
Maa-artisokasta syntyy täydellinen talvisoppa
Talvisen luksuskeiton salaisuuksia ovat omenamehu, valkoviini ja uuni.
Keitto
500 g maa-artisokkaa
2 salottisipulia
150 g lanttua
100 g puikulaperunaa
5 cm pätkä inkivääriä
40 g sinistä Keiju-margariinia
1 kanelitanko
1,5 dl valkoviiniä
5 dl kasvislientä
3 dl omenamehua
2,5 dl kaurakermaa
1,5 rkl fariinisokeria
2 tl suolaa ja muutama rouhaisu mustapippuria myllystä
1 rkl hedelmästä puristettua
appelsiinin tai satsuman mehua
Tee näin:
1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Pese ja harjaa maaartisokat puhtaaksi, älä kuori. Paahda niitä uunissa leivinpaperin päällä noin 20 minuuttia, kunnes ne ovat pehmenneet.
2. Kuori sipulit, lanttu, perunat ja inkivääri. Paloittele ne. Kuullota kattilan pohjalla sipuli-, inkivääri- ja lanttukuutioita margariinissa. Lisää kanelitanko, perunat ja valkoviini. Anna viinin kiehua hetki ja lisää sitten kattilaan myös kasvisliemi ja omenamehu.
3. Kun maa-artisokat ovat paahtuneet, puolita ne ja lisää kattilaan. Keitä, kunnes kaikki vihannekset ovat kypsiä. Ota kattila pois liedeltä, soseuta keitto sauvasekoittimella ja lisää kerma. Mausta suolalla, fariinisokerilla ja mustapippurilla. Anna kiehahtaa, lisää appelsiini- tai satsumamehu ja tarkista maku.
4. Tarjoa keitto esimerkiksi siementen, rapeaksi paistettujen sienten tai pieniksi tikuiksi leikatun raa’an omenan kanssa.
Vinkki! Mitä laadukkaampaa omenamehua käytät, sitä paremmalta soppa maistuu.