keino, jonka avulla voi säästää sähkössä, mutta toisaalta nostaa vahinkoriskiä.

"Itse nostaisin kaikessa yösähkön käytössä vuotoa merkittävämmäksi riskiksi tulipaloriskin."
Keskinäisen Vakuutusyhtiö Turvan palvelupäällikkö Matti Hämäläinen

Etenkin esimerkiksi oikosulusta tai muusta syystä aiheutuvan tulipalon riskiä kannattaa arvioida.

– Vesivahinkoriskin lisäksi nostaisin ehkä jopa suuremmaksi palovahingon riskin. Yöllä, asukkaiden nukkuessa tapahtuva tulipalo on merkittävästi vaarallisempi ihmisten kannalta kuin valveilla ollessa tapahtuva tulipalo.

Turvankin kotivakuutuksen suojeluohjeissa on mainittu, että astian- ja pyykinpesukoneen toimintaa on valvottava, eikä konetta saa jättää päälle, kun asunnosta poistutaan.

– Suojeluohjeen laiminlyönti ja sen vaikutus korvaukseen arvioidaan aina tapauskohtaisesti, joten kaiken kattavaa vastausta tähän on mahdoton antaa. Yleisesti ottaen voidaan kuitenkin todeta, että asunnossa ollessa pesukonetta voi käyttää eikä korvausta alenneta, vaikka asukas on nukkumassa joko päiväunilla tai yöllä. Satunnainen omalla pihalla käyminen tai oleskelu ei myöskään ole sellaista, että korvausta alennettaisiin. Asunnon toisessa kerroksessa saa myös huoletta oleilla, vaikka pesukone on päällä.

Jos sen sijaan poistuu asunnosta siten, ettei vain pikaisesti poikkea omalla pihalla ja jättää pesukoneen päälle, niin korvaustilanteessa se voidaan herkästi tulkita suojeluohjeen laiminlyönniksi ja korvausta mahdollisesti alennetaan.

– Mutta kuten sanottua, itse nostaisin kaikessa yösähkön käytössä vuotoa merkittävämmäksi riskiksi tulipaloriskin. Jos ajoittaa monien eri sähkölaitteiden käytön juuri yöaikaan, niin silloin myös sähkölaitteesta syntyvä tulipaloriski kohoaa. Ja nukkuessa syttyvää tulipaloa ei välttämättä havaitse niin ajoissa.

Ennen yösähkön hyödyntämistä Turvassa suositellaankin vahvasti kiinnittämään erityistä huomiota palovaroittimien toimintaan ja kuntoon sekä hankkimaan esimerkiksi astianpesukoneen alle vuotohälyttimen, joka alkaa hälyttää, jos koneen alle vuotaa vettä.

Maailma muuttuu ja vakuutusyhtiöt sen mukana

If-vakuutusyhtiön korvauskeskusjohtaja Juha T. Virtanen kertoo, että yrityksessä on laajennettu korvauskäytäntöjä maailman muuttumisen myötä. Markkinoille on tullut runsaasti ajastettavia kodinkoneita, mikä on vapauttanut ihmisten aikatauluja. Niinpä myöskään If ei enää rajaa koneiden käyttöä öisin – ei siinäkään tapauksessa, että kone on vaikkapa eri kerroksessa kuin makuuhuone.

– Se, että konetta tulee käyttää valvotusti, ei tarkoita, että sen vieressä pitää istua. Olemme ottaneet sen linjan, että kotona oleminen riittää.

Tavallisen kokoisella omalla pihalla oleilu lasketaan vielä kotona olemiseksi, kunhan ei puhuta tuntikausista. Sen sijaan koneen hanan jättäminen auki kauppareissun ajaksi voi johtaa vaikkapa vähennykseen vakuutuskorvauksesta.

"En kannusta siihen, mutta ymmärrän, miksi kuluttaja niin toimii."
If-vakuutusyhtiön korvauskeskusjohtaja Juha T. Virtanen kodinkoneiden yökäytöstä

Korvauskeskusjohtaja Virtanen korostaa, että jos koneen sulkuventtiili on auki ja jotain menee pieleen, vettä tulee valtavalla paineella varsin lyhyessäkin ajassa. Hänkin kehottaa käyttämään astianpesukoneen yhteydessä turvakaukalon lisäksi myös vuotovahtia, joka hälyttää ongelmien ilmetessä. Vuototilanteessa tilanteen havaitseminen ja veden nopea katkaisu voi vaikuttaa muun muassa siihen, voiko asunnossa lähikuukausina asua.

– On kaikkien etu, että vahinkoja olisi vähän ja ne olisivat mahdollisimman pieniä. Siitä hyötyy ennen kaikkea itse, kun voi omalla toiminnallaan välttää vahinkoa tai rajata sen laajuutta, mutta myös vakuutusmaksut pysyvät silloin maltillisina.

Virtanen tietää paitsi työnsä puolesta myös omasta kokemuksesta, miten paljon vesivahinko hankaloittaa elämää.

– En kannusta siihen, että illalla jätät viimeiseksi astian- tai pyykinpesukoneen päälle ja suljet hanan vasta aamulla, mutta ymmärrän, miksi kuluttaja niin toimii. Suosittelen joka tapauksessa varmistamaan, että tilassa on toimiva palovaroitin, sillä päällä oleva kone on myös alttiimpi syttymään tuleen. Joka tapauksessa, jos olet kotona ja käytät laitteita yöllä yösähkön vuoksi mutta muuten järkevästi, emme puutu siihen.

3 kommenttia