Mondo

Resepti: Gazpacho


Helsinkiläisen Soil Wine Roomin Matti Romppanen kertoo, miten syntyy täydellinen hellepäivän keitto.
Teksti Iina Thieulon
Kuvat Timo Villanen

"Espanjalaisten jääkaapeista löytyy helteillä usein lounasgazpachoa, joka nautitaan kylmänä jääpalojen kera. Gazpacho on paikallisille yhtä lailla katukuppiloiden tölkkikeittoa, isoäidin tekemää maalaisruokaa kuin ravintoloiden fine diningia. Tämäkin resepti on alun perin tähtiravintolasta, tuunasin vain grammantarkasta ohjeesta yksinkertaisemman. Olen huono syömään salaatteja, mutta gazpachossa vihannekset maistuvat sellaisenaan ja vaativat mausteeksi vain suolaa ja hapokkuutta. Minusta keiton kuuluu olla andalusialaiseen tyyliin todella tomaattinen."

Matti Romppanen on helsinkiläisen Soil Wine Room -tapasbaarin osakas. Hän on myös pyörittänyt pohjoismaista ravintolaa Barcelonassa.

Gazpacho Neljälle

1 kg tomaatteja neljäsosa punaista paprikaa siemenkota poistettuna kolmasosa (10 cm) kurkkua siemenkota poistettuna puolikas pieni fenkoli kanta poistettuna puolikas keltasipuli hienonnettuna 1 valkosipulinkynsi n. 2 tl suolaa n. 2 rkl sherryetikkaa Viimeistelyyn (suolaa) (sitruunasta puristettua mehua) laadukasta oliiviöljyä

1. Soseuta keittoainekset tehosekoittimessa. Anna keiton seistä yön yli jääkaapissa, jotta sen maku tiivistyy ja väri syvenee. 2. Siivilöi keitto halutessasi. Tarkista suola ja lisää tarvittaessa myös sitruunamehua. 3. Tarjoile keitto sellaisenaan oliiviöljyn kanssa. Esimerkiksi Arbequina-oliivilajikkeesta valmistettu öljy toimii matalahappoisuutensa ansiosta viimeistelyssä. 

Julkaistu: 22.6.2016