Rosberg on maailmanmestari! - "Mahtavaa kirjoittaa tuo lause toisen kerran"
Puheenaiheet
Rosberg on maailmanmestari! - "Mahtavaa kirjoittaa tuo lause toisen kerran"
Toimittaja Raila Kinnunen on seurannut Apu-lehden sivuilla läheltä Nico Rosbergin uraa jo lapsesta saakka. Mitä eroa on kahdella maailmanmestarilla, isä-Kekellä ja tämän pojalla Nicolla?
Julkaistu 28.11.2016
Apu

Rosberg on maailmanmestari!

Miten mahtavaa päästä kirjoittamaan tuo lause toisen kerran.

Sukupolvi on vaihtunut, 34 vuotta on laukannut välissä. Keke Rosberg on sisupussi ja kuumakalle, lahjakas tienraivaaja. Nico Rosberg on sisupussi, mutta kärsivällinen, harkitseva, päämäärätietoinen, lahjakas mies – eikä ole antanut isän pitkän varjon tukkia tietään, vaan siivittää menoa.

Keke Rosberg teki tiukkaa yhteistyötä Apu-lehden kanssa MM-vuotenaan 1982. Kiersin maailmaa sopimuksen mukaisesti Keken perässä ja miksei kanssakin. Jonkin sortin yhteys on säilynyt siitä pitäen, aina sen mukaan, onko siinä Rosbergin kannalta ollut iloa ja järkeä. Minusta se on aina ollut opettavaista ja antoisaa.

Nicon haastattelin ensimmäisen kerran keväällä 1987 – pari sanaa saksaksi – kun nassikka oli alle kaksivuotias. Pelasi futista isän kanssa Monacossa uima-altaan laidalla ja selaili sarjakuvalehteä potalla istuen. Myöhemmin kieli vaihtui englanniksi, lausunnot pidemmiksi, harkituiksi ja hauskoiksi. Niitä olen kerännyt eri sarjojen kisoissa, F1-varikoilla, Nicon Suomen-käynneillä, Monacossa. Ensin isä näkyy ja kuuluu jossain taustalla, vuodesta 2005 juniori on toiminut omillaan.

Tämän viikon torstaina ilmestyvässä Avun jutussa yritän hahmotella jotain siitä, millainen Nico Rosberg, 31, vuoden 2016 F-ykkösten maailmanmestari on – noin 29 vuoden aikana kertyneiden havaintojen pohjalta.

Ensin makupaloina kaksi laajaa haastattelua.

Toinen vuodelta 2001 tehtiin Monacossa ja äänessä ovat isä ja poika ja äiti Sina Rosberg. Toinen haastattelu syntyi Lapissa vuonna 2004, perheen talossa Levillä, kun Nico oli viipynyt isänsä maassa pidempään kuin ikinä ennen. Äänessä on Nico, sivurooleissa äiti ja isä ja tyttöystävä, abiturientti Vivian.

Toistakymmentä vuotta todellisuutta ja realismia ovat muuttaneet juttuihin kirjattuja asioita. Eniten ehkä Nicon haaveita soitattaa joskus Maamme-laulua korkeimmalla palkintopallilla.

Teksti Raila Kinnunen kuva ATP THILL Arthur / ATP / WENN

Kommentoi »