Profiili ja asetukset
Tili
Hallinnoi tiliä
Kirjaudu ulos
Maakuntakirjeenvaihtaja

Kainuulla on oma erikoisherkkunsa – ”Ovat niin ruman näköisiä, että niitä on ronttosiksi kutsuttu”

Kuhmolaisiin rönttösiin on leivottu nykyaikaisen ruokakulttuurin menestyjän ainekset. Silti tätä EU:n nimisuojan saanutta suolaisenmakeaa herkkua ei Kainuun ulkopuolella juuri tunneta.

5.9.2023 Apu

Mikä näyttää vispipuurolla täytetyltä piirakalta ja ­maistuu yhtä aikaa sekä makealta että suolaiselta herkulta? Se on Kainuun rönttönen. Sitä nautitaan myös monenlaisten lisukkeiden kera, metwurstista kermavaahtoon.

Ensipuraisu hämmentää monia. Rypytetty kuori tuntuu tutulta, sillä vastaava on riisipiirakassa. Sen sijaan täytteen eli rönttösröpön mausta on vaikea sanoa, onko se makeaa vai suolaista vai yhtä aikaa molempia. Maun kuvaileminen on vaikeaa kokeneellekin rönttösensyöjälle. Makuun tottuminen vie aikansa, jotkut eivät totu ajankaan päästä.

Kainuun leipäkulttuuriin kuuluva rönttönen on monelle kainuulaiselle osa arkea väli- tai iltapalana, teen tai kahvin kanssa nautittuna. Ei ehkä päivittäin, mutta vähintään säännöllisesti. Rönttönen on tuttu vieras myös juhlapöydässä.

Seuraa Apu360:n WhatsApp-kanavaa

Koska jokaisella tarinalla on merkitystä.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt