Luin jostain, että kerran viilennetty lämmin ruoka pitäisi aina lämmittää kunnolla uudelleen. Minä kuitenkin tykkään joskus syödä jääkaappikylmää (lämmintä) ruokaa. Onkohan tavassani jokin terveysriski? Lisäksi aina sanotaan, että ruoka pitäisi jäähdyttää nopeasti, mutta toisaalta jääkaappiin ei saisi laittaa kuumaa ruokaa. Tässä on käytännön ristiriita, sillä esimerkiksi iso kattilallinen keittoa viilenee todella hitaasti. Kylmän sään aikaan kattilan voi viedä parvekkeelle, mutta lämpimämpään aikaan ei auta kuin odottaa.

Tässä on kysymys, jotta varmaankin on mietitty monessa kodissa, niin meilläkin. Itse en ole keksinyt lämpiminä kuukausina mitään muuta keinoa kuin sen, että on rikottava jäähdytä nopeasti -sääntöä. On vain pakko odottaa, kunnes ruoka on niin viileää, että sen voi laittaa jääkaappiin. Kuumana ruokaa ei voi sinne laittaa, sillä se vaarantaa jääkaapin muiden ruokien lämpötilan sekä aiheuttaa energianhukkaa ja ylikuormitusta jääkaapille. Säännössä on siis vuodenaikariippuvainen valuvika, vaikka pyrkimys onkin oikea. Kesäoloissa aika mahdoton tehtävä. Miettikääpä vielä erityisen lämpimiä seutuja, vaikkapa arabimaita – mitenköhän sääntö siellä toteutuu? Kuten toteat, talvella parveke tai terassi tarjoaa jäähdyttämiseen hyvän mahdollisuuden.
Ruoan valmistuksessa ja erityisesti sen säilömisessä piilee aina pilaantumisen vaara. Mikrobit ovat hanakoita lisääntymään ruoassa. Jokainen on nähnyt ruoan homehtuneen. Kehotus lämmittää ruoka kunnolla uudelleen tähtää siihen, että ruokaan mahdollisesti kehittyneet mikrobit kuolisivat eivätkä pääsisi ruoansulatuselimistöön aiheuttamaan mitään suolistoinfektiota.
Tavassasi syödä kylmää ruokaa saattaa piillä pieni ruokamyrkytyksen riski, mutta muuta merkittävää vaaraa en siinä näe.Reijo Laatikainen, ravitsemusterapeutti
Lisäksi tiedetään, että pitkään jääkaapissa säilötyt ruoat sisältävät lipopolysakkaridia (LPS), joka on tulehdusreaktioita aiheuttava aine. Sitä syntyy gram-negatiivisten bakteerien kuollessa ja hajotessa ruokaan. Toinen kysymys on, onko pilaantumattomista jääkaappiruoista löytyvillä LPS-pitoisuuksilla mitään merkittävää vaikutusta terveyteen. Itse arvelen, ettei päivän pari jääkaapissa olleiden ruokien LPS-pitoisuuksista tarvitse olla yleensä huolissaan. Kunnollinen uudelleen kuumentaminen tuhoaa bakteerit, mutta ei LPS:ää.
Tavassasi syödä kylmää ruokaa saattaa piillä pieni ruokamyrkytyksen riski, mutta muuta merkittävää vaaraa en siinä näe. Toisaalta useat haihtuvat vitamiinit, kuten C-vitamiini ja folaatti, häviävät ruoasta vähitellen – sitä enemmän, mitä pidempään ruokaa säilötään jääkaappilämpötilassa ja mitä enemmän sitä kuumennetaan. Siten teoriassa kylmässä ruoka-annoksessa saattaa olla hitusen enemmän C-vitamiinia ja folaattia kuin uudelleen kuumennetussa annoksessa. Todellisuudessa en usko, että tällä minimaalisella vitamiiniedulla on kuitenkaan mitään käytännön merkitystä terveydelle.
Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat
- Reijo Laatikainen, ravitsemus
- Jatta Rautkorpi, naistentaudit
- Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
- Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
- Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.