Rooman parhaat ravintolat
Matkailu
Rooman parhaat ravintolat
Rooman nähtävyydet kierretty, ja seuraavaksi maistuisi hyvä ruoka. Mutta mistä sitä saa? Valitsimme kuusi erinomaista ravintolaa aivan kuuluisien nähtävyyksien kupeesta.
Julkaistu 4.11.2015
Mondo

Espanjalaiset portaa: COLLINE EMILIANE

MIKÄ Colline Emiliane mainitaan useassa Roomasta kertovassa matkaoppaassa, mutta se ei estä roomalaisia rakastamasta paikkaa yhtä lailla. Espanjalaisten portaiden lähellä, sivukujalla sijaitsevan ravintolan ruoka on juuri sellaista kuin Italiassa pitääkin: konstailemattoman kotitekoista ja siksi erittäin hyvää. Tarjolla on pohjoisen Emilia-Romagnan maakunnan herkkuja tuorepastoista liharuokiin.

Tänään salissa tarjoilee omistajaperheen poika Luca Scortichini. "Isoisäni osti paikan vuonna 1967. Olen saanut oppini häneltä ja isältäni", Scortichini huikkaa ja kiikuttaa italialaisten pukumiesten pöytään isoäitinsä salaisen reseptin mukaista hunaja-saksanpähkinätorttua.

Scortichinin mukaan ravintolassa on kuin kaksi illalliskierrosta: alkuillasta ravintola täyttyy matkailijoista, sitten saapuvat myöhäisiä ruokailuaikoja rakastavat roomalaiset.

MAISTA AINAKIN TÄTÄ Tuorepastat, kuten tagliatelle bolognesekastikkeessa, ovat erinomaisia. Paikan erikoisuus on giambonetto di vitella, seitsemän tuntia maidossa haudutettu vasikanpotka. Pääruuat alkaen reilut 10 euroa.

Via degli Avignonesi 22, pöytävaraus +39 06 481 7538.

Armando al Pantheonin keittiömestari Claudio Gargioli pyörittää suosittua perheravintolaa.
Pantheon: ARMANDO AL PANTHEON

MIKÄ Jos Rooman historiallisen keskustan ravintoloista pitäisi valita yksi ylitse muiden, Mondon vastaus olisi Armando al Pantheon. Roomalaisempaa paikkaa saa etsiä. Keittiössä häärii Claudio Gargioli, salissa hänen veljensä Fabrizio ja vävynsä Mario. Listalla on kaupungin perinneruokia, hinnat ovat maltilliset ja sijainti loistava aivan antiikin aikaisen Pantheonin temppelin kupeessa.

"Olen modernisoinut joitain annoksia hieman, mutta pääosin seuraan keittiöperinteitä. Joskus otan listalle annoksen, jota kukaan ei ole syönyt vuosikymmeniin, ja pian sitä tilaavat kaikki", Claudio Gargioli sanoo.

Roomalainen ruokakulttuuri perustuu cucina poveraan eli köyhäinkeittiöön. Työläisten käyttöön jäi eläinten ruhoista vain halvimmat osat, ja niistä ovat syntyneet myös klassikkoruuat, kuten häränhäntämuhennos coda alla vaccinara ja vasikan pötsistä haudutettu trippa alla romana.

MAISTA AINAKIN TÄTÄ Salvialla, ilmakuivatulla kinkulla ja valkoviinillä höystetty vasikanleike eli saltimbocca alla romana on taivaallista (noin 20 e)! Jälkiruuaksi Antica Roma -torttu.

Salita dei Crescenzi 31, armandoalpantheon.it, pöytävaraus välttämätön.

Li Rionista saa pitsan lisäksi riisistä tehtyjä supplì-palleroita.
Colosseum: LI RIONI

MIKÄ Vaikka Rooma ei ole aivan Napolin kaltainen pitsakaupunki, roomalaiset ovat vannoutuneita pitsan ystäviä. Päivällä hiukopalaksi napataan pizza al taglio eli pitsapala, illalla syödään kokonainen herkku. Paikallinen pitsa on ohutpohjainen ja reunoiltaan rapsakka, ja juuri sellaista tarjoilee Li Rioni.

"Kohotamme pitsataikinaa vuorokauden, jotta se sulaisi mahdollisimman hyvin vatsassa. Olemme kehittäneet pohjaa vuosikymmenien ajan", Li Rionin omistaja David Bianchini selittää.

Hauskasti sisustettu ravintola sijaitsee muutaman korttelin päässä Colosseumista. Hyvä vaihtoehto onkin kiertää nähtävyys vasta alkuillasta ja suunnata sitten pitsalle. Iltakävely läheisessä tunnelmallisessa Montin kaupunginosassa kannattaa.

MAISTA AINAKIN TÄTÄ Tilaa pitsan kaveriksi friteerattuja alkupaloja, kuten supplì eli tomaatti-lihakastikkeella ja mozzarellalla täytetty riisipallo tai fiori di zucca eli kesäkurpitsankukkaa mozzarella-anjovistäytteellä (2−4 e). Pitsoista (alkaen noin 5 e) kokeile focaccia-leipää muistuttavaa pizza biancaa saksanpähkinä-gorgonzolatäytteellä.

Via dei Santi Quattro 24, lirioni.it, auki vain illallisella.

Campo de Fiori: ROSCIOLI

MIKÄ Pecorino romano -juustokiekkoja ja ilmakuivattua espanjalaista iberico-kinkkua. Herkkukauppa-ravintola Rosciolin vitriinit ja hyllyt notkuvat eteläeurooppalaisia juustoja ja leikkeitä. Seinällä on rivissä satoja viinipulloja.

Campo de Fiorin alue tunnetaan kaupungin vanhimmasta ulkoilmatoristaan. Torin kupeessa sijaitsevasta Rosciolin perheen vanhasta leikkelekaupasta on kuoriutunut kahden sukupolven aikana yksi Rooman arvostetuimmista ravintoloista.

Tarjoilija-sommelier Salvatore Cerasuolon mukaan Rosciolissa halutaan tarjota parasta. "Emme pyri olemaan halpa ja konstailematon trattoria, haluamme olla tunnettuja laadusta ja intohimoisesta suhtautumisesta ruokaan."

Laatu näkyy hinnoissa: pastasta saa pulittaa noin 15 euroa. Rosciolin kauppa on oiva paikka ostaa italialaisherkut kotiin viemisiksi. Perheellä on myös leipomo Forno di Roscioli.

MAISTA AINAKIN TÄTÄ Rooman klassikkopastoissa käytetään pecorino romano -juustoa ja guanciale-sianposkea. Valitse juusto-pippuripasta cacio e pepe tai carbonara. Leikkele- ja juustolautanen on hyvä valinta jaettavaksi.

Via dei Giubbonari 21, salumeriaroscioli.com, pöytävaraus välttämätön.

Vatikaani: IL SORPASSO

MIKÄ Italiassa lounaalle ja illalliselle on pyhitetty tarkat kellonajat, joiden ulkopuolella suurin osa ravintoloista sulkee ovensa. Yleensä ravintolat ovat kiinni kolmesta noin seitsemään illalla. Vatikaanin lähellä, ruokafanien suosimassa Pratin kaupunginosassa sijaitsevassa Il Sorpassossa meininki on rennompi.

"Halusin luoda Roomaan kansainvälisen ravintolakonseptin. Sellaisen paikan, johon on helppo tulla milloin vain", selittää omistaja Paul Pansera. Hänet tunnetaan kaupungin katuruokatrendien edelläkävijänä.

Il Sorpassossa ruokaa saa aamusta iltaan. Päivittäin vaihtuvalla listalla on muun muassa tapasmaisia annoksia sekä maistelulautasia. Raaka-aineet vaihtelevat vuodenajan mukaan, ja juustot ja marmeladit tulevat pientiloilta. Sisustus on rento: puisilla baarijakkaroilla nautitaan cocktaileja, ruokapöydissä istuu alkuillasta niin matkailijoita kuin paikallisia kolmekymppisiä.

MAISTA AINAKIN TÄTÄ Tilaa jaettavaksi useampia päivittäin vaihtuvia pieniä liha- ja kala-annoksia (viidestä eurosta ylöspäin). Välipalanälkään sopii ihanan suolainen trapizzino eli täytetty pitsatasku (alle viisi euroa).

Via Properzio 31, sorpasso.info

Le Mani in Pastan Iviano Piras pitää huolen siitä, että tarjolla on joka päivä tuoretta kalaa.
Trastevere: LE MANI IN PASTA

MIKÄ Kauniista pikkukujistaan ja aikaa nähneistä taloistaan tunnettu Trastevere on matkailijoiden suosiossa. Alueella on paljon keskinkertaisia turistiravintoloita, jotka hyvää ruokaa etsivän kannattaa unohtaa.

Onneksi on Le Mani in Pasta. Vaatimattomasti sisustetun ravintolan tunnelma on välitön. Veikeästi hymyilevä omistaja Iviano Piras aloittelee työpäiväänsä keittiössä. Mustiin t-paitoihin pukeutuneilla tarjoilijoilla on lounasaikaan kova kiire. Kalan tuoksu leviää keittiöstä saliin, joka on täyttynyt kanta-asiakkaista, työporukoista ja pariskunnista. Vanhempi trastevereläinen herrasmies kertoo käyvänsä paikassa lounaalla joka päivä.

"Olemme perinteinen osteria eli tarjoamme yksinkertaista ruokaa: lihaa, kalaa ja pastaa. Suosin kaudenmukaisia raaka-aineita – esimerkiksi keväällä valmistan roomalaista artisokkaa, syksyllä käytän enemmän tryffeliä", Piras kertoo.

MAISTA AINAKIN TÄTÄ Paikan erikoisuus ovat kalaruuat. Maista alkupalaksi ostereita (2 e) ja pääruuaksi suolattua, uunissa valmistettua meriahventa (20 e).

Via dei Genovesi 37, lemaniinpasta.net, pöytävaraus +39 06 581 6017. 

Kommentoi »