Profiili ja asetukset
Tili
Hallinnoi tiliä
Kirjaudu ulos
Puheenaiheet

Ruma mutta väärinymmärretty

Kuka muka väitti, että maa-artisokka olisi hankala raaka-aine?

4.12.2019 Image

Ruma mukula, vaikea kuoria, varmaan jotain sukua latva-artisokalle.

Onkohan maa-artisokka vihannesosaston väärinymmärretyin kasvi? Ainakin siihen liittyy hämmentävän monta virheellistä käsitystä ja ennakkoluuloa, joista kannattaa hankkiutua eroon mahdollisimman pian.

Ensinnäkin: maa-artisokka ei ole sukua heleän vihreälle latva-artisokalle. Myös maa-artisokan englanninkielinen nimi jerusalem artichoke vie harhaan, mutta toinen nimitys, sunchoke, on jo lähempänä. Maa-artisokan läheisin sukulainen on nimittäin auringonkukka.

Alkujaan Perusta kotoisin oleva maa-artisokka kulkeutui Eurooppaan 1600-luvulla. Täällä sitä käytettiin aluksi lähinnä makeissa jälkiruoissa, mutta myöhemmin myös perunan tapaan. Maa-artisokan maku on mieto mutta hienostunut: siinä on paljon pähkinäistä kermaisuutta ja hiven savuaromia.

Ei ihme, että se nimettiin joitakin vuosia sitten Nizzan kuuluisilla perinneruokafestivaaleilla ”kaikkien aikojen keittovihannekseksi”.

Merkittävin maa-artisokkaan liittyvä väärinkäsitys on sen kuorimiseen liittyvä vaiva.

Valinta saattoi tosin olla osittain myös poliittinen, sillä erityisesti Ranskassa maa-artisokka kaipaa maineenpalautusta. Iäkkäämpi kansanosa nimittäin yhdistää sen natseihin. Toisen maailmansodan aikana Saksa miehitti Ranskan, ja miehityksestä seurasi ruokapula, jonka aikana ihmiset joutuivat kasvattamaan itse merkittävän osan ruuastaan. Maa-artisokka on niin helppo kasvatettava, että moni madame ja mösjöö sai siitä tuolloin kyllikseen.

Merkittävin maa-artisokkaan liittyvä väärinkäsitys on sen kuorimiseen liittyvä vaiva.

On totta, että haarautuva mukula on ikävä kuorittava, mutta miksi vaivautua? Maa-artisokan voi nimittäin mainiosti syödä kuorineen niin paahdettuna kuin keitossa, dipissä, pyreessä tai vaikkapa sipseinä. Toinen vaihtoehto on pestä mukulat ja keittää ne kuorineen kypsiksi, perunoiden tapaan (keittoaika tosin on hivenen lyhyempi). Tämän jälkeen kuoreen leikataan viilto ja kypsän maa-artisokan voi puristaa ulos kuorestaan.

Erityisen kiireinen tai laiska kokki voi turvautua myös valmiiseen maa-artisokkasoseeseen, jota myydään kauppojen vihannesosastolla. Hyvän maustamisen jälkeen kukaan ei huomaa eroa.

Resepti: Maa-artisokasta syntyy täydellinen talvisoppa

Seuraa Apu360:n WhatsApp-kanavaa

Koska jokaisella tarinalla on merkitystä.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt