
Eteläintialainen kastike mullisti Alex Niemisen ruokamaailman.
"Tutustuin eteläintialaiseen keittiöön asuessani Lontoossa vuosituhannen vaihteessa. Hullaannuin uusista mauista heti. Erityisesti innostuin raikkaan happamista ja mausteisista curryista, jotka tehdään ilman raskaita, kermaisia kastikkeita. Tuoreiden pääraaka-aineiden lisäksi niissä maistuu vihreä chili, kookos ja inkivääri. Parhaan curryn söin huippukokki Das Sreedharanin ravintolassa. Hänen reseptinsä pohjalta olen kehittänyt oman keittiöni perusohjeen, joka toimii millä tahansa kasviksilla. Suosikkini on mehevän kostea punajuuri, jonka makeus pehmentää kivasti inkiväärin ja chilin pirteää potkua."
Alex Nieminen on N2-konsernin toimitusjohtaja, joka julkaisi Vege!-keittokirjan yhdessä Riikka Sukulan kanssa.
Punajuuricurry
Neljälle 3 cm:n pala tuoretta inkivääriä 2 vihreää chiliä 80 g kookoshiutaleita 2 rkl kookosöljyä 1 tl mustia sinapinsiemeniä 10 currylehteä 3 keitettyä punajuurta 2 x 2 cm:n kuutioina 1 tl kurkumaa 1 tl chilijauhetta 2–2½ dl maustamatonta jogurttia suolaa
1. Hienonna inkivääri, chilit ja kookoshiutaleet tehosekoittimessa kuivaksi tahnaksi. 2. Lämmitä kookosöljy kattilassa tai laakeassa, kannellisessa pannussa. Lisää sinapinsiemenet ja paista, kunnes siemenet alkavat hyppiä pannulla. 3. Lisää currylehdet, punajuuret, kurkuma ja chilijauhe. Paista noin 10 minuuttia keskilämmöllä välillä sekoittaen. 4. Laske lämpöä ja lisää pannulle kookos-chili-inkivääriseos, sekoita ja peitä pannu kannella. Kypsennä noin 10 minuuttia välillä sekoittaen. 5. Ota pannu pois liedeltä ja sekoita jogurtti joukkoon. Tarjoa curry basmatiriisin kera.