
Kainuulla on oma erikoisherkkunsa – ”Ovat niin ruman näköisiä, että niitä on ronttosiksi kutsuttu”
Kuhmolaisiin rönttösiin on leivottu nykyaikaisen ruokakulttuurin menestyjän ainekset. Silti tätä EU:n nimisuojan saanutta suolaisenmakeaa herkkua ei Kainuun ulkopuolella juuri tunneta.
Mikä näyttää vispipuurolla täytetyltä piirakalta ja maistuu yhtä aikaa sekä makealta että suolaiselta herkulta? Se on Kainuun rönttönen. Sitä nautitaan myös monenlaisten lisukkeiden kera, metwurstista kermavaahtoon.
Ensipuraisu hämmentää monia. Rypytetty kuori tuntuu tutulta, sillä vastaava on riisipiirakassa. Sen sijaan täytteen eli rönttösröpön mausta on vaikea sanoa, onko se makeaa vai suolaista vai yhtä aikaa molempia. Maun kuvaileminen on vaikeaa kokeneellekin rönttösensyöjälle. Makuun tottuminen vie aikansa, jotkut eivät totu ajankaan päästä.
Kainuun leipäkulttuuriin kuuluva rönttönen on monelle kainuulaiselle osa arkea väli- tai iltapalana, teen tai kahvin kanssa nautittuna. Ei ehkä päivittäin, mutta vähintään säännöllisesti. Rönttönen on tuttu vieras myös juhlapöydässä.
