Apu

Saako ladulla kävellä? – Kyllä, jos sitä ei riko – kävely voidaan myös kieltää, jos latu ei ole liikenneväylä

Saako ladulla kävellä? – Kyllä, jos sitä ei riko – kävely voidaan myös kieltää, jos latu ei ole liikenneväylä
Järjestyslaki kieltää koirien ulkoilutuksen yleiseen ­käyttöön tarkoitetulla ladulla. Koiran saa viedä ladulle, jos se on erikseen sallittu. Latuja on jonkin verran esimerkiksi koirahiihtoon.
Julkaistu: 23.1.2021

Lumettomana aikana kävelijät ja koiranulkoiluttajat pääsevät liikkumaan luonnon keskellä pururadoilla, mutta talven tullen valaistut urat siirtyvät hiihtäjien haltuun. Ollaan ikuisuuskysymyksen äärellä: saako ladulla kävellä?

Puistonjohtaja Pekka Sulkava Metsähallituksen luontopalveluista sanoo, ettei asia ole yksinkertainen. Järjestyslaissa määritellään, että latua ei saa rikkoa.

– Jos ladulla kävelee reunassa, se ei ole lainvastaista. On lainvastaista toimintaa, jos latujen välissä olevalla luistelualueella kävelee niin, että latu rikkoutuu.

Sulkava muistuttaa, että hiihtäminen ja käveleminen ovat tärkeitä jokamiehen­oikeuksia, jotka ovat käytössä kaikkialla muualla paitsi erityiseen käyttöön otetuilla alueilla kuten viljellyillä pelloilla.

Jokamiehenoikeus ja tieliikennelaki

Yhteiskuntasuhteiden asiantuntija Anne Rautiainen Suomen ladusta on samaa mieltä siitä, ettei kysymykseen ­vastaaminen ole aivan helppoa.

– Talvella virkistysalueiden käyttö menee muiden ulkoilijoiden osalta ­nollaan, kun laduilla sallitaan vain hiihto. Kävely- ja pyöräreittejä ei pidetä yllä metsässä lainkaan. Siitä seuraa usein pahaa mieltä ja kitkaa eri ulkoilijoiden kesken.

Sulkava muistuttaa, että hiihtäminen ja käveleminen ovat tärkeitä jokamiehenoikeuksia, jotka ovat käytössä kaikkialla muualla, paitsi erityiseen käyttöön otetuilla alueilla kuten viljellyillä pelloilla.

Jos hiihtolatu on vedetty kevyenliikenteenväylälle, liikkumista säätelee tie­liikennelaki.

– Kevyen liikenteen väylät ovat sallittu myös muille ulkoilijoille, kuten kävelijöille, Anne Rautiainen sanoo.

Ladulla kävely voidaan kieltää

Rautiaisen mukaan ladulla kävelyn voi myös kieltää kokonaan.

– Kunta voi ohjeistaa, että latu on tarkoitettu vain hiihtäjille. Silloin ohjeita on syytä noudattaa ja pysyä jalkaisin poissa ladulta. Jos taas latu on tehty ­paikkaan, jossa se katkaisee esimerkiksi jalankulun, ladun saa ylittää tai sen sivussa voi varovasti kävellä.

Anne Rautiaisen mukaan latuverkostoa ei ole ylipäätään ajateltu Suomessa uudestaan pitkään aikaan. Virkistys­alueiden latuverkot ovet peräisiin enimmäkseen 1970– ja 1980-luvuilta. Nykyään ulkoilu on monimuotoisempaa.

– Kuntien ja kaupunkien pitäisi miettiä reittiverkostot uudestaan.

Kommentoi »